Faceți căutări pe acest blog

Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2021

tradaptare bnrm.md

În 2021, Zilele Europene ale Patrimoniului sărbătoresc Patrimoniul incluziv și divers, prin tema comună a patrimoniului, de și pentru toată lumea.

Tema Zilelor Europene ale Patrimoniului 2021 - Patrimoniul: incluziunea tuturor (Heritage: All Inclusive).
 
Zilele Europene ale Patrimoniului au avut mereu la baza evenimente și activități desfășurate în 50 de țări sărbătorind în același timp patrimoniul și diversitatea noastră comună.
Explorarea mozaicului bogat de culturi din Europa promovează încrederea și înțelegerea, încurajează o mai mare toleranță și perpetuează gândirea dincolo de granițele naționale.

Patrimoniul cultural este o reflectare a oamenilor într-o societate; exprimarea de sine a valorilor, credințelor, cunoștințelor și tradițiilor lor în evoluție. Punerea oamenilor în centrul acestei definiții este un accent cheie al Convenției privind valoarea patrimoniului cultural pentru societate - Convenția Faro, 2005 - care afirmă, de asemenea, importanța accesului „la patrimoniul cultural și luarea în considerare a valorilor de către fiecare comunitate cu patrimoniul cultural cu care se identifică”.

Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2021 încurajează discuția, implicarea cu istoria și perspectivele tuturor
  • raselor, 
  • etniilor, 
  • genurilor, 
  • vârstelor, 
  • religiilor, 
  • abilităților și 
  • orientărilor sexuale.
Prin intermediul ediției din acest an, organizatorii naționali și locali sunt invitați să continue să extindă ceea ce oferă vizitatorilor, contactând și colaborând cu un public mai divers.
Organizatorii evenimentului ar trebui să ia în considerare modul în care pot ajunge și crește implicarea între grupurile tradițional subreprezentate și marginalizate în prezentarea și interpretarea patrimoniului cultural. Inițiative cum ar fi : co-producția și programele de voluntariat; evaluarea alegerii locului de desfășurare și a subiectelor pentru organizarea expoziției și a povestirii / storyteling-ului; precum și producerea unei game de experiențe culturale, cum ar fi dansul, filmul, muzica, literatura și bucatele/produsele alimentare, toate pot contribui la generarea de idei noi și la furnizarea de voci diverse. Vrem să auzim povestea tuturor și să le sărbătorim în mod egal.
Inclusivitatea vizitatorilor în punctul de acces: oferirea de evenimente primitoare, accesibile și deschise tuturor este esențială pentru asigurarea unei implicări largi a publicului.  

"Patrimoniul - incluziunea tuturor" ar trebui să inspire organizatorii de evenimente să își evalueze activitățile în contextul diferitor experiențe și necesități ale vizitatorilor, să facă ajustări de rigoare pentru a se asigura că acestea pot bucura/mulțumi pe toată lumea.
 
Există multe modalități prin care programele se pot implica și susține tema din acest an, pornind de la stabilirea de noi parteneriate și conectarea cu publicuri mai largi prin noi evenimente, până la re-evaluarea locurilor și materialelor existente.

Aflați mai multe despre cum să începeți planificarea pentru evenimente mai incluzive cu ajutorul setului de instrumente (Toolkit) și urmăriți buletinul informativ ZEP și fluxurile de social media ZEP pentru actualizări viitoare, precum și ghiduri sau idei mai utile. 

 
Informații suplimentare :