Faceți căutări pe acest blog

BV : UE - RM - 8 ani de implementare a DCFTA


Soloviova, Marina. 8 ani de implementare a DCFTA: oportunități valorificate și nevalorificate și cum putem maximiza beneficiile acestuia / Marina Soloviova ; Expert-grup. – Ch., 2023. - 9 p.

Disponibil : https://www.expert-grup.org/media/k2/attachments/Comentariu_8_ani_de_implementare_a_DCFTA.pdf

Relațiile comerciale UE-Moldova sunt determinate de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC sau DCFTA) instituită în 2014 în cadrul Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, în vigoare deplină din 2016. Aceasta urmărește îmbunătățirea accesului reciproc pe piețe prin eliminarea taxelor vamale și altor bariere în calea comerțului. DCFTA a impulsionat exporturile totale ale Republicii Moldova în UE, compensând în întregime pierderile din scăderea exporturilor către CSI. Conform estimărilor anterioare ale Expert-Grup, circa 40% din creșterea exporturilor moldovenești de bunuri în UE, înregistrată după implementarea DCFTA și până în anul 2018, se explică în mod exclusiv  de DCFTA, izolând ceilalți factori.
Cu toate efectele benefice pe care le-a avut DCFTA asupra exporturilor de bunuri din Republica Moldova, potențialul acestuia rămâne subutilizat.

Recomandări
Pentru ca Republica Moldova să depășească constrângerile sus-menționate și să profite pe deplin de
beneficiile DCFTA, sunt recomandabile următoarele acțiuni:
  • Majorarea contingentelor tarifare la exportul de produse agro-alimentare din Moldova în UE sau eliminarea lor completă, precum și eliminarea prețurilor de intrare.
  • Continuarea eforturilor de modernizare a infrastructurii calității, prin extinderea rețelei de laboratoare acreditate de certificare a conformității produselor agro-alimentare cu cerințele UE
  • Accelerarea procesului de negociere și semnare a Acordului privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale (ACAA)
  • Prelungirea programelor de suport tehnic și financiar pentru a ajuta firmele din Moldova, în special IMM-urile, să aplice în practică standardele și reglementările europene.
  • Continuarea cooperării vamale dintre UE și Republica Moldova pentru armonizarea controlului și procedurilor vamale cu cele existente în statele membre ale UE, implementarea noului Cod vamal și a legislației conexe; participarea Moldovei la programele Customs și Fiscalis ale UE, pentru care recent au fost semnate două acorduri;
  • În domeniul transporturilor, este important de continuat reabilitarea și dezvoltarea infrastructuri rutiere și feroviare. De asemenea, ar fi binevenită permanentizarea facilităților oferite temporar de UE referitoare la liberalizarea transportului rutier de mărfuri;
  • Asistența tehnică și financiară a UE este fundamentală și pentru creșterea rezilienței producătorilor agricoli din Moldova la schimbările climatice.