Faceți căutări pe acest blog

Relațiile UE-RM în opinia șefului Delegației UE în Republica Moldova (2021- )

 "...Delegația UE este aici pentru a contribui la dezvoltarea relației și parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova sunt construite pe un teren solid: avem Acordul de Asociere ca bază a relației noastre, cetățenii moldoveni au posibilitatea de a călători fără viză în statele UE, comerțul nostru este sporit considerabil datorită ZLSAC, Uniunea Europeană oferă un nivel de asistență foarte ridicat pentru procesul de reformă din Republica Moldova.
Cetățenii moldoveni au votat pentru calea unei cooperări mai strânse cu Uniunea Europeană, pentru consolidarea statului de drept și a reformelor democratice din Moldova. Delegația Uniunii Europene, împreună cu instituțiile europene și statele membre, va continua să lucreze zilnic pentru a susține instituțiile statului și societatea Republicii Moldova în strânsă cooperare cu toți partenerii politici, economici, sociali și societatea civilă pe calea reformelor.
Lucrăm pentru a promova cooperarea UE-Moldova în baza intereselor și a valorilor comune. De asemenea, lucrăm pentru a îmbunătăți viața oamenilor din Republica Moldova prin proiecte foarte tangibile. Vă invit să aflați mai multe despre cooperarea noastră și activitatea Delegației UE prin intermediul acestui site web, precum și prin intermediul conturilor de pe rețelele sociale ale Delegației..."

Din Mesajul Ambasadorului, șef al Delegației UEîn Republica Moldova Jānis Mažeiks.

Ambassador’s Corner   https://www.eeas.europa.eu/node/414301_ro?s=223

23.11.2021 {VIDEO} Faceți cunoștință cu Ambasadorul Jānis Mažeiks.
  • V-ați întrebat cine este noul Ambasador al Uniunii Europene?
  • Acum ai șansa să afli mai multe despre realizările sale cele mai importante și detalii curioase despre viața lui.  !https://youtu.be/BCMZmmXvxos
Ambassador’s Corner   https://www.eeas.europa.eu/node/414301_ro?s=223



04.04.2024
TV-NORD Moldova

Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene, despre direcțiile strategice ale integrării europene a Republicii Moldova, progresele în implementarea reformelor din justiție și așteptările referitoare la referendumul programat pentru această toamnă.


https://www.youtube.com/watch?v=kzH7F3Jonok&t=1172s
Site-ul Expresul.md

29.03.24

Ambasadorul UE la Chișinău: „Eu sunt foarte fericit de progresul care a fost înregistrat de RM în cei doi ani în care mă aflu aici”

Obiectivul pe care și l-au trasat autoritățile de la Chișinău – cel de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030 – poate deveni realitate, dacă sunt îndeplinite mai multe condiții. Plus la aceasta, și de rezultatele referendumului care va fi organizat în toamna anului 2024, depinde dacă Republica Moldova va intra în marea familie europeană.

Ce părere are șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, despre ritmul în care țara noastră îndeplinește toate sarcinile pentru a se integra în UE și provocările cu care se confruntă

https://expresul.md/2024/03/interviu-ambasadorul-ue-la-chisinau-eu-sunt-foarte-fericit-de-progresul-care-a-fost-inregistrat-de-rm-in-cei-doi-ani-in-care-ma-aflu-aici/

RLIVE TV

23.02.2024

Rezultatele din sectorul energetic, în opinia ambasadorului UE la Chișinău,reprezintă cel mai remarcabil progres înregistrat de RM 
de la obținerea statutului de țară candidată și până în prezent, când Moldovei i-au fost deschise negocierile de aderare la UE.



09.02.2024
Ziarul Național
Ambasadorul Jānis Mažeiks: „2030 este un termen-limită pentru aderarea R. Moldova la UE foarte ambițios, dar este o ambiție împărtășită nu doar de oficiali moldoveni, ci și de oficiali ai UE. Acest lucru ar putea fi posibil”

 Aflați din interviul 

Ce părere are șeful Delegației UE la Chișinău despre ritmul în care este reformat sistemul justiției din R. Moldova, despre inițiativa președintei Maia Sandu de a organiza un referendum privind integrarea europeană în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din acest an, de ce critică „demiterea-fulger” a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, sau ce urmărește UE ajutând statul nostru


01.02.2024 
TV-NORD Moldova

Deși Ucraina și Republica Moldova au primit concomitent statutul de țară candidat pentru integrarea europeană, membre ale UE acestea vor deveni succesiv. Potrivit Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, procesul de aderare nu va fi simultan. Cele două state vor deveni membre a comunității europene în funcție de progresele individuale în îndeplinirea criteriilor de aderare.

(VIDEO) 

19.12.2023
TV8
Interviu exclusiv cu Jānis Mažeiks, despre investițiile UE și ale partenerilor de dezvoltare: „Circa 60 de milioane de euro pe an”

Proiectele finanțate de Uniunea Europeană și partenerii săi vor continua și în următorii ani. Dă asigurări ambasadorul UE la Chișinău, care oferit pentru emisiunea „Moldova Gândește” un interviu în exclusivitate.

Care sunt domeniile în care se investește din partea Uniunii Europene, cel mai mult?
- Uniunea Europeană este prezentă în Republica Moldova, literalmente în fiecare sferă de activitate a societății. Începând de la infrastructură, continuând cu izolarea termică a școlilor și a grădinițelor, îmbunătățirea condițiilor de sanitație în satele și orașele Moldovei, iluminare modernă, suportul oferit pentru a susține media independentă. Bineînțeles, susținere pentru antreprenori, aici vorbim despre femeile antreprenoare, antreprenorii tineri. Oferim suport pentru ambele maluri ale râului Nistru, pentru a crea legături și a spori încrederea între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru. Și exemplele ar putea continua. În ultimul timp, am sporit suportul într-un domeniu în care nu am fost activi în trecut. Vorbim aici despre domeniul apărării. În ultimii ani, prezența noastră în acest domeniu se face tot mai simțită. Republica Moldova este a doua țară care primește cel mai mare suport din punct de vedere al apărării și securității, după Ucraina, din partea Uniunii Europene.

- De ce ați decis să investiți anume în aceste domenii?
- Domeniile sunt determinate, în special, în baza valorilor Uniunii Europene, dar și după necesitățile Republicii Moldova. Deci, prin acțiunile noastre, răspundem nevoilor țării și, în același timp, promovăm valorile europene. De exemplu, există proiecte unde posibil în trecut autoritățile nu au dorit ca noi să fim activi, ca de exemplu suportul pentru media independentă, dar pentru noi este foarte important să existe libertatea de exprimare peste tot în lume. Din această cauză, am dorit să avem mai multe proiecte pentru a susține un jurnalism independent.



11.12/2023
Nord NEWS

(VIDEO) Excelența Sa, Ambasadorul UE în R. Moldova, Janis Mazeiks, despre importanța Summitului Consiliului European din 14-15 decembrie de la Bruxelles pentru țara noastră, beneficiile pe care le aduce aderarea la UE pentru R. Moldova, războiul hibrid al Rusiei, dar și scenariul în care Moldova va adera la UE fără regiunea transnistreană.



09.11.2023
Radio Europa Libera Moldova
Ambasadorul UE la Chișinău: Aderarea Moldovei la UE în 2030 depinde de cât de puternică va fi voința politică

Janis Mazeiks comentează și șansele R. Moldova a de deveni membră a blocului comunitar până în 2030. În același interviu, Mažeiks: explică și cum vede UE decizia autorităților de la Chișinău de a interveni în alegeri prin intermediul Comisiei Situații Excepționale.



06.05.2023

TVR Moldova

Interviurile Telejurnalului: Jānis Mažeiks, ambasadorul UE la Chișinău: Republica Moldova poate fi o poveste de succes în parcursul de integrare europeană

Jurnalist : De-a lungul timpului, Republica Moldova a beneficiat de nenumărate granturi și împrumuturi oferite de Uniunea Europeană. Monitorizează Bruxelles cum sunt investiţi aceşti bani?

JĀNIS MAŽEIKS: Uniunea Europeană este, de departe, cel mai mare donator al Republicii Moldova. Oricând merg în teren eu văd acest sprijin. Recent chiar am fost în UTA Găgăuzia la monitorizarea alegerilor bașcanului şi am văzut proiecte majore, cum ar fi șoseaua de centură a Comratului, cu care orice ţară europeană s-ar mândri. Deci, da! Sunt foarte mulţi bani investiți în Republica Moldova şi noi monitorizăm foarte serios pentru că aceștia sunt banii contribuabililor europeni.

Jurnalist : Vedeţi rezultatele?

JĀNIS MAŽEIKS: Evident. Sunt rezultatele pe care le vedem şi unele ţin de proiecte de infrastructură de care beneficiați ca șofer sau ca mamă a unui copil care merge la o școală ce a fost izolată din fonduri UE. Uneori, este mai puțin vizibil cum este suportul nostru pentru mass-media independentă ca să nu depindă de bani cu proveniență dubioasă. Alteori e vorba despre suport prin agențiile noastre precum Frontex. Sunt ofițerii noștri care lucrează zilnic cot la cot cu polițiștii de frontieră. Toți acești bani sunt monitorizați. De fapt, plasăm pe rețelele noastre sociale cum sunt folosiţi. 1 miliard de euro a fost mobilizat din toamna lui 2021, care chiar sunt foarte mulţi bani. În acest sens, noi avem o unitate special creată la Delegaţia UE care are grijă să fie respectate nu doar regulamentele UE dar să nu existe conflicte de interese sau corupție din partea moldovenească.

VIDEO : https://tinyurl.com/4vnw8u8r
https://tvrmoldova.md/article/a340066329c9ea13/interviurile-telejurnalului-janis-mazeiks-ambasadorul-ue-la-chisinau-republica-moldova-poate-fi-o-poveste-de-succes-in-parcursul-de-integrare-europeana.html


02.04.2023


Interviu cu Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova

După mai multe vizite, la diferite instituții din municipiul și raionul Soroca, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a avut o întâlnire cu ziariștii locali. În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a răspuns la mai multe întrebări.



22.02.2023
Teleradio Moldova

Conferința de presă anuală Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks

La conferința sa de presă anuală, Mazeiks a spus că R. Moldova are încă mult de lucru la ajustarea legislației naționale cu cea europeană. Cât despre condițiile înaintate de Comisia Europeană, șeful Delegației UE a subliniat că acestea trebuie îndeplinite corect, ca să nu fie nevoie să fie refăcute ulterior.
La un an de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și în contextul anunțului președintei Maia Sandu despre un presupus plan al Kremlinului de răsturnare a puterii de la Chișinău, Mazeiks a precizat că pentru UE este important ca R. Moldova să își întărească reziliența.
„Securitatea, din punctul nostru de vedere, nu este doar despre a avea echipamente adecvate pentru armată sau poliție, dar este și despre cât de puternice sunt instituțiile, mass-media sau societatea civilă. Securitatea cibernetică, precum și cea energetică constituie alte elemente importante ale rezilienței R. Moldova”, a spus ambasadorul UE.

VIDEO : 
https://tinyurl.com/33zewknj
https://tinyurl.com/48rusdra


02.02.2023

                                                                       Emisiunea Cutia Neagră cu Mariana Rață TV8

Interviu cu Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova

Jurnalista și ambasadorul UE au discutat în cadrul unui interviu despre drumul pe care trebuie să îl parcurgă Republica Moldova spre integrarea în UE. De asemenea, Mariana Rață și Janis Mazeiks au vorbit despre justiție, procesul de Pre-vetting, despre dezoligarhizare, dar și cum ne-ar putea ajuta UE să recuperăm banii pe care hoții din Moldova și-i ascund în state europene.

VIDEO : https://youtu.be/HZQIYDc5eKk



31.01.2023
MOLDPRES

Janis Mazeiks: „Este foarte important ca R. Moldova să evolueze în cele nouă domenii evidențiate de Comisia Europeană” : 
Interviu

MOLDPRES: În luna martie curent, Comisia Europeană urmează să evalueze modul de realizare a Planului de acțiuni pentru îndeplinirea celor nouă recomandări făcute Republicii Moldova la acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. Cât de pregătită este R. Moldova pentru această evaluare, care sunt cele mai importante reforme deja realizate și unde ar trebui să depună mai mult efort autoritățile de la Chișinău? Ce acțiuni urmează după această evaluare?

Janis Mazeiks: Evaluarea din luna martie curent va fi, cel mai probabil, una informală și nu va determina următorii pași pentru țară. Dar, desigur, este foarte important ca Republica Moldova să evolueze în toate cele nouă domenii evidențiate de Comisia Europeană. Este foarte bine că Guvernul a pregătit un plan de acțiuni pentru implementarea tuturor punctelor și sunt realizate mai multe măsuri pentru înfăptuirea acestora... Constat că, activitatea Guvernului este deosebit de grea, întrucât se confruntă cu multiple crize. Criza refugiaților, criza energetică și dificultățile economice au pus o presiune suplimentară asupra resurselor limitate ale Executivului. Domeniul energetic este un exemplu foarte bun, pentru că în toate aceste crize, Republica Moldova a accelerat integrarea în Uniunea Europeană în domeniul energetic. Țara este parte a Rețelei Energetice Europene, împreună cu Ucraina, din februarie 2022.

MOLDPRES: În septembrie 2022 s-a împlinit un an de când dețineți funcția de șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Care sunt principalele schimbări sesizate pe perioada mandatului dumneavoastră?

Janis Mazeiks: Cea mai mare schimbare a fost faptul că Republica Moldova a devenit o țară candidat pentru aderare la UE. Și nu doar că a devenit un stat candidat, dar și a lucrat foarte activ spre următoarea etapă pentru a ajunge la negocieri. Dar o schimbare cheie pe care am văzut-o a fost angajamentul autorităților pentru reforme. Am văzut cum o țară care se confruntă cu crize multiple are dorința și disponibilitatea de a continua lucrul pentru a aduce statul mai aproape de Uniunea Europeană. Cred că aceasta este schimbarea cea mai importantă. La fel, contează foarte mult ca acest ritm să se mențină întrucât etapa în care R. Moldova deține statutul de candidat la integrare în UE va dura câțiva ani, deoarece integrarea în UE este un proces gradual. De asemenea, este foarte important ca membrii societății să privească la UE ca la o structură ce le aduce beneficii lor și copiilor. S-a văzut cât de puternică este implicarea noastră în domeniul comerțului. Suntem cel mai mare partener comercial și de cooperare privind susținerea și dezvoltării țării, fie în economie sau în democrație, fie în comunitățile locale sau cele vulnerabile și cred că este foarte important să continuăm să realizăm aceste măsuri și în viitor.

30.01.2023     

Radio Europa Libera Moldova

 „Intrarea în Uniunea Europeană nu e o alergare scurtă, ci un maraton”  : Interviu cu Jānis Mažeiks

După ce a obținut statutul de țară candidată la aderare, vara trecută, R. Moldova a lucrat „cu adevărat mult” asupra condițiilor înaintate de Comisia Europeană, a apreciat,  șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Principalele declarații, pe scurt:
  • Despre aderarea R. Moldova la UE: Procesul de aderare va dura ani. Există estimări că ar putea dura până în 2030 sau estimări că va dura câțiva zeci de ani, dar acest lucru depinde, de fapt, de cum va fi menținut angajamentul existent privind integrarea europeană. Dacă există o motivație clară din partea populației și a cetățenilor pentru păstrarea acestei căi europene, atunci procesul de aderare va dura mai puțin.
  • Despre întârzierea reformelor: Într-adevăr, este destul de multă muncă de făcut, din mai multe motive. Și unul dintre ele e că celelalte guvernări nu au prea avut prioritatea ca integrarea europeană să se facă mai rapid și, poate, anterior, nu s-au făcut eforturi suficiente. Un alt motiv e că acest proces nu este o chestiune ce trebuie doar bifată, ci este vorba despre cât de pregătită e o țară la toate cele peste 30 de domenii pentru a deveni membru deplin al Uniunii Europene. Este un angajament major și o muncă enormă.
  • Despre pre-vetting: Am văzut destul de multe frustrări legate de faptul că acest proces nu e mai rapid, dar tocmai acesta este un domeniu în care lucrurile trebuie făcute temeinic, pentru că nu se pot face astfel de schimbări fundamentale la fiecare trei ani. Cred că obțineți rezultate bune în acest proces. Eu spun că acest proces de pre-vetting este o istorie de succes în devenire.
  • Despre alinierea la sancțiunile împotriva Rusiei: Suntem încă înțelegători în privința motivelor pentru care R. Moldova nu s-a alăturat, deocamdată, anumitor sancțiuni, dar, în același timp, sigur că așteptăm să se mărească gradul de aliniere la sancțiunile europene, pentru că țara este candidată la aderare. Am fi, desigur, bucuroși dacă am avea mai multă aliniere la sancțiunile europene aici.


19.12.2022

TV Moldova1

{VIDEO} „Dimensiunea Diplomatică” : Interviu cu Janis Mazeiks, șeful Delagației UE în Republica Moldova

Independența Republicii Moldova a fost recunoscută de peste 140 de state ale lumii.
  • Cum se manifestă țara noastră în calitate de actor internațional? 
  • Pe cât de rezultative sunt parteneriatele bi- și multilaterale? 
  • Cum se înscrie țara noastră în arhitectura regională și mondială? 
Răspunsurile la aceste întrebări sunt identificate de autoarea proiectului, Ludmila Barbă, în dialog cu invitații emisiunii: ambasadori acreditați în Republica Moldova, șefi de state și guverne, oficiali de diverse ranguri din structuri regionale și internaționale, dar și experți cu renume în materie de geopolitică.


12.12.2022
Emisiunea „La 360 de grade” Teleradio Moldova

{VIDEO} Interviu cu Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks despre
  • parcursul european al Republicii Moldova și asistența financiară oferită de Uniunea Europeană pentru depășirea crizelor cu care ne confruntăm.
  • riscul de securitate și contribuția tarilor europene pentru a face față unor eventuale provocări, fie ele interne sau externe.

15.11.2022
TV Moldova 1
{VIDEO} Ce este Delegația UE?

În material video Ambasadorul Janis Mazeiks și alți colegi explică ce este Delegația UE în Republica Moldova, cum funcționează și cu ce se ocupă angajații acesteia.

 

26.09.2022


 {VIDEO} Interviu cu Janis Mazeiks, Ambasadorul UE în R. Moldova.

„Procesul de curățare a justiției este unul dintre aspectele principale pe care Comisia Europeană le-a menționat R. Moldova în procesul de europenizare”, susține Ambasadorul UE în R. Moldova, Janis Mazeiks. În cadrul unui interviu pentru NordNews, Excelența Sa a vorbit despre problemele și oportunitățile de dezvoltare a Republicii Moldova, dar și pașii țării noastre spre marea familie europeană.

Curăţarea justiţiei din Republica Moldova de corupţie este una dintre principalele cerinţe ale Comisiei Europeane în procesul de aderarea a ţării noastre la blocul comunitar, susţine Ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks. Într-un interviu pentru NordNews, Excelenţa Sa a vorbit despre problemele şi oportunităţile de dezvoltare ale Republicii Moldova, dar şi paşii de aderarea la Uniunea Europeană,.

„Am observat că în prezent există interes în curăţarea sistemului judiciar, iar Uniunea Europeană oferă sprijnul său. În acest sens UE a avut rolul de a consilier. Sunt consilieri europeni din domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei care activează în Republica Moldova. De asemenea avem şi expertiza situaţiei regionale din partea Comisiei Europene. În acelaşi timp noi cooperăm cu expertiza Consiliului European care reprezintă un important punct de referinţă. UE acordă sprijin financiar acestui program, de exemplu în derulare este procesul prevetting”, a spus ambasadorul Janis Mazeiks.
Totodată, oficialul a menţionat că Uniunea Europeană a ajutat Republica Moldova să selecteze şase experţi pentru această comisie, „care are o importanţă majoră în reformarea sistemului judiciar”

Disponibil : https://youtu.be/XzTtnAywFO4


30.08.2022                                                                                                           TVR MOLDOVA


  Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks: Din perspectiva Uniunii Europene, este clar: Republica Moldova are un viitor european.


Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Excelența Sa Janis Mazeiks a oferit un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA. Diplomatul s-a referit la stadiul reformelor care Chișinăul s-a angajat să le facă dar și la viitorul european al Republicii Moldova.
SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: „Să ne spuneţi pentru început. Are Republica Moldova viitor în Uniunea Europeană?”

Excelența Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: „Din perspectiva Uniunii Europene, categoric, da. Decizia a fost deja luată de Consiliul European pentru a oferi statul de stat candidat Republicii Moldova, lucru care s-a produs pe 24 iunie. Şi acum, cu adevărat, totul depinde de cetățenii Republicii Moldova şi a Guvernului Republicii Moldova cum vor beneficia de această oportunitate, deoarece eu o văd ca şi o oportunitate pentru dezvoltarea țării, dar şi pentru calea în apropierea de Uniunea Europeană. Dar totul este mâinile cetățenilor pentru că Acest proces va dura ceva timp, şi nu luni așa cum a fost din momentul cererii depuse şi obținerea statutului, dar este clar că vorbim despre ani, fiindcă unele schimbări care trebuie să se producă în țară vor dura ani buni. Dar câți ani? Rămâne în mâinile cetățenilor Republicii Moldova. Ceea ce am văzut noi în trecut este cum cursul Republicii Moldova, din păcate, a tot oscilat. Câteodată a fost mai mult pro-europeană, iar uneori mai puțin pro-europeană. Aceasta este exact ce contează pentru o obține succes la oportunități. În cazul în care veți reuși să mențineți acest curs de integrare europeană şi să îndepliniți toate reformele necesare, atunci categoric există viitor european pentru Republica Moldova.”

 TVR MOLDOVA: „Spuneați și dvs., sunt mai bine de 2 luni, RM este stat candidat la aderare. Să enumeram beneficiile de care se vor bucura cetățenii pe viitor odată cu obținerea acestui statut. ”

Excelența Sa JĀNIS MAŽEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: „În primul rând acest lucru înseamnă că noi ne-am reafirmat interesul din partea Uniunii Europene. Nu este un secret că mulți cetățeni ai Republicii Moldova sunt îngrijorați de situația de securitate şi reziliența țării. Faptul că Republica Moldova a devenit stat candidat asta presupune un interes sporit din partea Uniunii Europene şi să ofere asistență la necesitate. Aceste lucruri sunt foarte pragmatice precum alocarea recentă a 75 de milioane de euro, sub formă de suport bugetar suplimentar la suma de 60 de milioane de euro care a fost alocată anul precedent. Acest sprijin urmează să fie direcționat spre consolidarea sectorului energetic către cetățenii Republicii Moldova. Este mai mult decât doar chestii materiale pentru că există multe alte beneficii. De exemplu, dacă eşti un investitor şi vrei să alegi o ţară în care să investești şi în lume sunt foarte multe ţări. Şi îţi dorești să investești într-o țară în care există supremația legii şi eşti sigur că investiții nu vor fi furate, aşa că cel mai probabil alegi ţara care are valori înalte, iar faptul că are statutul de stat-candidat şi va deveni membru UE atunci vei avea acces la o piaţă de cinci sute de milioane de persoane. Astfel, acest statut ar putea să aducă beneficii suplimentare în ţară, chestii care sunt imateriale. Desigur, acest lucru înseamnă şi sporirea nivelului standardelor de viață, deoarece UE este despre standarde şi Republica Moldova le va întruni în cazul în care îşi propune să devină membru UE. Însă aceste standarde nu sunt cumva din cauza Uniunii Europene şi nici nu sunt impuse. Dacă va gândiți la acestea noi vrem să le realizați pentru cetățenii Republicii Moldova, astfel încât ei să se bucure de o calitate sporită a produselor alimentare, care se va reflecta în exporturi, dar şi ei vor consuma alimente sigure, lucruri care se pot aplica şi pentru alte sectoare precum mediu, unde UE are standarde ridicate. Desigur că întrunirea standardelor va însemna că tot voi vă veţi bucura de aer curat şi apă potabilă curată.”

 TVR MOLDOVA: „Cum poate investi UE in securitatea energetica a țării? Știm că acest subiect este pe agenda tuturor discuțiilor în prezent.”

 JĀNIS MAŽEIKS : „Securitatea energetică a fost unul dintre domeniile prioritare pentru Uniunea Europeană chiar înainte ca acest subiect prioritar pentru Guvern pentru că executivului a preluat mandatul practic concomitent cu prima criză majoră legată de gazele naturale. Ceea ce noi facem este că încercăm că educăm cetățenii privitor la eficiența energetică. Avem mai multe proiecte care le arată cum pot economisi bani şi energie prin eficiență energetică şi avem mai multe proiecte în acest domeniu. Acum avem un proiect mare cu Banca Europeană pentru Investiţii care este concertat pe eficiența energică a clădirilor publice cu o suprafață de peste 1 milion de m2 care vor fi izolați. Acesta este un proiect util cum poate fi îmbunătățită eficiența energetică în Republica Moldova. MUSCA 14,38-15,29 De asemenea, oferim şi suport de expertiză. În acest domeniu este nevoie de multă expertiză care, din păcate, nu există în Republica Moldova. UE a oferit destul de multă expertiză atât în timpul crizei gazelor, dar şi ulterior prin sfaturi de îmbunătățire a legislației, pentru ca oamenii să-şi sporească eficiențe energetică în clădirile unde trăiesc, dar şi pentru a spori conexiunile de gaz şi electricitate cu statele membre ale Uniunii Europene. Este un domeniu foarte vast şi e important să avem o colaborare strânsă cu Guvernul, Președinția să lucrăm împreună pentru a îmbunătăți securitatea energetică a ţării.”

Disponibil : http://stiri.tvr.ro/ambasadorul-ue-la-chi-inau-janis-mazeiks-din-perspectiva-uniunii-europene-este-clar-republica-moldova-are-un-viitor-european_912975.html#view

Video : https://www.youtube.com/watch?v=5hl-CLtHrpY 

12.07.2022

/Expresul.md

INTERVIU / Jānis Mažeiks, ambasadorul UE: „Cred că ceea ce a fost dificil în RM a fost absența unei înțelegeri comune asupra direcției în care țara vrea să se îndrepte”.


– …Guvernarea actuală cu pași rapizi merg spre integrarea țării noastre spre Uniunea Europeană. Ultimul eveniment: țara noastră a obținut statutul de țară candidată a UE. Dar mai este o cale lungă pentru ca țara noastră să ajungă membră a Uniunii Europene. De câți ani am putea vorbi aici?
Sunt unele aspecte care este evident că vor necesita timp, de exemplu, unul dintre domeniile în care e nevoie de rezultate și progrese semnificative este curățarea sistemului judiciar și combaterea corupției. În prezent, Republica Moldova, a demarat acest proces prin verificarea prealabilă a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. Acesta este un proces care a fost realizat în mod similar în Albania, unde a durat 5 sau 6 ani, iar procesul a durat nu pentru că nu s-ar fi dorit ca acesta să decurgă mai rapid, ci pentru că procesul necesită timp.

–...De ce ar avea nevoie Uniunea Europeană de o țară atât de săracă precum Republica Moldova?
Uniunea Europeană nu urmărește interese proprii, întrucât Uniunea Europeană este o comunitate bazată pe valori. Iar una dintre aceste valori este că Uniunea Europeană este deschisă țărilor care sunt europene și care sunt pregătite să împărtășească aceleași valori și doresc să se alăture acestei comunități. De asemenea, este vorba și de valoarea solidarității, întrucât activitatea noastră în Republica Moldova, ca și în alte țări sărace, se bazează pe valoarea solidarității și nu pe un interes anume. Respectiv, această solidaritate este independentă de faptul că o țară dorește să adere la UE sau dorește să fie mai aproape de UE, este vorba mai degrabă de nevoi…
–...Este amenințată Republica Moldova de războiul ruso-ucrainean?
Republica Moldova este în mod evident afectată de războiul din Ucraina, pentru că este cert că dumneavoastră sunteți afectați de războiul care se desfășoară în țara vecină. Dar nu văd nicio amenințare imediată pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană sprijină atât Republica Moldova, cât și Ucraina. Pentru Ucraina, sprijinul este direcționat spre supraviețuire și învingerea războiului, iar pentru Republica Moldova – spre consolidarea reformelor pe care aceasta le întreprinde și sprijinirea refugiaților care se află aici...

Disponibil : https://expresul.md/2022/07/interviu-janis-mazeiks-ambasadorul-ue-cred-ca-ceea-ce-a-fost-dificil-in-rm-a-fost-absenta-unei-intelegeri-comune-asupra-directiei-in-care-tara-vrea-sa-se-indrepte/ 


30.06.2022
Agora Moldova

 {VIDEO} Ambasadorul UE: „Moldova și-a restabilit imaginea de fruntaș în fața comunității europene”.

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este un vis, dar este un vis real. Declarația a fost făcut de Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, în cadrul unui interviu pentru AGORA. Diplomatul a precizat că după ce, în urma furtului miliardului, țara noastră a dispărut de pe „tabla de onoare” a comunității europene, răspunsul pe care l-a avut Moldova în contextul crizei refugiaților a repoziționat-o în rândul țărilor care se bucură de o imagine pozitivă.

Disponibil : https://youtu.be/3r0HopPJ07I

 25.06.2022
Radio Europa Liberă Moldova

 {VIDEO} Jānis Mažeiks: Guvernul ar trebui să consulte proiectele de legi cu UE.

Ambasadorul european la Chișinău, Jānis Mažeiks, spune că pentru Uniunea Europeană contează calitatea reformelor, motiv pentru care sugerează autorităților moldovene să consulte cu instituțiile europene legile înainte de a le adopta. Diplomatul a vorbit Europei Libere într-un interviu la scurt timp după obținerea de către Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE. O altă sugestie pe care o adresează guvernului ambasadorul, în același interviu, e ca să întreprindă măsuri în sprijinul populației afectate de scumpiri.


https://moldova.europalibera.org/a/j%C4%81nis-ma%C5%BEeiks-e-important-ca-popula%C8%9Bia-s%C4%83-se-coaguleze-%C3%AEn-jurul-ideii-de-integrare-european%C4%83-/31916588.html

Un rezumat al declarațiilor ambasadorului Jānis Mažeiks:
  • Despre condiții și startul negocierilor de aderare: În concluziile sale, Consiliul European a spus foarte clar că negocierile ce țin de aderare vor începe atunci când toate aceste măsuri vor fi realizate. În această cale, noi vom analiza mai multe aspecte. Vrem să vedem dacă țara evoluează în mod eficient. Să zicem că peste câțiva ani țara va avea un anumit guvern și guvernul acesta va întreprinde anumite măsuri care vor pune o amprentă negativă asupra procesului – aceasta evident va avea consecințe asupra ritmului cu care Moldova va parcurge acest drum.
  • Despre evaluările UE: Opinia comisiei a vorbit despre domeniile care au fost discutate până acum. Dar când vine vorba despre acquis-ul comunitar, adică setul legislativ al UE, în acest sens nu au fost prezentate condițiile. Va fi un alt document în care vor fi descrise foarte detaliat toate prevederile ce țin de acquis-ul comunitar.
  • Despre coordonarea reformelor viitoare cu UE: Pentru noi, calitatea reformelor contează și evident că noi am fost foarte atenți cum au avansat aceste reforme. Este important ca aceste reforme să fie consultate cu partenerii externi și ca ei să nu grăbească pasul acestor reforme. Eu pot să compar etapele incipiente ale reformelor efectuate de PAS, când ei grăbeau, iar după asta am văzut cum a fost promovată reforma pre-vetting, care a fost consultată cu partenerii, cu experții Comisiei de la Veneția și noi am putut să o susținem. Și, iată, pe viitor noi am dori ca acest model să fie preluat.​
  • Despre sprijinul popular al aderării: Foarte important e ca acest scop, acest obiectiv de aderare la UE să treacă dincolo de interesele de partid și este importat ca și populația să se coaguleze în jurul ideii de integrare europeană. Eu cred că merită să aveți un asemenea obiectiv, pentru că acest proces aduce cu sine atât de multe beneficii și avantaje, mai ales pentru țări mici ca R. Moldova. Eu sper foarte mult ca societatea să aibă acest obiectiv consecvent, indiferent de agendele viitoare politice, pentru că în trecut, absența lui a lucrat împotriva Republicii Moldova. ​
  • Despre sprijinul guvernului pentru populație: Trebuie să recunoaștem că momentul nu e deloc fericit. Țara a fost lovită de multiple crize, ele au efect negativ asupra standardelor de viață a cetățenilor. Evident că în asemenea situație, indiferent cine ar fi la putere, cetățenii nu pot fi satisfăcuți. Și este important ca guvernul să întreprindă măsuri ca populația să depășească aceste timpuri grele. ​
  • Despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei: Nu negăm că această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei a grăbit procesul de oferire a statutului de țări candidate Ucrainei și Republicii Moldova. De fapt, acordarea statutului are valoare practică, dar și simbolică, e un mesaj pe care UE îl prezintă ucrainenilor, care să înțeleagă că Ucraina are un viitor european. Acordarea statutului de țară candidată Ucrainei a fost un vis al ucrainenilor și ne pare bine că ei pot să lucreze pentru a realiza acest vis.

17.06.2022

EU Delegation Moldova

 {VIDEO} Conferința de presă susținută de Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Disponibil : https://youtu.be/FQe4N8IYq2U


02.06.2022
Ziarul de Gardă
 
„În Moldova acum e perioada în care oamenii pot face istorie, iar lucrurile vor fi foarte diferite în 5-10 ani, grație implicării de azi” : Interviu cu Jānis Mažeiks, Ambasador, șef al Delegației UE în Republica Moldova.

{VIDEO} https://youtu.be/ht0KXCo0CgQ

Ziarul de Gardă a realizat un interviu cu șeful delegației UE la Chișinău, în contextul cererii de aderare, depusă de R.Moldova, a reformelor necesare, a crizelor de securitate, energetică, socială, a riscurilor de depopulare și a oportunităților de dezvoltare de la acest moment. Ambasadorul UE a comentat de asemenea perchezițiile și dosarul împotriva lui Igor Dodon.
…Moldova nu a avut prea multe experiențe de a adăposti refugiați în număr mare, dar s-a implicat imediat. Cum vede UE această criză?
– Cred că Moldova a acționat remarcabil de bine chiar din prima zi a războiului și a crizei refugiaților. Atât Guvernul, cât și societatea civilă au acționat prompt. Dar, probabil, și mai remarcabilă a fost atitudinea cetățenilor. Pentru unul dintre cele mai sărace state din Europa, să reușești să acomodezi la un dat moment peste 100.000 de refugiați, or peste 90% de refugiați sunt cazați în locuințe private, asta este excelent. Cetățenii R. Moldova au demonstrat solidaritatea cu vecinii săi la un moment de mare necesitate.
Din primele zile ale războiului, am oferit ajutor autorităților din R.Moldova. Până în prezent, 17 state-membre ale UE au oferit asistență directă Moldovei, am adus corturi, generatoare de energie, paturi, seturi medicale pentru a acoperi necesitățile urgente. Acest suport a costat 15 milioane de euro, dar nu totul poate fi măsurat în bani. Sprijinul nostru a vizat, de asemenea, cooperarea cu poliția de frontieră. În prezent, peste 70 de experți din cadrul Frontex (Agenția Europeană pentru Managementul Hotarelor – n.r.) cooperează în Moldova, și acest lucru s-a rezolvat, de asemenea, în termeni foarte rapizi – în doar două săptămâni, deși alteori decizia de a coopera ar fi luat un an…
… Moldova e mai interesată decât oricând să devină stat membru al UE. De ce ar avea nevoie Uniunea Europeană de un nou membru sărac și disperat?
– Într-adevăr, se speculează că ar exista niște interese anume ale UE în Moldova. Adevărul e în filosofia UE. Scopul nostru e să ajutăm țările să se dezvolte, ca democrație și ca state prospere. Toate statele care se alătură UE devin mai bogate, mai prospere. Letonia, țara mea, atunci când a depus dosarul de aderare, în anii ‘90, avea PIB-ul de 40% din media statelor UE. Acum PIB-ul Letoniei e de 70% din PIB-ul mediu al UE și crește, depășind chiar PIB-ul altor state UE mai vechi.

Dar procesele durează și toate etapele trebuie luate în serios. Și părțile au un rol foarte important, atât autoritățile statelor membre, Consiliul UE, dar și modul în care răspunde Republica Moldova la întrebări. Probabil, Consiliul European va discuta în iunie cererile depuse de Ucraina, Moldova și Georgia…

Disponibil : https://www.zdg.md/interviuri/in-moldova-acum-e-perioada-in-care-oamenii-pot-face-istorie-iar-lucrurile-vor-fi-foarte-diferite-in-5-10-ani-gratie-implicarii-de-azi-interviu-cu-janis-mazeiks-ambasador-sef-al/


26.05.2022
TV8

 {VIDEO} Interviu cu Janis Mazeiks, șeful delegației UE în Republica Moldova.

Disponibil : https://youtu.be/eT92Jmo2Uh8



24.05.2022
Jurnal TV

 {VIDEO} Interviu cu Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks: „Lucrăm foarte mult pentru a ne asigura că acest război nu va pătrunde pe teritoriul RM”

Uniunea Europeană lucrează foarte mult ca războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei nu pătrundă pe teritoriul Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV.

„Faptul că avem războiul chiar la ușa vecină este un semn trist că, din păcate, câteodată nu reușim să gestionăm situația la fel de bine precum ne dorim și există niște limite a ceea ce putem obține prin mijloace diplomatice. Însă Uniunea Europeană a făcut totul pentru a preîntâmpina declanșarea războiului din Ucraina. La momentul actual lucrăm foarte mult pentru a ne asigura că acest război nu va pătrunde pe teritoriul Republicii Moldova. Din acest motiv am avut atâtea vizite de nivel înalt, pentru a demonstra solidaritate cu RM, cu cetățenii Republicii Moldova - vizite care au fost întreprinse de oficialii europeni și de liderii statelor membre ale UE”, a spus Janis Mazeiks.

Disponibil : https://www.jurnaltv.md/news/dfe6d576d07558ed/ora-expertizei-interviu-cu-ambasadorul-uniunii-europene-la-chisinau-janis-mazeiks.html


11.05.2022
TVR Moldova


 {VIDEO} Șeful Delegației UE Janis Mazeiks, întrevedere cu jurnaliștii din Bălți.

Disponibil : https://youtu.be/JQPs3Ic39mg


5.04.2022
Jurnal TV

 {VIDEO} Europa continuă să ne sprijine | Interviu cu Janis Mazeiks, șeful Delegației UE la Chișinău.

La peste o lună de la începutul războiului, Uniunea Europeană continuă să ofere sprijin Moldovei pentru a diminua impactul crizei din regiune. Pe lângă ajutorul oferit pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, anunță că UE va susține afacerile moldovenești pentru a le facilita accesul pe piețele europene de desfacere. Un lucru necesar, mai ales după ce agenții economici nu-și mai pot exporta mărfurile în țări precum Ucraina sau Belarus. Despre cât de reală este o invazie în Republica Moldova, aflați din interviul realizat de Diana Popa.

Disponibil : https://youtu.be/J-jzyxr-sUM

22.02.2022

                                                                                                                                TeleRadioMoldova

{VIDEO} Interviu cu Jānis Mažeiks, Ambasador, șef al Delegației UE în Republica Moldova.




23.01.2022
Europe Cafe

  {VIDEO} Faceți cunoștință cu Ambasadorul Jānis Mažeiks

V-ați întrebat cine este noul Ambasador al Uniunii Europene? Acum ai șansa să afli mai multe despre realizările sale cele mai importante și detalii curioase despre viața lui. Faceți cunoștință cu Ambasadorul Jānis Mažeiks.
Disponibil : https://fb.watch/eIIlDJOCTc/


14.01.2022

EU Delegation Moldova

 {VIDEO} Interviu cu Jānis Mažeiks, Ambasador, șef al Delegației UE în Republica Moldova..

Disponibil : https://youtu.be/NEeYExR5wiY

15.10.2021

Radio Chișinău

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks: Există o nouă posibilitate bazată pe faptul că atât Președinția, Parlamentul, cât și Guvernul sunt gata să lucreze pentru agenda europeană a R. Moldova.

…Urmărim o deschidere majoră a UE față de Republica Moldova în această perioadă. Care sunt totuși așteptările Bruxellesului de la actuala guvernare de la Chișinău?

Într-adevăr acesta este un moment al marilor oportunități, dar și al unei mari responsabilități, pentru că privim această perioadă ca o șansă istorică pentru Republica Moldova. Așteptările sunt că Guvernul și Parlamentul vor îndeplini promisiunile făcute. Noi vedem deschiderea pentru a face aceste reforme, dar vedem că sunt și foarte multe provocări. Sunt provocări în procesul de reformare a justiției, fapt care nu este o surpriză, știam că va fi complicat. Dar există și o provocare mai recentă, cum ar fi cea legată de situația energetică.

…Ne apropiem de summitul UE-Parteneriatul Estic. Ce șanse de aprofundare a dialogului cu UE există pentru Republica Moldova?

Știu că Republica Moldova vrea un rezultat ambițios de la Summitul Parteneriatului Estic. Trebui să vedem cum pot fi materializate aceste ambiții. Pot să spun că relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este deja foarte profundă. De exemplu, au fost situații aproape unice pentru Parteneriatul Estic când a fost adoptat planul de recuperare economică pentru Republica Moldova…

Disponibil : https://radiochisinau.md/ambasadorul-uniunii-europene-la-chisinau-janis-mazeiks-exista-o-noua-posibilitate-bazata-pe-faptul-ca-atat-presedintia-parlamentul-cat-si-guvernul-sunt-gata-sa-lucreze-pentru-agenda-europeana-a-r-moldova---144474.html


12.09.2021

Tribuna

 OMUL SĂPTĂMÂNII: JĀNIS MAŽEIKS – NOUL ȘEF AL DELEGAȚIEI UNIUNII EUROPENE ÎN REPUBLICA MOLDOVA.

Ambasadorul Jānis Mažeiks, în această săptămână, a prezentat scrisorile de acreditare Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a avut întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, și Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
În cadrul discuțiilor, diplomatul a subliniat importanța relațiilor și parteneriatului dintre UE și Republica Moldova.

Disponibil : https://tribuna.md/2021/09/12/omul-saptamanii-janis-mazeiks-noul-sef-al-delegatiei-uniunii-europene-in-republica-moldova/

 Vezi de asemenea