Faceți căutări pe acest blog

BV - Acordul de Asociere UE-Moldova. Cinci ani de implementare : Progrese. Constrângeri. Priorități

Raport alternativ : Acordul de Asociere UE-Moldova. Cinci ani de implementare : Progrese. Constrângeri. Priorități / IPRE , Expert-Grup; Adrian Lupușor, Dumitru Pîntea, Eugen Ghilețhi, Iulian Groza, Iulian Rusu, Stanislav Ghilețchi, Vadim Gumene. - Ch., 2019 . - 56 p.[Accesat 30.10.2019]

 Disponibil : http://ipre.md/wp-content/uploads/2019/10/RAPORT-ALTERNATIV_5-ANI-DE-IMPLEMENTARE_25.10.2019_final_RO.pdf#pdfjs.action=download

eng - http://ipre.md/wp-content/uploads/2019/10/Shoadow-Report_5-years-AA_ENG_Final.pdf

rus -  http://ipre.md/wp-content/uploads/2019/10/Raport-alternativ-5-ani_RU_25.10.2019_Final.pdf

După cinci ani de implementare a Acordului de Asociere, astăzi cooperarea sectorială dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este mai consolidată, în special, în domeniul cercetării, al inovării și cel al educaţiei. Beneficiile, de asemenea, au fost multiplicate de regimul fără vize cu UE, lansat la 28 aprilie 2014. Cooperarea în domeniul politicii externe și securităţii a fost aprofundată. Totuși, funcţionarea instituţiilor democratice, fortificarea statului de drept și a independenţei justiţiei nu au cunoscut transformări clare, ceea ce a afectat sever calitatea dialogul UE-Moldova, implicit valorificarea deplină a suportului european.

În pofida acestor constrângeri, datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), Republica Moldova s-a apropiat puternic din punct de vedere economic de Uniunea Europeană. UE a devenit principalul partener economic al ţării. Astăzi, aproximativ 70% din exporturile moldovenești sunt orientate pe piaţa Uniunii Europene, iar importurile reprezintă aproape 50%. Impactul net al exporturilor în UE este estimat la peste 367 de milioane de euro, contribuind la crearea a peste 15.000 de locuri de muncă și ajutând la creșterea cu 5% a veniturilor la Buget și cu 320 de milioane de euro a investiţiilor în sectorul privat.

Cu toate acestea, potenţialul oferit de Acordul de Asociere și de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător încă urmează să fie valorificat. Cheia progresului în acest sens rămâne existenţa unei voinţe politice clare și consecvente în realizarea tuturor prevederilor Acordului de Asociere. Iar aceasta înseamnă că rezultatele transformărilor trebuie să contribuie la dezvoltarea durabilă a ţării, să aducă mai multe beneficii vizibile cetăţenilor și să ajute la integrarea continuă a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Raportul reprezintă o evaluare calitativă a evoluţiilor înregistrate în perioada 1 septembrie 2014 - 1 septembrie 2019 cu privire la principalele domenii de referinţă cu efect de amplificare, prevăzute de cele cinci titluri ale Acordului de Asociere, și anume: Titlul II - Dialogul politic și reformele, Titlul III - Libertatea, Securitatea și Justiţia, Titlul IV - Cooperarea economică și sectorială, Titlul V - Comerţul și aspectele legate de comerţ (ZLSAC), Titlul VI - Asistenţa financiară, dispoziţiile antifraudă și de control. Prezentul Raport alternativ a fost elaborat în urma unei analize minuţioase a cadrului instituţional și legal, a rapoartelor cu privire la realizarea Acordului de Asociere și a altor documente de politici naţionale, publicate de autorităţile Republicii Moldova și de instituţiile Uniunii Europene. De asemenea, au fost utilizate evaluările alternative realizate în ultimii cinci ani. Proiectul raportului a fost discutat și revizuit în cadrul reuniunilor de validare și al focus-grupurilor organizate în perioada 8-24 octombrie 2019 cu participarea reprezentanţilor autorităţilor naţionale și a actorilor neguvernamentali.

Înregistrarea video a evenimentului public de prezentare a Raportului poate fi urmărită aici.