Faceți căutări pe acest blog

Convenția de la Budapesta privind criminalitatea cibernetică la cea de-a 20-a aniversare

La douăzeci de ani de la adoptare, Convenția de la Budapesta rămâne cel mai relevant tratat internațional care protejează persoanele și drepturile lor împotriva criminalității cibernetice. Convenția a avut un impact global. Aceasta a contribuit la 
Până în prezent, 66 de țări, inclusiv Republica Moldova  au ratificat Convenția privind criminalitatea cibernetică, două au semnat-o și zece au fost invitate să adere (Benin, Brazilia, Burkina Faso, Guatemala, Mexic, Niger, Nigeria, Noua Zeelandă, Trinidad și Tobago și Tunisia). Peste 140 de țări colaborează cu Consiliul Europei pentru a-și consolida legislația și capacitatea de a aborda criminalitatea cibernetică.

La 17 noiembrie 2021, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat cel de-al doilea Protocol adițional cu referire la Convenția privind cooperarea consolidată și divulgarea probelor electronice.

Scopul  documentului "Cel de-al doilea Protocol Adițional la Convenția privind criminalitatea informatică" este de a oferi instrumente mai clare pentru a investiga criminalitatea cibernetică și de a obține dreptate pentru victime, asigurându-se că făptuitorii se confruntă cu un risc substanțial mai mare de a fi trași la răspundere. Este așteptat ca acest document să fie adoptat de Comitetul Miniștrilor pe 17 noiembrie curent.

Convenția este primul tratat internațional privind infracțiunile comise prin internet și alte rețele de calculatoare, care se ocupă în special de încălcările drepturilor de autor, fraudele informatice, pornografia infantilă și încălcările securității rețelei. Conține, de asemenea, o serie de puteri și proceduri, cum ar fi căutarea rețelelor de calculatoare și interceptarea. Obiectivul său principal, enunțat în preambul, este de a urmări o politică penală comună care vizează protecția societății împotriva criminalității informatice, în special prin adoptarea unei legislații adecvate și încurajarea cooperării internaționale.

Mai mult


Vezi de asemenea: