Faceți căutări pe acest blog

BV_CoE: Raportul de evaluare a implementării Convenţiei privind criminalitatea informatică



Implementation of the preservation provisions of the Budapest Convention on Cybercrime : Assessment report: Adopted by the T-CY at its 8th Plenary (5-6 December 2012) / Cybercrime Convention Committee (T-CY). - Strasbourg, 25 January 2013 (provisional). - 132 p. - T-CY (2012)10 REV.


Comitetul Convenţiei privind criminalitatea informatică (T-CY) a adoptat primul său raport de evaluare a modalităţii în care Părţile pun în aplicare Convenţia de la Budapesta. Acest raport acoperă dispoziţiile articolelor 16, 17, 29 şi 30 care vizează conservarea rapidă a datelor stocate. Aceste evaluări vor spori şi mai mult eficacitatea Convenţiei de la Budapesta privind criminalitatea informatică. Runda 2013 se va concentra asupra eficienţei cooperării internaţionale.



La cea de-a 6-a sesiunea plenară din 23-24 noiembrie 2011, Comitetul Convenţiei privind criminalitatea informatică (T-CY) a decis să „evalueze eficienţa implementării Convenţiei de la Budapesta de către Părţi”. Astfel, Părţile au convenit să evalueze în 2012 prevederile privind conservarea rapidă:

Articolul 16 – Conservarea rapidă a datelor informatice stocate (nivel naţional)

Articolul 17 – Conservarea şi dezvăluirea parţială rapidă a datelor referitoare la trafic (nivel naţional)

Articolul 29 - Conservarea rapidă a datelor informatice stocate (nivel internaţional)

Articolul 30 – Dezvăluirea rapidă a datelor conservate (nivel internaţional)

Scopul acestui raport este de a consolida aplicarea practică a Convenţiei de la Budapesta prin evaluarea punerii sale în aplicare de către părţi, prin identificarea de bune practici, prin acordarea ajutorului la rezolvarea problemele întâmpinate şi prin schimbul de experienţă între Părţile actuale şi potenţialele viitoare Părţi la acest tratat.

Cât priveşte cele patru articole analizate, raportul:

- oferă explicaţii mai ample privind diferenţa dintre noţiune de conservare rapidă (articolele 17, 17, 29 şi 30) şi noţiunea de păstrare a datelor (care nu este prevăzută în Convenţia de la Budapesta, dar este pusă în aplicare, în multe state, în temeiul Directivei Uniunii Europene privind păstrarea datelor);

- încurajează utilizarea în practică a dispoziţiilor privind conservarea în cadrul investigaţiilor interne şi internaţionale;

- promovează consoludarea rolului celor 24/7 puncte de contact în asigurarea probelor electronice în cadrul cooperării internaţionale.

Informaţia de la Statele Părţi a fost colectată în baza unui chestionar elaborat de Biroul T-CY, iar în decembrie 2012 a fost adoptat raportul de evaluare, care, ulterior a mai fost completat cu informaţii suplimentare oferite de unele Părţi şi făcut public la 25 ianuarie 2013.   


Publicat: 01.02.2013