Faceți căutări pe acest blog

BV : CoE-RM: Încetarea abuzului și exploatării sexuale a copiilor: Prezentarea generală a țării: Republica Moldova

Încetarea abuzului și exploatării sexuale a copiilor: Situația actuală prin prisma Convenției de la Lanzarote: Prezentarea generală a țării: Republica Moldova: 2023 / Consiliul Europei; ECPAT Internațional. - Strasbourg, 2023. - 46 p. - (Accesat la 05.05.2023).


Ending Child Sexual Abuse and Exploitation: State-of-Play in light of the Lanzarote Convention: Country overview: Republic of Moldova / Council of Europe; ECPAT International. - Strasbourg, 2023. - 46 p. - (Accesat la 05.05.2023)


Republica Moldova trebuie să aloce mai multe resurse pentru identificarea și sprijinirea victimelor exploatării sexuale a copiilor, inclusiv din grupurile cele mai vulnerabile, potrivit unui studiu comun al Consiliului Europei și al ECPAT International Country Overview, publicat la 4 mai 2023.

Prezentare generală subliniază că situația socio-economică a țării și ratele ridicate de migrație au lăsat mulți copii vulnerabili la violență, neglijare și exploatare. Conflictul aflat în desfășurare din Ucraina a adăugat o presiune suplimentară sistemului de protecție a copilului din Moldova, copiii refugiați se confruntă cu riscuri sporite de trafic și exploatare.

Deși Republica Moldova are o legislație penală cuprinzătoare împotriva abuzului și exploatării sexuale a copiilor și a aprobat recent crearea unei Comisii specializate pentru coordonarea și monitorizarea implementării Convenției de la Lanzarote, Prezentarea de ansamblu pe țară identifică o serie de probleme care trebuie încă să fie rezolvate.

Raportarea infracțiunilor sexuale rămâne scăzută, iar procedurile de justiție adaptate copiilor ar trebui să beneficieze de îmbunătățiri suplimentare. S-a înregistrat o creștere semnificativă a abuzurilor sexuale și a exploatării copiilor facilitate de tehnologie: din cele 1.745 de apeluri efectuate în prima jumătate a anului 2021 către platforma online care oferă consiliere copiilor care au suferit abuz sexual online, 89% (1.554) din apelurile erau de la copii. Majoritatea rapoartelor se refereau la extorcare sexuală.

În plus, normele și credințele tradiționale din țară contribuie la lipsa de conștientizare cu privire la violența de gen în rândul populației de copii a țării.

Prezentare generală a țării conține modalități sugerate de a îmbunătăți în continuare protecția copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual în Republica Moldova, inclusiv:
  • Închiderea lacunelor existente, cum ar fi prevederea care impune infractorilor care beneficiază de servicii sexuale furnizate de copii să știe cu siguranță că copilul are sub 18 ani.
  • Creșterea protecției copiilor în contextul călătoriilor și turismului.
  • Înființarea unei singure entități responsabile de coordonarea tuturor eforturilor online pentru siguranța copiilor.
  • Integrarea educației privind prevenirea abuzului și exploatării sexuale în curriculumul de bază, mai degrabă decât oferirea acesteia ca materie opțională.
  • Îmbunătățirea accesului la justiție pentru copiii victime ale abuzului și exploatării sexuale, cu accent pe simplificarea procedurilor legale și creșterea practicilor prietenoase copiilor în sectorul justiției.
  • Punerea în aplicare a unor mecanisme de implicare a copiilor în elaborarea și implementarea politicilor, programelor sau inițiativelor de stat privind lupta împotriva abuzului și exploatării sexuale a copiilor, ținând cont de capacitatea lor în evoluție.
Informații suplimentare: