Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Februarie 2025

04.02.2025

Secretarul General Alain Berset va efectua prima sa vizită oficială în Republica Moldova

Secretarul General al Consiliului Europei, Alain Berset, va efectua prima sa vizită oficială la Chișinău, Republica Moldova, de la preluarea mandatului, în perioada 12-13 februarie 2025.

Această vizită subliniază angajamentul Consiliului Europei de a consolida cooperarea cu Republica Moldova și va servi, de asemenea, ca prilej pentru lansarea oficială a noului Plan de Acțiune pentru Republica Moldova pentru 2025-2028.

În cursul vizitei sale, secretarul general Berset va avea întâlniri cu președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu, precum și cu reprezentanți ai societății civile și ai sistemului judiciar. Aceste discuții se vor axa pe prioritățile-cheie, inclusiv drepturile omului, democrația și statul de drept. De asemenea, în cadrul aceleeași vizite, Secretarul General va interacționa cu studenții Universității de Stat din Moldova după o discuție la tema „Dezinformarea - o amenințare la adresa democrației europene”.

Ca parte a vizitei, lansarea oficială a Planului de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2025-2028) va avea loc la 12 februarie, la ora 15:00, la Radisson Convention Center. Evenimentul va începe cu un cuvânt de salut din partea Secretarului General Berset și a președintei Sandu, urmat de două paneluri de discuții care vor aborda pilonii de bază ai Consiliului Europei.

Evenimentul de lansare va fi deschis presei, jurnaliștii având posibilitatea de a adresa un număr limitat de întrebări Secretarului General și șefei statului după deschiderea oficială.


*     *     *

03.02.2025

Adunarea Parlamentară dă undă verde unui nou tratat al Consiliului Europei care protejează profesia de avocat

Adunarea Parlamentară a salutat călduros proiectul Convenției Consiliului Europei pentru protecția profesiei de avocat, subliniind că avocații joacă un rol esențial în administrarea justiției și în asigurarea încrederii publice în lege.

Aprobând un aviz bazat pe raportul lui Vladimir Vardanyan (Armenia, PPE/CD), Adunarea a declarat că avocații devin tot mai des ținte ale hărțuirii, intimidării și atacurilor. Noua Convenție impune statelor să-i protejeze în diferite moduri, permițându-le să practice fără frică de discriminare sau interferență. De asemenea, stabilește standarde pentru asociațiile profesionale ale avocaților și instituie un mecanism robust de monitorizare.

Cu toate acestea, Adunarea a regretat lipsa unor dispoziții specifice privind utilizarea supravegherii secrete împotriva avocaților și a solicitat adăugarea unei clauze care să interzică statelor să formuleze rezerve la Convenție, pentru a asigura punerea ei integrală în aplicare.

Participând la dezbatere, Procurorul General al Angliei și Țării Galilor, Lord Hermer, a salutat, de asemenea, convenția: „Aceasta va transmite un mesaj ferm că comunitatea internațională ia în serios independența profesiei juridice și dreptul avocaților de a practica fără interferențe și hărțuire. Sistemele noastre juridice colective funcționează cel mai bine în circumstanțe în care avocații pot prelua cazuri fără frică sau favoruri și pot reprezenta clienți indiferent de opiniile lor personale despre ceea ce a făcut clientul.