Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Ianuarie - Martie 2025

12.01.2024

53 de ani de la adoptarea Imnului European

La 12 ianuarie 1972, Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei a adoptat „Oda Bucuriei” a lui Beethoven, al patrulea pasaj al Simfoniei a 9-a a compozitorului german, ca Imn European. Paisprezece ani mai târziu, în 1986, Comunitatea Europeană (acum Uniunea Europeană) a adoptat aceeași melodie ca Imn European propriu, iar de atunci, cele două organizații îl împărtășesc.

În ultimele decenii, Consiliul Europei și-a extins gama de versiuni muzicale, de la versiunea orchestrală originală, la interpretări în stiluri precum Roma, big band, rock, jazz, techno, trance și chiar Hip-Hop. Descoperiți întreaga gamă de versiuni muzicale ale Imnului European aici.

Sursa

*     *     *

08.01.2025

40 de ani de promovare a autonomiei locale în Europa

Carta Europeană a Autonomiei Locale (CEAL) marchează cea de-a 40-a aniversare în 2025. Aceasta a fost deschisă pentru semnare în octombrie 1985 și a intrat în vigoare trei ani mai târziu. De atunci, a fost ratificată de toate cele 46 de state membre ale Consiliului Europei.

Carta stabilește standarde pentru protejarea drepturilor autorităților locale și cere statelor care au ratificat-o să respecte o serie de condiții, principii și practici. Aceasta garantează independența decizională și financiară a autorităților locale, permițându-le să finanțeze servicii, să răspundă nevoilor cetățenilor și să investească în dezvoltarea comunității. Statele se angajează să respecte un nucleu de principii de bază cărora nu li se pot aduce rezerve – cum ar fi dreptul cetățenilor de a participa la gestionarea afacerilor publice, drepturile esențiale ale comunităților de a se bucura de autonomie și autoguvernare, de a-și alege organele locale și de a avea propriile structuri și resurse financiare.

Afirmând rolul primar al comunităților locale în exercitarea democrației, Carta a jucat un rol cheie în transformarea Europei în cea mai descentralizată regiune a lumii. Congresul Autorităților Locale și Regionale monitorizează aplicarea cartei în toate cele 46 de state membre.

Republica Moldova a ratificat Carta Europeană a Autonomiei Locale (CEAL) în 1997, demonstrând angajamentul său față de principiile democrației locale și ale autonomiei autorităților publice locale. De la aderarea sa la Consiliul Europei în 1995, Republica Moldova a făcut pași importanți în consolidarea administrației publice locale și în promovarea descentralizării.

În conformitate cu CEAL, Republica Moldova a adoptat legislație pentru a garanta drepturile autorităților locale și a implementat reforme menite să sporească autonomia financiară și administrativă a unităților administrativ-teritoriale. Procesul de descentralizare a fost susținut de diverse inițiative și proiecte, în colaborare cu partenerii internaționali, inclusiv Consiliul Europei.

Un aspect esențial al aplicării cartei în Republica Moldova a fost promovarea participării cetățenilor la procesul decizional local. Autoritățile locale au fost încurajate să își dezvolte capacitatea de a furniza servicii publice eficiente și de a investi în dezvoltarea comunităților. Cu toate acestea, provocări rămân, în special în ceea ce privește consolidarea capacităților financiare ale autorităților locale și reducerea disparităților dintre regiuni.

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei monitorizează periodic implementarea Cartei în Republica Moldova, oferind recomandări pentru îmbunătățirea guvernanței locale și pentru întărirea autonomiei locale.

Sursa

Carta europeană a autonomiei locale
Colecţii_CoE: L.9. Democraţie locală şi regională
CoE: E-publicații: Rolul și responsabilitățile primarilor