Faceți căutări pe acest blog

În 2022 Zilele Europene ale Patrimoniului celebrează Patrimoniul durabil

tradaptare bnrm.md*

În 2022, Zilele Europene ale Patrimoniului ( #EuropeanHertiageDays)  celebrează Patrimoniul durabil.

https://www.europeanheritagedays.com/Shared-Theme/Sustainable-Heritage-2022

O gamă largă de expoziții, ateliere, spectacole, tururi ghidate și multe alte activități au loc de la jumătatea lunii august până la începutul lunii noiembrie în țările participante de la ediția din 2022 a Zilelor Europene ale Patrimoniului.


Tema comună împărtășită în contextul schimbărilor de mediu, al patrimoniului cultural divers al Europei și al obiectivelor de dezvoltare durabilă 2030 ale ONU, va avea în vedere atât oamenii, cât și locurile; continuitatea și învățările din tradiții, pașii pe care organizatorii și vizitatorii îi pot face pentru a fi mai prietenoși cu mediul, precum și modul în care patrimoniul natural și construit contribuie la un viitor mai durabil.

Ce înseamnă celebrarea Patrimoniului Durabil?

Patrimoniul durabil va încuraja o gamă largă de clădiri să-și deschidă porțile pentru a-și explora rolul într-un viitor durabil. Clădirile istorice își vor demonstra impactul în ceea ce privește conservarea identităților locale, precum și modul în care siturile de patrimoniu aflate în pericol pot fi restaurate sau reamenajate folosind tehnici, competențe și materiale tradiționale de renovare, ca parte a dezvoltării urbane durabile din punct de vedere social și ecologic. Mai multe structuri industriale legate de cultura durabilă, trecute și prezente, sunt, de asemenea, încurajate să ia parte, cum ar fi fabricile care produc bunuri tradiționale, uzine de reciclare și ateliere de restaurare a mobilierului, ferme care utilizează practici sustenabile, sisteme de energie regenerabilă pornind de la morile de vânt istorice până la panouri solare moderne, căi ferate și alte depozite, precum și infrastructură de transport public.

Pe lângă mediul construit, Patrimoniul Durabil va încuraja o apreciere sporită a patrimoniului natural, cu evenimente care explică gestionarea strategică a peisajului și conservarea faunei sălbatice și a biodiversității. Explorarea și savurarea zonelor naturale vor fi, de asemenea, scoase în prim-plan, cu locuri pornind de la mici spații verzi urbane și grădini și până la zone rurale extinse, păduri, căi navigabile și caracteristici geologice la care se așteaptă să se participe.

Includerea modelelor de sustenabilitate socială și de eco-turism în tema comună 2022 vizează, de asemenea și sprijinirea comunităților și economiilor locale, luându-se în același timp măsuri pentru a reduce posibilele perturbări ale confortului locuitorilor, cum ar fi monitorizarea zgomotului și a traficului. Organizatorii vor fi încurajați să se gândească la logistica evenimentelor lor, cum ar fi apelarea la producători locali și utilizarea produselor din sezonul și comerțul echitabil pentru evenimente gastronomice sau angajarea interpreților și experților din comunitate pentru spectacole și demonstrații. Patrimoniul durabil va lua în considerare, de asemenea, rolul turismului responsabil în continuitatea tradițiilor comunitare și a expresiei culturale, cum ar fi muzica, arta și dansul.

Tema va inspira coordonatorii și organizatorii să ia în considerare amprenta de carbon și efectul asupra mediului al evenimentelor pentru a contribui la minimizarea impactului acțiunilor lor, precum și încurajarea vizitatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză.

Patrimoniul durabil va aborda aspecte precum reducerea deșeurilor, cu inițiative precum producerea de informații digitale, crearea materialelor de marketing reutilizabile, cum ar fi afișele și decorațiunile rezistente la intemperii, și furnizarea de coșuri de reciclare pentru a ajuta vizitatorii să reducă gunoiul din depozitele cu deșeuri. 

Configurarea locației va juca, de asemenea, un rol, indiferent dacă se desfășoară online și se creează un program digital, trecând la utilități energetice mai mici, cum ar fi iluminatul cu LED-uri sau chiar planificând mai multe evenimente în aer liber pentru a utiliza lumina naturală pentru organizarea evenimentelor în persoană. Accesibilitatea locurilor de desfășurare va fi, de asemenea, un aspect important, având în vedere că rutele de transport public sunt evidențiate pentru a contribui la reducerea emisiilor generate de călătoriile vizitatorilor.

Patrimoniul Durabil privește spre viitorul patrimoniului cultural comun prin discutarea deciziilor și alegerilor responsabile pe care le putem face cu toții astăzi.


*Traducere realizată de Camelia Mazarenco și Viviana Gutium, eleve în clasa a XI “b” a IPLT “Mircea Eliade” în contextul activității de voluntariat desfășurată la BNRM

Vezi de asemeneaȘ

Zilele Europene ale Patrimoniului. Patrimoniul durabil. Idei și exemple: Broșură
https://cpescmdlib.blogspot.com/2022/03/coe-e-publicatii-recente-zilele.html


MAI MULT

MOLDOVA 2022
  • https://www.mc.gov.md/ro/content/zilele-europene-ale-patrimoniului-2022-incep-fi-marcate-pe-13-septembrie-la-muzeul-national
  • https://www.mc.gov.md/ro/content/zilele-europene-ale-patrimoniului-2022
ZEP 2019-2021