Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Iulie-septembrie 2023

29.09.2023

Semnarea Acordului privind statutul Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a semnat, alături de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Politice și Politica de Securitate, Josep Borrell, Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Statutul Misiunii de Parteneriat a UE în Moldova (EUPM Moldova). 

Misiunea civilă, parte a politicii comune de securitate și apărare a UE, are obiectivul de a consolida capacitățile țării noastre în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride. Astfel, prin semnarea Acordului, Misiunea va putea să își exercite pe deplin mandatul de sprijin pentru creșterea rezilienței sectorului de securitate al țării, în cooperare cu autoritățile din Republica Moldova.

 EUPM Moldova are un rol substanțial în lupta cu războiul hibrid și fortificarea securității în țara noastră. În acest sens, Misiunea coordonează eforturile partenerilor internaționali prezenți în Republica Moldova și oferă sprijin în dezvoltarea de strategii și politici, în identificarea necesităților de construcție a capacităților de avertizare timpurie, detectare și atribuire a amenințărilor și a răspunsurilor adecvate la acestea.

EUPM Moldova oferă consiliere la nivel strategic și sprijin operațional pentru a întări sectorul de securitate internă al țării. Principalele linii de acțiune sunt:
  1. Contribuie la întărirea capacităților de management al crizelor ale sectorului de securitate al Republicii Moldova
  2. Sprijină creșterea rezilienței la amenințările hibride, în special securitatea cibernetică și combaterea manipulării și interferenței informaționale străine
  3. Oferă sprijin operațional focusat autorităților Republicii Moldova prin intermediul unei celule de proiecte.

EUPM Moldova are un mandat inițial de 2 ani. Stefano Tomat, Director General al CPCC SEAE (Civilian Planning and Conduct Capability), este Comandantul Operațiunii Civile. Șeful Misiunii este Cosmin Dinescu, diplomat roman de carieră cu peste 20 de ani de experiență în afaceri internaționale.



29.09.2023

Acordul de aderare la Mecanismul de protecție civilă al UE a fost semnat 

la  Chișinău, de către ministrul afacerilor interne, Adrian Efros și Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Republica Moldova este oficial țară participantă la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Astfel, pompierii și salvatorii moldoveni se alătură celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii, pregătirii și răspunsului la dezastre și gestionarea crizelor. 

Prin intermediul acestui Mecanism, Uniunea Europeană oferă un cadrul de coordonare și cooperare ca răspuns la pericolele naturale și dezastrele provocate de om, activând capacitățile de răspuns ale statelor membre ale UE și ale altor state participante, cum ar fi Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de nord și Turcia. Aderarea Republicii Moldova la Mecanism aduce un plus de securitate și siguranță cetățenilor, dar și mediului ambiant în raport cu riscurile aferente dezastrelor naturale sau cu cele provocate de om.
„Astăzi sunt mândru să îi urez Republicii Moldova bun venit în familia salvatorilor europeni: Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Acest pas vine la cinci luni după ce am prezentat Moldovei foaia de parcurs pentru aderarea Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Atacul brutal al Rusiei asupra Ucrainei a dus la fuga a mii de ucraineni din calea războiului, iar Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere, găzduind și adăpostind mulți refugiați. Vreau să mulțumesc autorităților de protecție civilă din Moldova pentru munca lor asiduă. Prin aderarea Moldovei la Mecanismul de Protecție Civilă al UE, putem îmbunătăți semnificativ pregătirea noastră pentru situații de urgență și construi un sistem de gestionare a riscurilor de dezastre mai rezistent în Europa. Împreună suntem mai puternici”, a menționat Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Detalii - https://mai.gov.md/ro/node/8169

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4654

https://civil-protection-humanitarian-aid.ec.europa.eu/news-stories/news/moldova-joins-eu-civil-protection-mechanism-2023-09-29_en

VIDEO - https://www.privesc.eu/arhiva/103879/Evenimentul-de-semnare-a-Acordului-de-aderare-a-Republicii-Moldova-la-Mecanismul-de-Protectie-Civila-al-Uniunii-Europene 


12.09.23

Deputații europeni au votat legea privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA)

prin care va fi alocat un buget de 300 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2025 pentru îmbunătățirea capacităților de apărare, iar instrumentul va permite acordarea unui sprijin mai mare Ucrainei și Republicii Moldova,

Contribuția financiară a UE pentru fiecare acțiune va fi limitată la 15 % din valoarea estimată a contractului comun de achiziții publice pentru fiecare consorțiu. Acest plafon poate fi majorat la 20 % dacă Ucraina sau Moldova sunt destinatari ai unor cantități suplimentare de produse de apărare sau dacă cel puțin 15 % din valoarea estimată a contractului comun de achiziții publice este alocată IMM-urilor sau societăților cu capitalizare medie (cele cu o capitalizare bursieră medie, cunoscute ca midcaps), în calitate de contractanți sau subcontractanți.

Acest program va contribui la pregătirea sectorului privat și a instituțiilor statului pentru regulile și standardele europene și va spori accesul la piețele europene pentru produsele și serviciile moldovenești. Totodată, programul încurajează crearea start-up-urilor și dezvoltarea unor întreprinderi mici și mijlocii competitive și sustenabile și oferă acces la expertiza și bunele practici ale statelor membre UE.

Programul pentru Piața Unică sprijină și promovează o cultură a inovației prin dezvoltarea ecosistemelor industriale capabile să încurajeze crearea start-up-urilor și dezvoltarea IMM-urilor existente, în special, prin promovarea noilor modele de afaceri, inclusiv în cadrul parteneriatelor europene între clustere și rețelele a organizațiilor de afaceri. Republica Moldova și-a exprimat interesul de a participa la două componente ale Programului: supravegherea pieței și competitivitatea IMM-urilor.

„Semnarea acestui acord reprezintă un pas important în calea de integrare graduală a țării noastre în Piața Unică a UE și un angajament ferm pentru modernizarea și alinierea Republicii Moldova la normele europene. O economie competitivă și puternică înseamnă locuri de muncă bine plătite acasă și standarde de viață mai înalte pentru cetățeni”, a punctat Președinta Maia Sandu.




01.09.2023

„Roamingul la tarife naționale” mai aproape de realitate în relația UE – Moldova 

Comisia Europeană a adoptat o propunere de includere a serviciilor de roaming în Acordul de asociere UE – Moldova. După finalizarea tuturor etapelor necesare, vizitatorii moldoveni în UE își vor putea utiliza telefoanele mobile în aceleași condiții de preț ca și cum ar fi prezenți în Moldova, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleași drepturi atunci când vizitează Moldova.

Includerea Moldovei în zona UE în care se practică „roaming la tarife naționale” este una dintre acțiunile esențiale ale Planului UE – Moldova de acțiuni prioritare, convenit în iunie 2023. Acest plan este o foaie de parcurs pentru punerea deplină în aplicare a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător UE – Moldova și pentru integrarea continuă a Moldovei în piața unică a UE.





01.09.2023

Cea de-a douăsprezecea reuniune a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova

Evenimentul a reunit parlamentari, oficiali europeni, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova,

în cadrul reuniunii s-a discutat pe marginea îndeplinirii celor 9 recomandări ale Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova. De asemenea, au fost analizate și evaluate realizările Republicii Moldova pe fiecare din cele nouă recomandări, apreciindu-se progresele înregistrate, totodată, subliniindu-se importanța conjugării eforturilor tuturor actorilor interesați în vederea îndeplinirii angajamentelor ce vizează domeniul justiției și combaterea corupției, precum și avansarea implementării tuturor capitolelor Acordului de Asociere dintre UE și RM.


Drept rezultat al dezbaterilor, membrii Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova au adoptat o declarație comună prin care salută avansarea reformelor de către autorități, cooperarea cu instituțiile UE, dar în același timp, membrii platformei reiterează apelul adresat Guvernului RM de a invita reprezentanți ai societății civile să facă parte din cele 35 de grupuri de lucru responsabile de negocierile capitolelor de aderare la UE și să intensifice cooperarea cu societatea civilă în avansarea țării pe calea europeană. Declarația include, de asemenea, recomandări prin care poate fi grăbit procesul de implementare a Acordului de Asociere, una din recomandările cheie fiind, accelerarea armonizării legislației cu acquis-ul UE. Totodată, în declarația comună se face apel către autoritățile moldovenești să asigure o organizare corectă, echidistantă și incluzivă a procesului electoral pentru viitoarele alegeri locale, programate pentru noiembrie 2023, și este încurajată Republica Moldova să continue cu hotărâre agenda sa de reforme orientate spre consolidarea democrației și a statului de drept.

Detalii 



24-26.07.23 

Vizita Președintei Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Odile Renaud-Basso în Republica Moldova 


Vizita are loc după un an de investiții record ale BERD în  Republica Moldova, cu scopul de a proteja economia țării împotriva șocului provocat de războiul Rusiei în Ucraina vecină.

Președintele BERD, Odile Renaud-Basso, însoțită de directorul general al BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, s-a întâlnit cu autoritățile moldovenești, lideri de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor financiare internaționale și ai societății civile

întrevedere cu Președinta Maia Sandu Discuțiile s-au axat și pe proiectele de modernizare a serviciilor publice cum ar fi sistemul centralizat de încălzire, gestionarea deșeurilor și distribuția energiei electrice, având un impact direct asupra calității vieții cetățenilor. A fost abordată și importanța finanțării întreprinderilor mici și mijlocii, acestea reprezentând 98% din totalul companiilor din țară. 

Până la sfârșitul anului 2022, BERD și-a majorat finanțarea în Moldova până la aproape 525 de milioane de euro, de cinci ori mai mult decât investiția sa medie anuală, sau 4% din PIB-ul țării. Printre investițiile majore se numără un împrumut de 300 de milioane de euro pentru achiziții strategice de gaz, pentru a ajuta Moldova să își diversifice sursele de aprovizionare și să cumpere mai mult de la centrele europene, precum și un împrumut de 100 de milioane de euro pentru modernizarea drumurilor din apropierea frontierei cu Ucraina.

În 2023, investițiile BERD în infrastructură au continuat la un nivel ridicat. Banca a investit 30 de milioane de dolari într-un acord cu distribuitorul de energie electrică Premier Energy pentru a finanța investițiile în rețeaua de distribuție a energiei electrice, a semnat un acord de 23 de milioane de euro pentru a finanța reabilitarea infrastructurii feroviare cheie ca parte a inițiativei “Culoarele de Solidaritate” și a împrumutat 25 de milioane de euro pentru primul proiect național de îmbunătățire a gestionării deșeurilor solide din Moldova. În cadrul programului emblematic “Orașe Verzi” al BERD, Banca a oferit, de asemenea, 8 milioane de euro pentru a limita inundațiile râului Bic din Chișinău și pentru a-l transforma într-un bun atractiv pentru locuitorii săi.
  • Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Igor Grosu a menționat, în cadrul întrevederii cu președinta BERD , că BERD continuă să fie un partener de încredere al Republicii Moldova, în special prin programele de sprijin al antreprenorilor, întărirea independenței energetice a țării noastre, dar și prin ample investiții în infrastructură. Cu contribuția BERD, se reabilitează circa o pătrime din calea ferată a țării noastre, pe tronsonul Tighina – Basarabeasca – Giurgiulești, iar, în aceste zile, vor fi date în exploatare două sectoare ale drumului expres M3: Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România. „Mă bucur că prin noua strategia de țară pentru Moldova pentru anii 2023-2028, aprobată de către BERD în februarie a acestui an, țara noastră va putea continua proiectele prin care să întărească securitatea energetică, să promoveze energia regenerabilă, să consolideze sistemul financiar și infrastructura națională”, a spus Președintele Parlamentului.
  • Implementarea proiectelor de infrastructură, consolidarea mediului de afaceri și creșterea eficienței energetice au fost discutate de prim-ministrul Dorin Recean cu președinta  BERD Odile Renaud-Basso Președinta BERD a apreciat faptul că, în pofida tuturor provocărilor, Republica Moldova continua să avanseze pe domeniile de importanță majoră, cum ar fi proiectele de infrastructură, crearea unui mediu prietenos antreprenorilor și digitalizarea serviciilor. Șefa BERD a reafirmat suportul instituției pe care o conduce în fortificarea bunei guvernanțe, creșterea transparenței decizionale și consolidarea sectorului energetic.
  • BERD susținută de Uniunea Europeană, oferă un împrumut de 5 milioane Băncii comerciale „Victoriabank” pentru consolidarea capacităților de finanțare a microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Pachetul de finanțare a fost semnat de președintele BERD, Odile Renaud-Basso, și președintele Comitetului de Direcție al „Victoriabank”, Levon Khanikyan, în prezența Ambasadorului UE în RM, Jānis Mažeiks, 
 Programul "EU4Business - EBRD Credit Line" contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru IMM-uri, oferindu-le acces la resurse financiare esențiale pentru sporirea competitivității lor pe piața internă și externă. Antreprenorii vor putea să investească în echipamente moderne și în dezvoltarea capacității de producție, dar și a măsurilor de siguranță, cu scopul de a îmbunătăți calitatea produselor și practicile de mediu, deoarece se așteaptă ca cel puțin 70% din împrumut să finanțeze tehnologii verzi.


 20.07.2023

Republica Moldova: Consiliul  UE adoptă reînnoirea măsurilor de liberalizare temporară a comerțului

Consiliul UE a adoptat un regulament care reînnoiește și extinde suspendarea temporară a tuturor tarifelor rămase în vigoare și a sistemului prețurilor de intrare care sunt încă aplicabile pentru șapte produse agricole pentru încă un an, până la 24 iulie 2024.

Reînnoirea și extinderea măsurilor urmărește să asigure continuarea fluxurilor comerciale existente din Republica Moldova către UE, ceea ce va sprijini economia Republicii Moldova. Acest lucru este deosebit de important, date fiind agresiunea militară continuă a Rusiei împotriva Ucrainei și impactul actual asupra Republicii Moldova și având în vedere că Republicii Moldova i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022.Héctor Gómez Hernández, ministrul spaniol al industriei, comerțului și turismului

Măsurile continuă să acopere toate cele șapte produse agricole pentru care exporturile din Republica Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), deoarece fac obiectul unor contingente scutite de taxe vamale: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireșe și suc de struguri.

Diferența în ceea ce privește acoperirea, în comparație cu anul trecut, constă în liberalizarea completă a importurilor în UE, întrucât legislația actuală suspendă toate contingentele tarifare (CT) care sunt încă în vigoare.

Regulamentul include, de asemenea, obligații de raportare mai stricte pentru Comisie și prevede implicarea Comitetului pentru măsuri de salvgardare (în locul Comitetului Codului vamal) în punerea în aplicare a mecanismului de salvgardare. Se propune un mecanism de salvgardare accelerat, care ar trebui să fie mai eficace dacă importurile produc efecte negative pe piața UE.

La fel ca anul trecut, se preconizează că UE va înregistra o pierdere de venituri din taxe vamale de aproximativ 0,3 milioane EUR anual, astfel încât impactul asupra resurselor proprii ale UE va fi foarte limitat.

Întrucât regulamentul a fost adoptat, acesta va fi semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare la 25 iulie.

Mai mult

 https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2023/07/20/moldova-council-adopts-renewal-of-temporary-trade-liberalisation-measures/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Moldova:+Council+adopts+renewal+of+temporary+trade+liberalisation+measures

20.07.2023

Prezentarea celui de-al 2-lea Raport alternativ de realizare a Planului de Acțiuni pentru implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene în contextul cererii de aderare a RM la UE

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), în cadrul inițiativei #ThinkTanks4EUMembership și în cooperare cu Fundația „Friedrich Ebert” în Republica Moldova, au prezentat,  în cadrul unei conferințe, cel de al doilea raport alternativ de realizare a Planului de Acțiuni pentru implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene în contextul cererii de aderare a Republicii Moldova la UE.

Raportul #MoldovaEUCandidateCheck reflectă principalele progrese, constrângeri și priorități revizuite și actualizate pentru perioada 1 iulie 2022 – 30 iunie 2023. Experții celor trei organizații apreciază că, până la 30 iunie 2023, majoritatea măsurilor au fost îndeplinite, fiind înregistrată media generală de implementare de 4,24 puncte din pragul maxim de 5 puncte. Astfel din cele 60 de acțiuni asumate de autorități în Planul de Acțiuni conexe celor 9 angajamente, 24 acțiuni (40%) au fost îndeplinite fără carențe, 25 acțiuni (41,66%) au fost implementate cu unele rezerve, 10 acțiuni (16,66%) urmează a fi îndeplinite, iar o acțiune (1,67%) a fost realizată cu rezerve substanțiale.


 RAPORT  https://tinyurl.com/yzp96d7z

06-07.07.2023


Vizita Comisarului European pentru Economie  Paolo Gentiloni















În discuțiile cu Comisarul Gentiloni, Președinta Maia Sandu l-a informat despre progresul înregistrat în îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, necesare pentru inițierea negocierilor de aderare la UE cât mai curând posibil.

https://presedinte.md/rom/comunicate-de-presa/sefa-statului-s-a-intlnit-cu-paolo-gentiloni-comisarul-european-pentru-economie

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu a salutat prezentarea verbală a Comisiei Europene, care a evaluat deja trei din cele nouă recomandări drept implementate pe deplin și a recunoscut progresul semnificativ realizat în privința celorlalte șase recomandări.
https://mfa.gov.md/ro/content/vicepremierul-nicu-popescu-am-multumit-pentru-noul-pachet-de-asistenta-pentru-republica

În cadrul întrevederii comisarului european Paolo Gentiloni cu prim-ministrul Dorin Recean a fost discutată asistența macrofinanciară în contextul bugetului suplimentar alocat Republicii Moldova în acest an.
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a menționat că debursarea celei de-a doua tranșe a asistenței macrofinanciare este un aspect important în procesul de pregătire a aderării Republicii Moldova la UE.
„Moldova s-a confruntat cu o provocare imensă în ultimii ani: pandemia, criza energetică, impactul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și amenințările hibride. Vreau să recunosc că aceste eforturi au avut loc în paralel cu reforme ambițioase. Acțiunile discutate privind asistența macrofinanciară reprezintă un aspect important al procesului de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Ele corespund cu cele nouă recomandări care au fost înaintate de către Comisia Europeană. O parte dintre aceste recomandări au fost deja îndeplinite, altele mai necesită angajament adițional. Noi așteptăm acțiuni rapide în vederea onorării acestor angajamente în domeniul politicilor și în ce privește, în mod specific, asistența macrofinanciară”, a spus comisarul Paolo Gentiloni.

Republica Moldova are nevoie de susținere și de investiții pentru a dezvolta o economie puternică și pentru a construi o țară europeană. Mesajul a fost transmis de către Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni 

https://multimedia.parlament.md/presedintele-parlamentului-s-a-intalnit-cu-comisarul-european-pentru-economie/

În cadrul discuțiilor cu Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu au fost abordate evoluțiile recente ale situației macroeconomice din Republica Moldova și avansarea procesului de integrare europeană.

3-5 .07.2023

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în vizită oficială la Bruxelles

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere la Bruxelles cu Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Demnitarii au discutat despre proiectele de întârire a colaborării dintre cele două instituții parlamentare, susținerea pe care o poate acorda Parlamentul European Republicii Moldova și agenda de reforme a țării noastre.

https://multimedia.parlament.md/mesajul-transmis-de-presedintei-parlamentului-european-de-catre-igor-grosu-avem-nevoie-mai-mult-ca-niciodata-de-coeziunea-statelor-membre-ue/

Conferință de presă. (VIDEO) https://www.youtube.com/watch?v=2_5yP1DsLk0

Președintele legislativului, Igor Grosu, alături de un grup de deputați din majoritatea și opoziția parlamentară, a participat la audierile organizate pe platforma Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Ședința a întrunit inclusiv eurodeputați, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă.

Agenda vizitei include și întrevederi cu Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, cu Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, cu mai mulți europarlamentari.

Un grup de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova au efectuat o vizită de studiu la Parlamentul European privind procesul de aderare la UE. Vizita are loc în cadrul Memorandumului de înțelegere între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova, semnat în noiembrie 2021. Programul respectiv include instruiri, inclusiv online, vizite de studiu, stagieri.