Actualizat: ianuarie 2025
Decernat în fiecare an de către Adunarea Parlamentară a Consiliului
Europei (APCE), în parteneriat cu Biblioteca Václav Havel şi Fundaţia
Carta 77, Premiul apreciază candidaturile oricărei persoane,
organizaţii neguvernamentale sau instituţii care acţionează întru
apărarea drepturilor omului. El constă dintr-o sumă de 60 000 euro.
Premiul pentru Drepturile Omului
Václav Havel a fost lansat la Praga (Republica Cehă), la 25 martie 2013, şi recompensează acţiunile excepţionale ale societăţii
civile de apărare a drepturilor omului în Europa şi în afara
continentului.
Juriul este compus din preşedintele APCE şi şase persoane independente,
recunoscute pentru calităţile lor morale înalte şi experienţa în
domeniul drepturilor omului. Premiului a fost înmânat, în prima ediţie, la 30 septembrie 2013, în cadrul unei
ceremonii în timpul sesiunii plenare de toamnă a APCE (30 septembrie - 4 octombrie). El a fost decernat militantului pentru drepturile omului Ales Bialiatski (Bélarus).
De la înființare, Premiul a fost acordat Maríei Corina Machado (Venezuela), lui Osman Kavala (Turcia), lui Vladimir Kara-Murza (Federația Rusă), Mariei Kalesnikava (Belarus), Loujain Alhathloul (Arabia Saudită), în comun lui Ilham Tohti (China) și Inițiativei Tinerilor pentru Drepturile Omului (Balcani), lui Oyub Titiev (Federația Rusă), lui Murat Arslan (Turcia), Nadiei Murad (Irak), Ludmillei Alexeeva (Federația Rusă), lui Anar Mammadli (Azerbaidjan) și lui Ales Bialiatski (Belarus).
Termenul limită pentru depunerea nominalizărilor pentru ediția 2025 a Premiului este 30 aprilie 2025.
Nominalizările trebuie trimise Adunării Parlamentare prin e-mail la următoarea adresă: hrprize.pace@coe.int, folosind formularul disponibil pe pagina web a Premiului. Acestea trebuie să fie semnate de cel puțin cinci sponsori și să fie depuse în limba engleză sau franceză.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:
APCE: Isild Heurtin, tel. +33 3 90 21 41 00, isild.heurtin@coe.int
APCE: Isild Heurtin, tel. +33 3 90 21 41 00, isild.heurtin@coe.int
Biblioteca Václav Havel: Sabina Tancevova, +420 605 089 599, sabina.tancevova@vaclavhavel.cz
Fundația Charta 77: Gabriela Švagrová, tel. +420 224 214 452, gabriela.svagrova@bariery.cz
În cadrul ceremoniei de atribuire a Premiului Președintele APCE și președintele juriului, Jean-Claude Mignon a menţionat: "În lupta sa de zi cu zi cu încălcarea drepturilor omului, nedreptatea, arbitrarul şi autoritarismul, Ales Bialiatski a lucrat neobosit pentru ca cetăţenii din Belarus să poată pretinde într-o zi la standardele europene, care ne aparţin nouă "
Aflat în închisoare din 2011, după un proces care a fost unanim condamnat de comunitatea internaţională, Ales Bialiatski a dus o luptă lungă în Belarus pentru a ajuta victimele represiunilor politice şi a disemina la nivel mondial informaţiile cu privire la încălcările drepturilor omului în această ţară. El este presedinte al Centrului pentru Drepturile Omului Viasna, pe care l-a creat în 1996, şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului din 2007.
Biblioteca Václav Havel a organizat apoi la
Praga o conferinţă internaţională (în onoarea laureatului) pentru a
omagia contribuţia acestuia la promovarea drepturilor omului.
Premiul este acordat în memoria lui Václav Havel, dramaturg, luptător împotriva totalitarismului, arhitect al Revoluţiei de catifea din 1989, Preşedinte al Cehoslovaciei şi Republicii Cehe şi simbol durabil al opoziţiei faţă de despotism.
Premiul este acordat în memoria lui Václav Havel, dramaturg, luptător împotriva totalitarismului, arhitect al Revoluţiei de catifea din 1989, Preşedinte al Cehoslovaciei şi Republicii Cehe şi simbol durabil al opoziţiei faţă de despotism.