Faceți căutări pe acest blog

BV - Decizia a Consiliului UE privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în sprijinul forțelor armate ale Rep.Moldova


Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.

Această măsură de asistență o va completa pe cea în valoare de 7 milioane de euro, adoptată în decembrie 2021, care consolidează capacitățile serviciului medical militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate.

Ultimele măsuri de asistență sunt dovada angajamentului nostru față de consolidarea capacităților Forțelor Armate ale Moldovei de a spori securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării

Context

Instrumentul European pentru Pace a fost înființat în martie 2021 pentru a finanța toate acțiunile Politicii Externe și de Securitate Comună (PESC) în domeniile militar și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. În special, Instrumentul European pentru Pace permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește chestiunile militare și de apărare.

Detalii :




DECIZIA (PESC) 2022/1093 A CONSILIULUI din 30 iunie 2022 privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în sprijinul forțelor armate ale Republicii Moldova// Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. - 2022. - Nr,L 176/22. - 1 iulie 2022

Disponibil : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022D1093&from=EN

Articolul 1 Instituire, obiective, domeniu de aplicare și durată
(1) Se instituie o măsură de asistență în beneficiul Republicii Moldova (denumită în continuare „beneficiarul”), care urmează să fie finanțată în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP) (denumită în continuare „măsura de asistență”).
(2) Obiectivul general al măsurii de asistență este de a contribui la întărirea capacităților forțelor armate ale Republicii Moldova pentru a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării, în conformitate cu politica Uniunii. Pe baza sprijinului anterior oferit de Instrumentul european pentru pace, măsura de asistență va permite forțelor armate ale Republicii Moldova să sporească eficacitatea operațională, să accelereze respectarea standardelor Uniunii și interoperabilitatea și, prin urmare, să protejeze mai bine civilii în situații de criză și de urgență. De asemenea, măsura de asistență va consolida capacitățile beneficiarului în ceea ce privește participarea sa la misiunile și operațiile PSAC militare ale Uniunii, precum și la alte operații multinaționale. Obiectivele specifice ale măsurii de asistență sunt consolidarea capacităților forțelor armate ale Republicii Moldova în ceea ce privește logistica, mobilitatea, comanda și controlul, apărarea cibernetică, recunoașterea aeriană fără pilot și unitățile de comunicații tactice.
(3) Pentru a atinge obiectivele prevăzute la alineatul (2), măsura de asistență finanțează furnizarea următoarelor echipamente care nu sunt concepute pentru a aplica o forță letală, materiale și servicii, inclusiv formarea în materie de echipamente a unităților comandamentului forțelor terestre al forțelor armate ale Republicii Moldova, sprijinite în cadrul măsurii de asistență:
(a) echipamente logistice;
(b) echipamente de mobilitate;
(c) echipamente de comandă și control;
(d) echipamente de apărare cibernetică;
(e) echipamente de recunoaștere aeriană fără pilot;
(f) echipamente de comunicații tactice.
(4) Durata măsurii de asistență este de 36 de luni de la data încheierii primului contract dintre administratorul pentru măsurile de asistență care acționează în calitate de ordonator de credite și entitățile menționate la articolul 4 alineatul (2) din prezenta decizie în conformitate cu articolul 32 alineatul (2) litera (a) din Decizia (PESC) 2021/509.