Comisia Europeană a aprobat la 31 octombrie 2019 plata unei sume de aproape 25 de milioane EUR sub formă de asistență bugetară pentru Republica Moldova, pentru a ajuta guvernul acestei țări să realizeze reforme esențiale în domeniile poliției, combaterii corupției și a spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale, care vor aduce beneficii cetățenilor acestei țări.
Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, a declarat: „Pachetul de asistență aprobat astăzi – al patrulea din iulie până în prezent – este dovada angajamentului ferm și constant al UE față de calea reformelor urmată de Republica Moldova. Această asistență ar trebui să fie considerată ca fiind recunoașterea eforturilor susținute depuse de guvernul Republicii Moldova pentru a găsi soluții la problemele din domenii vitale precum justiția și statul de drept, în beneficiul cetățenilor acestei țări. UE este pregătită să sprijine în continuare acest proces important, care depinde de obținerea unor rezultate concrete, în special în ceea ce privește mult așteptata reformă a justiției”.
Această nouă plată urmează celor două plăți aferente sprijinului bugetar efectuate
- în iulie (14,54 milioane EUR) și
- la 18 octombrie (14,35 milioane EUR), primei tranșe a asistenței macrofinanciare, anunțată recent (30 de milioane EUR), Consiliului de asociere UE-Republica Moldova, desfășurat la 30 septembrie, și vizitei efectuate de Înaltul reprezentant/vicepreședintele Mogherini la 3 octombrie.
Sprijin pentru reforma poliției în Republica Moldova: cu sprijinul UE, poliția Republicii Moldova și-a putut moderniza și profesionaliza și mai mult structurile. Proporția totală a femeilor din cadrul forțelor de poliție a crescut la 17,6 % (de la 14 % în 2014). Au fost puse în aplicare cu succes cinci proiecte-pilot din domeniul poliției de proximitate în toate cele cinci sectoare polițienești (Anenii Noi, Buiucani, Cahul, Comrat și Sîngerei). În plus, poliția Republicii Moldova a consolidat capacitățile de reacție rapidă ale echipelor sale de intervenție la apelurile de urgență, reducând considerabil durata medie de intervenție. În cadrul poliției a fost înființată o nouă unitate anticorupție, care s-a remarcat prin dinamismul cu care a furnizat cursuri de formare în întreaga țară pentru a promova și a pune în practică în mod activ principiile toleranței zero față de corupție.
ENPARD Moldova – Sprijin pentru agricultură și dezvoltare rurală: datorită acestui sprijin din partea UE, Republica Moldova a sporit competitivitatea sectorului agroalimentar, sprijinind investițiile agricole și formarea de grupuri de producători și ajutând unitățile agroalimentare să realizeze schimburi comerciale cu UE. De asemenea, sprijinul UE i-a ajutat pe producătorii agricoli să respecte standardele de calitate internaționale și ale UE în materie de siguranță alimentară. Programul UE a sprijinit și inițiative din domeniul dezvoltării rurale lansate la nivel local de grupuri de acțiune locală pentru a revitaliza zonele rurale.
Mai mult
https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-6169_ro.pdf