Faceți căutări pe acest blog

Câștigătorii Premiului UE pentru patrimoniu cultural 2017


 Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat miercuri, 5 aprilie 2017, câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural 2017 / Premiile Europa Nostra, cea mai înaltă distincție din Europa în domeniul patrimoniului. Cei 29 de laureați din 18 țări sunt recunoscuți pentru realizările lor notabile în conservare, cercetare, servicii dedicate și educație, formare și sensibilizare. . Juriul format din experți independenți a examinat un total de 202 dosare, prezentate de organizații și persoane fizice din 39 de țări din Europa, și a ales câștigătorii.


Îi felicit pe toți câștigătorii. Realizările lor demonstrează încă o dată cât de dedicați sunt mulți europeni în protejarea și salvgardarea patrimoniului lor cultural. Proiectele lor evidențiază rolul important al patrimoniului cultural în viața și în societatea noastră. Mai ales astăzi, când Europa se confruntă cu multe provocări mari pentru societate, cultura este vitală pentru a ne ajuta să creștem gradul de conștientizare a istoriei și a valorilor noastre comune și să promovăm toleranța, înțelegerea reciprocă și incluziunea socială. Anul european al patrimoniului cultural din 2018 va fi o oportunitate ideală pentru a ne concentra asupra a ceea ce ne leagă pe noi toți, ca europeni - istoria, cultura și moștenirea noastră comună. Comisia Europeană va continua să sprijine acest premiu și alte proiecte de patrimoniu prin intermediul programului Europa creativă”, a afirmat Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport.

„Îi felicit călduros pe câștigătorii din acest an și aduc un tribut tuturor celor care au făcut posibile aceste realizări excepționale, grație talentului lor formidabil, angajamentului pasionat și marii lor generozități. Ei fac parte acum dintr-un grup select de 450 de realizări remarcabile premiate de Europa Nostra și Comisia Europeană în ultimii 15 de ani. Toți câștigătorii noștri demonstrează că patrimoniul este un instrument esențial pentru dezvoltarea economică durabilă, a coeziunii sociale și a unei Europe favorabilă incluziunii. Liderii UE ar trebui să profite de ocazia istorică a Anului european al patrimoniului cultural din 2018 pentru a recunoaște beneficiile multiple ale patrimoniului și valoarea sa fundamentală pentru aducerea țărilor, comunităților și culturilor împreună în Europa și în afara acesteia”, a declarat Plácido Domingo, cântăreț de operă de renume și președinte al Europa Nostra.


Câștigătorii premiilor din 2017


Categoria conservare



▪ Capela Sf. Martin din StariBrod, lângă Sisak, CROAŢIA

▪ Complexul şi grădinile baroce din Kuks, Hradec regiunea Králové, REPUBLICA CEHĂ

▪ Orașul antic din Karthaia, insula Kea, GRECIA

▪ Bastionul palatului marelui Maestru din Rodos, GRECIA

▪ Piramida albă din Roma, ITALIA

▪ Drumul regelui peste Filefjell, NORVEGIA

▪ Biserica şi turnul Clérigos din Porto, PORTUGALIA

▪ Palatul Cultural din Blaj, Transilvania, ROMÂNIA

▪ Fortăreața Cap Enderrocat, Mallorca, SPANIA

▪ Acoperișul pentru ruinele mănăstirii San Juan din Burgos, SPANIA

▪ Cromford Mills: Clădirea 17, Derbyshire, REGATUL UNIT

Categoria cercetare

▪ Proiectul de cercetare şi conservare a bucății din altar Rode, Tallinn, ESTONIA

▪ Carnavalul, regele Europei, San Michele all’Adige, ITALIA

▪ Muzeul Piranesi, Milano, ITALIA

▪ Bosch Proiect de cercetare şi conservare, Hertogenbosch, OLANDA

Categoria serviciu dedicat

▪ Dl. Ferdinand Meder, Zagreb, CROAŢIA

▪ Dl. Jim Callery, County Roscommon, IRLANDA

▪ Societatea farului din Norvegia, NORVEGIA

▪ Dl. Zoltán Kallós, Transilvania, ROMÂNIA

Categoria educație, formare şi sensibilizare

▪ Erfgoedplus: platforma de patrimoniu online, Hasselt, BELGIA

▪ Centrul de Arte vizuale și cercetare, Nicosia, CIPRU

▪ Programul educațional pentru patrimoniul cultural ceh, Telc, regiunea Vysočina, Republica Cehă

▪ Proiectul Moștenirea PaavoNurmi, Turku, FINLANDA

▪ Inițiativa patrimoniu artizanal pentru Georgia, Tbilisi, GEORGIA

▪ Proiectul patrimoniu cultural şi accesibilitate, Berlin, GERMANIA

▪ Cartastorie: Povești în arhive, Napoli, ITALY

▪ Patrimoniu cultural evreiesc: Program educațional, Varșovia, POLONIA

▪ Master avansat în analiza structurală a monumentelor și a construcțiilor istorice, program european coordonat în Guimarães, PORTUGALIA

▪ SAMPHIRE: proiect de patrimoniu maritim în vestul Scoției, REGATUL UNIT

Premiul Europa Nostra este conferit pentru proiecte de patrimoniu remarcabile din două țări europene care nu fac parte din programul UE Europa creativă.

Categoria conservare: Kılıç Ali Paşa Hamam din Istanbul, TURCIA

Categoria cercetare:

Colecția de instrumente de măsurat timpul ale lui Philippe Stern, Geneva, ELVEŢIA

Palatul Cultural din Blaj

Domnul Zoltán Kallós din România, Transilvania



Cadru

Premiul UE pentru patrimoniul cultural / Premiile Europa Nostra


Programul Premiul Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural / Premiile Europa Nostra a fost lansat de Comisia Europeană în 2002 și de atunci a fost condus de Europa Nostra. Acesta celebrează și promovează cele mai bune practici legate de conservarea patrimoniului, cercetare, management, voluntarism, educație și comunicare. În acest fel, contribuie la o recunoaștere publică mai puternică a patrimoniului cultural ca resursă strategică pentru economia și societatea europeană. Premiul este susținut de programul Europa creativă al Uniunii Europene.

În ultimii 15 ani, organizații și persoane din 39 de țări au prezentat un număr total de 2.720 de cereri pentru premii. În ceea ce privește numărul de înregistrări în funcție de țară, Spania este pe primul loc în clasament, cu 498 de proiecte, urmată de Regatul Unit, cu 286 de cereri, și Italia, cu 278 de cereri. În ceea ce privește categoriile, conservarea a avut cele mai multe proiecte (1.606). Urmează educația, formarea și sensibilizarea (457), apoi cercetarea (340), și, în cele din urmă, serviciul dedicat patrimoniului (317).

Din 2002, juriile de experți independenți au selectat 455 de proiecte premiate din 34 de țări. În conformitate cu numărul de cereri, Spania se află în fruntea listei cu 61 de premii primite. Regatul Unit este pe locul al doilea cu 60. Italia vine pe locul trei (37 premii), Germania a patra (29 premii), iar Grecia a cincea (27 de premii). În ceea ce privește categoriile, conservarea are cei mai mulți câștigători (267), urmată de serviciul dedicat patrimoniului (67), educația, formarea și sensibilizarea (65), și, în sfârșit, cercetarea (56).

Un total de 95 de mari premii de 10.000 € au fost acordate pentru inițiative de patrimoniu remarcabile, selectate dintre proiectele premiate.

Premiul UE pentru patrimoniul cultural / Premiile Europa Nostra au consolidat și mai mult capacitatea sectorului patrimoniului din Europa, prin evidențierea celor mai bune practici, încurajând schimbul transfrontalier de cunoștințe și conectarea diverselor părți interesate în rețele mai mari. S-au adus, de asemenea beneficii majore câștigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)națională, continuarea finanțării și un număr crescut de vizitatori. În plus, Premiul a ridicat gradul de conștientizare a patrimoniului nostru comun în rândul publicului larg în același timp subliniind caracterul său intrinsec european. Prin urmare, Premiul este un instrument-cheie pentru promovarea patrimoniului Europei.

Europa Nostra

Europa Nostra este federația pan-europeană a organizațiilor din domeniul patrimoniului, care este, de asemenea, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice. Cu mai mult de 40 de țări din Europa, organizația este vocea societății civile care se angajează la protejarea și promovarea patrimoniului cultural și natural al Europei. Fondată în 1963, este recunoscută astăzi ca rețeaua de patrimoniu cea mai reprezentativă din Europa. Plácido Domingo, renumitul cântăreț de operă și dirijor este președintele organizației.

Europa Nostra inițiază campanii pentru a salva monumentele pe cale de dispariție, situri și peisaje ale Europei, în special prin intermediul programului „The 7 Most Endangered”. Ea celebrează excelența prin Premiul Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural / Premiile Europa Nostra. De asemenea, aceasta contribuie la formularea și punerea în aplicare a strategiilor și politicilor europene în domeniul patrimoniului, printr-un dialog structurat cu instituțiile europene și prin coordonarea Alianței patrimoniului european 3.3.

Europa creativă

Europa creativă este noul program UE pentru a sprijini sectoarele culturale și creative, permițându-le să-și sporească contribuția pentru locurile de muncă și creștere economică. Cu un buget de 1.460.000.000 € pentru perioada 2014-2020, sprijină organizațiile în domeniul patrimoniului, teatru, arte plastice, arte interdisciplinare, publicații, film, televiziune, muzică și jocuri video, precum și zeci de mii de artiști, profesioniști în domeniul culturii și audiovizualului. Finanțarea va permite acestora să opereze în toată Europa, pentru a ajunge la noi segmente de public și pentru a dezvolta abilitățile necesare în era digitală.