Ziua Europei
Ideile care au dus la înfiinţarea Uniunii Europene au fost prezentate pentru prima dată la 9 mai 1950 de ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman. Această zi este acum celebrată ca fiind un moment cheie în crearea UE.
La 9 mai, de Ziua Europei, se aniversează „declaraţia Schuman”. Într-un discurs ţinut la Paris, în 1950, , Robert Schuman (ministrul francez al Afacerilor Externe) a propus o nouă formă de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.
Această propunere este considerată a fi începutul a ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Uniunea Europeană.
În cadrul summitului UE desfăşurat la Milano, în 1985, s-a hotărât ca data de 9 mai să devină „Ziua Europei”.
Cu această ocazie, în toată Europa, se desfăşoară în fiecare an acţiuni şi festivităţi care îşi propun să aducă instituţiile UE mai aproape de cetăţeni şi să consolideze legăturile dintre popoarele care fac parte din Uniune.
Ziua Europei 2013 va fi sărbătorită in contextul Anului european al cetățenilor
Obiectivul Anului european al cetățenilor este de a facilita exercitarea dreptului cetățenilor Uniunii la liberă circulație și ședere pe teritoriul UE, asigurându-se că aceștia pot consulta cu ușurință informațiile cu privire la drepturile lor. Mai precis, obiectivele anului sunt următoarele:
- sensibilizarea cetățenilor în legătură cu dreptul lor la liberă ședere pe teritoriul Uniunii Europene;
- sensibilizarea cetățenilor cu privire la modul în care pot beneficia de drepturile și politicile UE și stimularea participării lor active în procesul de elaborare a politicilor Uniunii;
- stimularea unei dezbateri privind impactul și potențialul dreptului la liberă circulație, în special în ceea ce privește consolidarea coeziunii și a înțelegerii reciproce între oameni.
RESURSE despre Anul european al cetăţenilor, cetăţenia participativă şi drepturile în UE
Ziua Europei în Moldova
Ziua Europei este o ocazie unică de a
promova valorile europene, diversitatea culturală şi asistenţa pe care
Uniunea Europeană o oferă Republicii Moldova. Ziua Europei este, de
asemenea, o oportunitate de a aduce cultura mai aproape de oameni prin
activităţi educative şi de divertisment în scopul de a sărbători
identitatea comună de europeni în toată diversitatea ei.
In cadrul celebrării Zilei Europei în Republica Moldova, a devenit deja o
tradiție să fie organizate dezbateri publice pe aspecte politice și
economice privind cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea
Europeană. Ambasadorii țărilor europene și reprezentanți ai Republicii
Moldova participă la eveniment.
Ziua Europei 2013 : Pagina web
ZIUA EUROPEI - 2012 în Republica Moldova
Ziua Europei în Moldova : Ediţia 2013
Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova intenționează să ajungă în acest an, din nou, în regiunile din afara capitalei organizând festivităţi cu drepturi depline ocazionate de Ziua Europei 2013, atât în Chişinău cât şi în Tiraspol. Ca şi în anii precedenți, „Satul european” va fi punctul central al sărbătorilor. Acesta va găzdui dezbateri publice cu ambasadori şi oficiali moldoveni, informaţii privind proiecte finanţate de UE aflate în curs de desfăşurare, școli de limbi etc. Un concert şi un Festival de film vor fi organizate pentru a finaliza această serie de evenimente.
Chisinau
18.05.2013 - "Satul european", un loc în care oricine poate experimenta atmosfera din capitalele europene, să se familiarizeze cu tradițiile și obiceiurile din țările europene, va fi construit pe 18 mai 2013, în Piața Marii Adunări Naționale. Satul a devenit deja o tradiție pentru celebrarea Zilei Europei în Republica Moldova. Acesta va fi organizat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău și a Ministerului Afacerilor Externe al RM. Deschiderea oficială a "Satului European" va avea loc la ora 14:00.n cursul zilei, reprezentanții țărilor europene vor familiariza vizitatorii cu particularitățile patrimoniului lor cultural. Oaspeții evenimentului vor avea o posibilitate unică de a participa la degustări culinare, precum și la școli de limbi, unde fiecare își va putea îmbogăți vocabularul cu mai multe cuvinte străine. Un cort separat va fi dedicat proiectelor educaționale de succes ale Uniunii Europene, care oferă oportunități pentru a studia în străinătate pentru studenții moldoveni. Toate informațiile pentru studenți, precum și pentru cei interesați de cultura bogată a țărilor europene va fi concentrată într-un singur loc.
Un concert care va avea loc în seara zilei cu participarea unor artiști celebri moldoveni și europeni va reprezenta o încheiere remarcabilă a Zilei Europei la Chișinău. Concertul va începe la ora 19:00.
20-25.05.2013 - Festivalul Filmului European va fi deschis publicului larg în perioada 20-22 mai la Chişinău (Cinematograful “Gaudeamus”, Str. V. Alecsandri 4) și 23-25 mai la Tiraspol (Cinematograful "Tiraspol", Str. 25 octombrie 53). Intrarea este liberă, iar filmele vor fi proiectate în limbile originale cu subtitrare în limba de stat a Republicii Moldova.
Celebrarea Zilei Europei va avea loc la Tiraspol în colaborare cu Primăria mun. Tiraspol, în data de 26 mai, în piaţa centrală a municipiului. „Satul european” va fi centrul sărbătorilor unde Ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene vor contribui împărtășind din cultura, tradiţiile, bucătăria etc. țărilor pe care le reprezintă.
Activitatea „satului european” va începe la orele 14:00.
Într-o zonă a satelor vor fi organizate colțuri lingvistice. Vizitatorii vor avea posibilitatea să învețe o mulțime de cuvinte și/sau expresii în diferite limbi ale UE. Ambasadele vor pune la dispoziția vizitatorilor profesori care, timp de 30 de minute fiecare, vor ține lecții de limbi oficiale ale UE pentru publicul din Republica Moldova.
In concert care va avea loc în seara zilei cu participarea unor artiști celebri moldoveni și europeni va reprezenta o încheiere remarcabilă a Zilei Europei la Chișinău. Concertul va începe la ora 19:00.
Participarea Centrului Pro European al BNRM la Ziua Europei
În 2011 Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a marcat Ziua Europei prin inaugurarea Centrului Pro-european de servicii şi comunicare (CPESC) scopul căruia este de a promova valorile şi mentalitatea europeană şi de a sprijini procesul de integrare europeană a Moldovei.
In 2012, CPESC a organizat Masa Rotundă cu genericul
„Dimensiunea europeană a Moldovei: opţiuni şi perspective de integrare”. În cadrul
panelului de discuţii au fost abordate subiecte ce ţin de europenizarea
Moldovei, atractivitatea educaţională a Republicii Moldova, opţiunea europeană
şi/sau euroasiatică de integrare a Moldovei, şi altele.
Centrul Pro-european de servicii şi comunicare al BNRM, în parteneriat cu Miscarea Europeana din Moldova Ministerul Educaţiei al RM,, instituţii de învăţământ, ONG-uri, ambasade, etc., organizează Concursul republican pentru elevi "Europa şa noi acasă: Cetăţenie responsabilă".
Copiii şi tinerii sunt invitaţi să reflecte asupra trecutului, prezentului şi viitorului european, valorilor europene, locului Moldovei în Europa contemporană şi aportului propriu la prosperarea ţării şi Europei. Tema Ediţiei 2013 este „Cetăţenia responsabilă”.
In proiectele şi eseele sale copii vor elucida atitudinea proprie faţă de cetăţenia responsabilă.. Vor dezbate drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor Republicii Moldova, se vor informa despre posibilităţile şi oportunităţile cetăţeniei europene. Se vor implica activ în soluţionarea problemelor şcolii, comunităţii cu atragerea buneilor şi parinţilor la realizarea proiectelor comune şcolare dedicate Zilei Europei.
- Despre concurs
- Suport informaţional pentru participanţii la concurs
- 18.05.2013 - Gala laureaţilor Concursului republican "Europa la noi acasă