Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Aprilie 2019



8-12.04.19
Sesiunea de primăvară a APCE

Sesiunea de primăvară de la Strasbourg a avut loc în perioada 8-12 aprilie 2019 şi a fost deschisă cu o dezbatere urgentă pe tema "Rolul şi misiunea Adunării Parlamentare: principalele provocări pentru viitor". 
Au avut loc dezbateri comune privind stoparea discursurilor de ură şi a actelor de ură în sport, a mai fost discutat rolul liderilor politici în combaterea discursului de ură, precum şi consolidarea cooperării cu ONU și punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Alte subiecte discutate au vizat aşa-numitele "laundromate" şi noile provocări în lupta împotriva crimei organizate şi a spălării banilor. Adunarea a luat poziție cu privire la crearea unui nou mecanism UE privind democrația, statul de drept şi drepturile fundamentale.
Tot în această sesiune, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a prezentat raportul anual de activitate pentru 2018.
Mai mult

11.04.19
APCE solicită acțiuni internaționale împotriva spălării banilor "laundromat"
APCE și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la amploarea spălării banilor în statele membre ale Consiliului Europei, în special în cele mai recente exemple cunoscute sub numele de "laundromatul global", "laundromatul din Azerbaidjan" și "laundromatul Troika", și a cerut îmbunătățirea mecanismelor naționale și cooperarea internațională pentru combaterea acesteia.
"Laundromatul global" a implicat judecătorii corupți din Republica Moldova, după spusele parlamentarilor, în timp ce "laundromatul Troika" a implicat oameni apropiați de inima puterii de stat și "laundromatul din Azerbaidjan" a contribuit la activitățile coruptive din cadrul Adunării Parlamentare în sine. Niciuna dintre ele nu a fost investigată în mod adecvat de autoritățile naționale.
Adunarea face o serie de recomandări statelor membre, Uniunii Europene și Comitetului Miniștrilor destinate să consolideze lupta internațională împotriva spălării banilor, a crimei organizate și a corupției.
Mai mult


8.04.19

Comisarul Mijatovic subliniază principalele provocări privind Drepturile Omului în Europa

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, a prezentat primul său raport anual de activitate într-o dezbatere în fața Adunării Parlamentare a organizației.

În timp ce raportul acoperă o varietate de probleme cu privire la drepturile omului din statele membre ale Consiliului Europei, comisarul subliniază migrația, drepturile femeilor, drepturile omului ale persoanelor cu dizabilități, protecția apărătorilor drepturilor omului și siguranța jurnaliștilor ca fiind cele mai recente subiecte ale activității sale.

8.04.19
Ambasadorul Corina Călugăru a fost aleasă în calitate de Preşedinte al Comitetului Părţilor la Convenţia Consiliului Europei privind combaterea traficului de fiinţe umane (CP)


La 5 aprilie 2019, Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, Ambasadorul Corina Călugăru, a fost aleasă în calitate de Preşedinte al Comitetului Părţilor la Convenţia Consiliului Europei privind combaterea traficului de fiinţe umane (CP).

Republica Moldova este parte la acest important instrument din 2008, fiind printre primele țări care a semnat și ratificat Convenţia.



5.04.19
Thorbjørn Jagland îndeamnă statele membre să consolideze Consiliul Europei

În ultimul său raport anual după zece ani în calitate de secretar general, Thorbjørn Jagland a cerut celor 47 de state membre ale Consiliului Europei să consolideze organizația, să se asigure că este finanțată corespunzător și să elaboreze noi standarde juridice privind provocările apărute în adresa drepturilor omului și a democrației.

Raportul Secretarului General evidențiază contribuția substanțială a Consiliului Europei la promovarea păcii și a stabilității în întreaga Europă, în special prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Carta Socială Europeană.
Cu toate acestea, citează și o serie de domenii de interes - inclusiv încercările de a aduce instanțele sub control politic, presiunea exercitată asupra jurnaliștilor și ONG-urilor și provocările autorității Curții Europene a Drepturilor Omului din partea forțelor naționaliste - și solicită organizarea mai proactiv în a-și respecta standardele legale.

3.04.19

Curtea Europeană a Drepturilor Omului are un nou președinte, este vorba de Linos-Alexandre Sicilianos. 

Linos-Alexandre Sicilianos este judecător grec din 18 mai 2011 şi vicepreşedinte al Curții de Justiție de la 1 mai 2017. El îl succede pe Guido Raimondi din Italia şi va prelua funcția la 5 mai 2019, când va fi marcată ziua Consiliului cu cea de-a 70-a aniversare a Europei.
Preşedintele Curții este ales pentru o perioadă de 3 ani. Preşedintele reprezintă Curtea, conduce activitatea şi administrarea Curții, şi în mod special, este responsabil pentru relațiile sale cu autoritățile Consiliului Europei. Preşedintele prezidează şedințele plenare ale Curții, reuniunile Marii Camere şi şedințele grupului de cinci judecători.


2-4.04.2019

  Cea de-a 36-a sesiune a Congresului: "Primarii care asigură democrația"


Membrii Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei se întrunesc în perioada 2-4 aprilie 2019, la Strasbourg, Franța, la cea de-a 36-a sesiune, cu tema "primarii care asigură democrația". O dezbatere va avea loc pe această temă, împreună cu participanții, inclusiv Ignacio SANCHEZ AMOR, secretar de stat pentru politică teritorială spaniolă.
Având în vedere dificultățile cu care se confruntă autoritățile locale și regionale, precum şi reprezentanții lor aleşi, membrii Congresului vor organiza o serie de dezbateri pe tema "primarii sub presiune". Chestiunile legate de împărțirea urban-rurală și compensarea financiară a reprezentanților aleși locali și regionali în exercitarea mandatului lor, va fi de asemenea, subiectul unor dezbateri specifice.
În cadrul activităților sale de monitorizare, Congresul va adopta două rapoarte privind democrația locală și regională în Polonia și Republica Moldova. 

Mai mult
Pagina web CALR al CoE
https://www.coe.int/ru/web/congress/home
Dosar tematic Sesiunii
Agenda Web file