Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Aprilie - iunie 2025

08.04.2025

Lansarea proiectului UE „Moldova este Europa – Sprijin pentru integrarea în Uniunea Europeană

Acest proiect finanțat integral de UE și implementat de un consorțiu internațional, urmărește alinierea Republicii Moldova la standardele europene prin reforme în guvernanță, stat de drept, economie, infrastructură, educație și mediu. Proiectul, cu o durată de trei ani, vizează accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE prin consolidarea statului de drept, îmbunătățirea administrației publice și alinierea la standardele europene. 

Proiectul va consolida capacitatea administrației publice de a implementa reforme, prin îmbunătățirea planificării strategice și a elaborării politicilor sectoriale. Totodată, va crește nivelul de înțelegere al părților interesate cu privire la politicile, legislația și reglementările UE. În plus, va spori capacitatea administrativă și instituțională necesară pentru a îndeplini cerințele procesului de aderare la UE și pentru a realiza prioritățile prevăzute în Planul de Creștere al Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului de lansare  Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a subliniat importanța proiectului, menționând că inițiativa sprijină instituțiile moldovenești în livrarea unor rezultate transparente și eficiente pentru cetățeni, conform valorilor europene. El a evidențiat dorința clară a moldovenilor de a-și construi viitorul în cadrul familiei europene.

Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că sprijinul UE nu este doar financiar și tehnic, ci și un semnal de încredere în capacitatea Moldovei de a deveni un membru responsabil al Uniunii. Proiectul va acoperi domenii strategice precum guvernanța, dezvoltarea economică, infrastructura, educația și mediul, beneficiind de expertiza a 13 Înalți Consilieri UE și a altor specialiști internaționali și locali.

Detalii:

07-08 .04.2025

Vizita Rreprezentantei UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, șefa direcției pentru Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), Dorota Dlouchy-Suliga

In cadrul întrevederii cu Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, discuțiile au vizat negocierile privind reglementarea transnistreană, respectarea drepturilor omului, eliminarea restricțiilor de circulație, sprijinirea fermierilor din Dubăsari și asigurarea funcționării școlilor cu predare în limba română. Chișinăul a reafirmat angajamentul pentru dialog și stabilitate, gestionând multiple crize, și a subliniat eforturile de reintegrare a țării. Autoritățile moldovenești au reconfirmat deschiderea pentru un dialog continuu cu UE.

In cadrul întrevederii cu Roman Roșca Președintele Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a țării, dscuțiile au vizat procesul de reglementare, sprijinul UE și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Dnul Roșca a reafirmat angajamentul Chișinăului de a continua dialogul cu Bruxelles-ul. Comisia parlamentară, creată la inițiativa Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, are rolul de a monitoriza și evalua politicile de reintegrare, contribuind la apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
  
Discuțiile cu secretarii de stat ai  Ministerului Afacerilor Externe, Valeriu Mija și Carolina Perebinos  au subliniat complexitatea situației de securitate interne și regionale, accentuând importanța stabilității pe ambele maluri ale Nistrului. Oficialii au schimbat opinii privind reglementarea transnistreană și agenda dialogului Chișinău-Tiraspol.  Un subiect aparte al întrevederii l-a constituit parcursul european al Republicii Moldova. Au fost abordați pașii următori în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește Capitolul 31 – Politica externă, de securitate și apărare, în urma sesiunii de screening bilateral din 21.03. 2025.

Detalii

 


03.04.2025

Cel de-al doilea dialog UE-Moldova privind transporturile

Reuniunea coprezitdată de Vladimir Bolea, Viceprim-ministru și Ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale al RM, și de Magda Kopczyńska, Director general pentru mobilitate și transporturi al Comisiei Europene, (DG MOVE), s-a axat pe consolidarea în continuare a cooperării între toate modurile de transport și pe abordarea inițiativelor viitoare în sectorul transporturilor.

Agenda a vizat o serie de subiecte esențiale pentru dezvoltarea relațiilor UE-Moldova în domeniul transporturilor, inclusiv stimularea conectivității strategice pe baza succesului înregistrat de Culoarele de solidaritate UE-Ucraina,  integrarea mai strânsă a piețelor UE și ale Moldovei, dezvoltarea infrastructurii și crearea centrelor logistice multimodale,  precum și integrarea tehnologiilor digitale în domeniul transporturilor.

În cadrul conferinței de presă, Magda Kopczyńska a reiterat sprijinul UE  pentru Republica Moldova în eforturile sale de a moderniza și integra sistemul de transport european.
„Acesta este al doilea dialog pe care îl avem, un proces lansat anul trecut. Obiectivul este de a discuta cum putem îmbunătăți conectivitatea și legăturile de transport între Moldova și Uniunea Europeană. Am analizat dimensiunea reglementărilor și legislația pe care Moldova o adaptează la sistemul UE, ca parte a drumului său de aderare”, a spus directorul general pentru Mobilitate și Transport al Comisiei Europene.
De asemenea, Magda Kopczyńska a vorbit despre extinderea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) către Moldova, menționând că există deja cinci proiecte în implementare cu finanțare europeană, menite să faciliteze conectivitatea transportului în Moldova.

Dialogul la nivel înalt R.Moldova-UE în domeniul transporturilor este o platformă de discuții care urmărește consolidarea cooperării, coordonarea politicilor, promovarea proiectelor comune și facilitarea integrării țării noastre în spațiul european al transporturilor.

Detalii: