Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Ianuarie-Martie 2022

 31.03 - 2.04.2022 

O delegație de nivel înalt a Parlamentului European întreprinde o vizită  in Repuiblica Moldova 


Delegatia este condusă de vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe, Urmas Paet, și de președinta Subcomisiei pentru securitate și apărare, Nathalie Loiseau  Din delegație mai fac parte parlamentarii europeni Siegfried Mureșan, Evin Incir, Dragoș Tudorache, Susanna Ceccardi și Anna Fotyga.

În timpul vizitei, eurodeputații vor observa situația de pe teren din Republica Moldova, țară vecină Ucrainei invadată în prezent de către Rusia. Aceștia vor fi alături de autoritățile moldovene în semn de solidaritate europeană unanimă cu cetățenii moldoveni și vor anunța, în numele Parlamentului European, inițiative concrete de sprijinire a democrației. https://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20220328IPR26313/securitatea-europeana-o-delegatie-a-pe-va-vizita-republica-moldova

Actualitatea din țară și din regiune, discutată cu  Președinta Maia Sandu 
Eurodeputații și-au exprimat solidaritatea și recunoștința pentru efortul autorităților și al cetățenilor țării noastre în gestionarea fluxului mare de refugiați din Ucraina. Ei au menționat, totodată, că Parlamentul European va identifica noi modalități de a sprijini Republica Moldova în atenuarea consecințelor acestor crize, precum și pentru realizarea în continuare a reformelor democratice și redresarea economică.

Parlamentul Republicii Moldova
A fost exprimată determinarea instituțiilor europene de a oferi ajutorul de care Republica Moldova are nevoie, inclusiv macrofinanciar, în soluționarea crizei refugiaților, în creșterea independenței și securității energetice, în consolidarea democrației și valorilor europene.  
S-a vorbit despre cooperarea dintre Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova care atestă o dinamizare, în special după recenta semnare a Memorandumului de cooperare. O primă acțiune va fi lansarea dialogului Jean Monnet (11-12 aprilie 2022) care ne va ajuta în procesul de consolidare a dialogului în cadrul Parlamentului Republicii Moldova.

Guvernul RM
Discuțiile s-au axat pe agenda europeană a țării noastre, situația actuală din regiune și eforturile autorităților de la Chișinău în atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova.

VIDEO Conferință de presă susținută de către eurodeputații din cadrul Parlamentului European: Urmas Paet (Renew Europe, Estonia), Nathalie Loiseau (Renew Europe, Franța)

 /

Mai mult

https://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20220401IPR26514/the-eu-must-act-and-step-up-its-support-to-moldova-following-the-ukraine-war

26 martie

Republica Moldova salută Concluziile Consiliului European din 24 și 25 martie, în Declarația finală a căruia este inclus angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen.

O dată constituită, noua platformă va fi disponibilă atât statelor din Balcanii de Vest cât și celor trei țări asociate cu Uniunea Europeană, inclusiv Republica Moldova.

Este o realizare importantă pentru țara noastră și care va facilita în viitor achizițiile de gaze naturale.
 
Vezi
 https://www.consilium.europa.eu/media/55082/2022-03-2425-euco-conclusions-en.pdf
Declarația ministrului afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu https://mfa.gov.md/ro/content/declaratia-ministrului-afacerilor-externe-si-integrarii-europene-nicu-popescu-unul-din


21-22.03.2022

Vizita Șefului diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu la Bruxelles 
https://mfa.gov.md/ro/content/seful-diplomatiei-republicii-moldova-nicu-popescu-efectueaza-o-vizita-la-bruxelles-perioada

La invitația​​ înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, vicepremierul Nicu Popescu a participat la Consiliul pentru afaceri externe în cadrul căruia a discutat cu miniștrii afacerilor externe din statele membre ale UE despre perspectiva europeană a țării noastre, situația de securitate regională generată de războiul din Ucraina, inclusiv gestionarea crizei umanitare și de refugiați.
În marja Consiliului pentru afaceri externe al Uniunii Europene, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a discutat cooperarea bilaterală cu miniștrii de externe ai României, Franței, Germaniei, Lituaniei, Croației și Suediei
https://mfa.gov.md/ro/content/la-bruxelles-ministrul-nicu-popescu-discutat-cu-omologii-din-romania-franta-germania

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la dezbaterile din Parlamentul European în cadrul Comisiei pentru afaceri externe (AFET). La eveniment, oficialul moldovean a susținut un discurs și a răspuns la întrebările europarlamentarilor.
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-foreign-affairs_20220322-1500-COMMITTEE-AFET
întrevederea cu comisarul Olivér Várhelyi
https://mfa.gov.md/ro/content/ministrul-nicu-popescu-dupa-intrevederea-cu-comisarul-oliver-varhelyi-integrarea-deplina-si

întrevederea cu Ilva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne

 

18.03.2022

Lansarea Dialogului la nivel înalt Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul politic și de securitate

Acest nou format de dialog la nivel înalt este  un nou pas în relațiile UE - Republica Moldova, care reflectează angajamentul și interesul lor comun de a consolida cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere. Decizia de lansare a acestui dialog a fost luată pe data de 28 octombrie 2021 la ultimul Consiliu de Asociere dintre UE și Republica Moldova de la Bruxelles.

Au fost discutate căi concrete pentru întărirea rezilienței Moldovei, în special în ceea ce privește securitatea cibernetică, combaterea dezinformării și consolidarea cooperării în cadrul Instrumentului European pentru Pace, precum și cooperarea mai strânsă pentru combaterea amenințărilor hibride.

De asemenea, participanții au discutat despre situația privind reglementarea conflictului transnistrean. UE și-a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu statut special pentru regiunea transnistreană

Directorul politic al Serviciului European de Acțiune Externă, Enrique Mora a declarat: „Lansarea Dialogului Politic și de Securitate la Nivel Înalt UE - Moldova demonstrează creșterea calității și intensității parteneriatului nostru pe mai multe dimensiuni, în special în ceea ce privește politica externă și de securitate.

Viceprim-ministrul Nicu Popescu a menționat: „Războiul din Ucraina este cea mai mare provocare pentru regiunea noastră din ultimele decenii.Prima reuniune a dialogului politic și de securitate la nivel înalt Moldova-UE are loc într-o conjunctură foarte complicată. Concentrăm cooperarea UE - Moldova atât pe chestiuni urgente, cum ar fi gestionarea afluxului de refugiați, cât și pe pașii care vizează consolidarea rezilienței noastre.


Declarație de presă comună în urma lansării Dialogului Politic și de Securitate la Nivel Înalt al Uniunii Europene și Republicii Moldova

Mai mult

17.03.2022

Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat un  Acord  privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) în Republica Moldova,

Acordul mai trebuie aprobat și de Parlamentul European, dar personalul Frontex poate fi detașat imediat, în baza unei aplicări provizorii a deciziei Consiliului UE .

Consiliul UE  a adoptat  o decizie de semnare a unui acord privind statutul între UE și Republica Moldova, acord referitor la activitățile operaționale desfășurate de Frontex. Acordul va fi semnat astăzi, astfel încât sprijinul operațional al Frontexului să poată fi acordat Republicii Moldova cât mai curând posibil, în contextul aplicării provizorii a acordului.

Consiliul UE a convenit, de asemenea, să transmită proiectul de decizie privind încheierea acordului Parlamentului European, a cărui aprobare este necesară pentru încheierea finală a acordului.

Un acord privind statutul va permite agenției Frontex să sprijine Republica Moldova în gestionarea frontierelor, prin trimiterea de echipe care pot sprijini autoritățile din Moldova în îndeplinirea unor sarcini precum înregistrările și verificările la frontieră.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, peste 300 000 de refugiați au intrat în Republica Moldova, iar numărul acestora continuă să crească. Autoritățile de gestionare a frontierelor din Republica Moldova se confruntă cu provocarea de a gestiona acest aflux de refugiați, monitorizând în același timp o frontieră adiacentă unei zone de război active.

Acordul mai trebuie aprobat și de Parlamentul European, dar personalul Frontex poate fi detașat imediat, în baza unei aplicări provizorii a deciziei Consiliului.

DETALII

16.03.2022

Ucraina și Moldova conectate la rețeaua electrică europeană 

Rețelele electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova au fost sincronizate cu succes astăzi cu rețeaua europeană continentală. „Acest lucru va ajuta Ucraina să își mențină sistemul de electricitate stabil, casele calde și luminile aprinse în aceste vremuri întunecate. Este, de asemenea, o piatră de temelie istorică pentru relația UE-Ucraina – în acest domeniu, Ucraina face acum parte din Europa”, a declarat Kadri Simson, Comisarul European pentru Energie.

Această realizare reprezintă un pas istoric în direcția integrării în piața Energetică Europeană și consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă, ENTSO-E a anunțat că astăzi a început sincronizarea proceselor sistemului energetic european continental cu sistemele energetice din Ucraina și Moldova. „OTS (Operatorii de Sisteme de Transport) din Europa continentală sprijină acum stabilitatea sistemului energetic ucrainiano-moldovean, în urma unei analize pozitive care a confirmat că o sincronizare de urgență este fezabilă din punct de vedere tehnic, cu o serie de măsuri pentru a asigura sisteme electrice sigure și securizate.”

„Aceasta este o piatră de temelie semnificativă pentru OTS din Europa continentală care lucrează în colaborare cu Ukrenergo și Moldelectrica, care operează sistemele lor energetice respective în condiții extrem de dificile.”

DETALII


 08.03.2022 

O platformă digitală de monitorizare a progresului Republicii Moldova către o economie verde, bazată pe indicatori de creștere verde,

a fost dezvoltată în cadrul proiectului EU4Environment. 
 Acesta este primul portal web de acest tip din regiunea Parteneriatului Estic.

Platforma va ajuta guvernul moldovean să urmărească progresele înregistrate în direcția unei economii verzi, să informeze procesul de luare a deciziilor, să demonstreze responsabilitatea, să sensibilizeze publicul cu privire la legătura dintre creșterea economică și mediu și să compare progresele înregistrate între țări.

Platforma este disponibilă pe pagina web a Ministerului Mediului din Republica Moldova în limbile română și engleză.

MAI MULT 

https://euneighbourseast.eu/ro/news-and-stories/latest-news/eu4environment-o-noua-platforma-pentru-a-monitoriza-progresul-moldovei-catre-o-economie-verde/

https://www.eu4environment.org/ro/news/launch-of-web-platform-green-growth-indicators-in-the-republic-of-moldova/

03.03.2022

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană



Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cererea de aderare a  Republicii Moldova  la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat şi de către şefa Guvernului, Natalia Gavriliţa, şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană,  este adresată lui Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care deţine rotativă a Consiliului Uniunii Europene, şi că ea va fi depusă la Bruxelles în zilele următoare.

...Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, Președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles.
Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental.
Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova.
Ne sprijinim pe susținerea instituțiilor europene, care au fost alături de Moldova la bine și la greu în ultimii ani. Împlinind aspirațiile europene ale cetățenilor noștri, Uniunea Europeană va arăta întregii lumi cât de mare e puterea democrației și libertății..

din Declarația Președintei Maia Sandu cu ocazia semnării cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

https://presedinte.md/rom/discursuri/declaratia-presedintei-maia-sandu-cu-ocazia-semnarii-cererii-de-aderarea-a-republicii-moldova-la-uniunea-europeana

VIDEO

https://presedinte.md/rom/comunicate-de-presa/presedinta-maia-sandu-a-semnat-cererea-de-aderare-a-republicii-moldova-la-uniunea-europeana

Președintele Parlamentului Igor Grosu: Astăzi este un moment istoric pentru Republica Moldova
https://multimedia.parlament.md/presedintele-parlamentului-igor-grosu-astazi-este-un-moment-istoric-pentru-republica-moldova/

02- 03.03.2022

Vizita Vicepreședintelui Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell Fontelles, și Comisarului European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi

Scopul vizitei este de a  sublinia sprijinul deplin al Uniunii Europene față de  Republica Moldova  în contextul invaziei ruse în Ucraina.

(VIDEO)


02.03.2022


...În asemenea vremuri, preocuparea noastră este asigurarea viitorului Republicii Moldova. Avem obligația să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca Moldova să rămână parte a lumii libere. Moldovenii au demonstrat de multe ori că merită o perspectivă europeană clară și un viitor în familia statelor europene.

Viitorul cetățenilor noștri este în Europa și avansarea rapidă pe această cale ne va ajuta să depășim consecințele dramatice ale evoluțiilor din regiunea noastră.

Susținând aspirația europeană a cetățenilor noștri, Uniunea Europeană poate demonstra, în Moldova, forța democrației și a libertății - în termen scurt și cu resurse relativ modeste, astfel contribuind la securitatea întregii regiuni.

Suntem recunoscători partenerilor noștri europeni pentru solidaritate și ajutorul deja oferit, începând cu vara trecută, pentru recuperarea economică și susținerea reformelor în Republica Moldova.

În același timp, noi avem nevoie, în continuare, de sprijinul ferm și susținut al Uniunii Europene pentru a ieși mai rapid și cu pierderi cât mai mici din crizele cu care țara noastră continuă să se confrunte: criza pandemică, criza energetică și economică, iar acum și criza de securitate, generată de război...

din Declarațiile de presă ale Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și cu Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi

întrevedere cu Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu „Am discutat despre consecințele războiului declanșat în Ucraina și care afectează profund pacea în regiunea noastră. Am menționat că în pofida provocărilor cauzate de criza sanitară, energetică și economică, țara noastră și-a asumat responsabilitatea de vecin și stat prieten prin solidarizarea și identificarea promptă a soluțiilor pentru gestionarea fluxului de refugiați ucraineni.” – a spus vicepremierul Nicu Popescu.

întrevedere cu prim-ministra Natalia Gavrilița

Aspecte privind asigurarea securității regionale cât și a gestionării crizei refugiaților în contextul războiului declanșat în Ucraina a constituit subiectul cheie al discuției prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Înaltul Reprezentant al UE și Vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, și cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, aflați într-o vizită la Chișinău.

Astăzi, mai mult decât înainte, avem nevoie de un sprijin politic puternic și de o perspectivă europeană clară. Vom rămâne determinati și neclintiți pe calea integrării europene”, a declarat șefa Guvernului.

întrevedere cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu

Demnitarii europeni au apreciat înalt eforturile Republicii Moldova de susținere a cetățenilor ucraineni care s-au refugiat în Moldova în urma acțiunilor militare de pe teritoriul țării lor.
Conducerea statului a fost asigurată că țara noastră va fi ajutată de instituțiile europene în aceste eforturi umanitare, dar și în combaterea crizei energetice și în alte domenii.
În cadrul vizitei la Chișinău, oficialii UE au anunțat că Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova asistență imediată în valoare de 15 milioane de euro pentru gestionarea situației umanitare legate de refugiați.https://multimedia.parlament.md/presedintele-parlamentului-igor-grosu-viitorul-cetatenilor-nostri-este-uniunea-europeana-si-ei-merita-sa-fie-europeni/

#STANDWITHUKRAINE
Solidaritatea UE cu Ucraina


20.01.2022

Evenimentul „7 ani de implementare a DCFTA în Republica Moldova: rezultate înregistrate și priorități în perioada următoare”


”Evenimentul de astăzi este o ocazie oportună ce ne reamintește despre impactul pozitiv pe care îl are Acordul de Asociere asupra cetățenilor și comunităților din întreaga țară. În acești ani, Republica Moldova a reușit să stabilească relații bune de cooperare cu Uniunea Europeană, fiind cel mai mare beneficiar de ajutor din partea UE per cap de locuitor din vecinătatea Europei. Asistența UE a contribuit la sporirea competitivității la export a întreprinderilor din Moldova, promovarea investițiilor, susținerea IMM-urilor prin programe relevante, precum și alte reforme în segmente importante ale economiei”, a precizat Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu
Acesta a mai menționat că ministerul Economiei va continua să contribuie la consolidarea dialogului strategic privind cooperarea sectorială pe aspectele legate de comerț dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană în contextul implementării Acordului DCFTA.

Odată cu punerea în aplicare a Acordului de Asociere RM-UE s-a schimbat configurația comerțului extern al Republicii Moldova, Uniunea Europeană devenind principalul partener comercial al țării noastre. Către piața europeană au fost direcționate aproximativ 70% din exporturile moldovenești, iar importurile constituie circa 50%.

Creșterea exporturilor spre UE a contribuit pe parcursul anului 2020 la generarea a 1,6 miliarde dolari SUA venituri pentru economia țării, aduse de către 1608 companii exportatoare, ceea ce reprezintă peste 70% din numărul total de companii antrenate în activitatea de export.

Printre alte progrese înregistrate, mai putem menționa procesul de armonizare a legislației naționale cu acquis-ul UE în domeniul achizițiilor publice, infrastructurii calității și supravegherii pieței, dar și obținerea dreptului de export către piața UE a produselor lactate fabricate în Republica Moldova.

Mai mult 

 VIDEO


Aceasta este prima vizită oficială a lui  Odile Renaud-Basso în Moldova de la preluarea mandatului de președinte al BERD. Banca este principalul investitor instituțional din Moldova, care a investit peste 1,54 miliarde de euro în economia țării prin 151 de proiecte.

BERD a oferit, de asemenea, servicii de consultanță unui număr de peste 1.500 de companii din Republica Moldova, pentru a le ajuta să-și îmbunătățească productivitatea și să obțină o creștere în dezvoltare.

„Mă inspiră noul start al Republicii Moldova, angajamentul ei față de reforme și de îmbunătățire a vieții cetățenilor. Economia este, de asemenea, pe cale să se redreseze în 2021 și, în mod încurajator, sectorul financiar continuă să alinieze reglementările la standardele internaționale. BERD sprijină Republica Moldova și va continua să ofere sprijinul de care țara are nevoie pentru a-și rezolva numeroasele probleme și pentru a merge pe calea aleasă a reformelor”, a declarat Odile-Renaud Basso în ajunul vizitei sale.

Pe parcursul celor două zile, reprezentanții BERD s-au întâlnit cu președinta Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavriliță, miniștrii de resort și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

De asemenea, președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a purtat discuții cu reprezentanții comunității de afaceri, băncilor cheie, instituțiilor financiare internaționale, misiunilor diplomatice și societății civile.

Detalii https://www.ebrd.com/news/2022/ebrd-president-in-chisinau-looks-to-strong-investment-in-moldova-in-2022.html

 întrevedere cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu
 
Președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso a transmis un mesaj ferm de sprijin pentru angajamentul echipei de guvernare de a face reforme.

Oficialele au discutat despre schimbările ce au loc în Republica Moldova, precum și despre proiectele din domeniile prioritare, prin care BERD poate ajuta țara noastră la atingerea obiectivelor de dezvoltare. „Am menționat sectorul energetic, cu accent pe eficiența energetică și diversificarea surselor de energie, și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii prin surse de finanțare accesibilă. Suntem interesați și de atragerea investițiilor, care să ajute la crearea locurilor de muncă în sate și orașe, dar și de proiecte orientate spre dezvoltarea infrastructurii regionale, asigurarea localităților țării cu apă și canalizare, și managementul deșeurilor”, a spus Președinta Maia Sandu.

A  fost semnat Acordul de împrumut de 5 milioane de euro de BERD pentru a stimula competitivitatea întreprinderilor micro, mici și mijlocii din Republica Moldova 

Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Moldova, a menționat: „Cu sprijinul Uniunii Europene și în parteneriat cu BERD, în cadrul abordării Echipa Europa, IMM-urile din Moldova vor putea profita de acest program emblematic care oferă IMM-urilor posibilitatea de a investi în modernizarea producției, creșterea competitivității și stimularea creșterii. Programul privind linia de Credit EU4Business - BERD oferă granturi investiționale care reprezintă un stimulent financiar puternic pentru investițiile productive. Semnarea noului contract de împrumut cu EXIMBANK este un alt pas spre un acces mai bun la finanțare și încurajăm IMM-urile din Republica Moldova să profite de noile oportunități.”

Odile Renaud-Basso, Președintele BERD
: „Întreprinderile mici și medii (IMM-urile) care cresc rapid pot ajuta economiile să se redreseze în urma pandemiei prin crearea de noi locuri de muncă și introducerea inovațiilor. Sunt încântată că putem consolida cooperarea cu EXIMBANK, parte a Intesa Sanpaolo – partenerul nostru de încredere în multe țări – pentru a canaliza fonduri către companiile din Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene.”

19.01.2022


Proiectul „MOVE IT like Lublin" - Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău a fost lansat de Primăria municipiului Chișinău cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Implementarea Proiectului „MOVE IT LIKE LUBLIN", inițiativă importantă pentru dezvoltarea urbană a capitalei este realizat baza unui parteneriat dintre Primăria Chișinău și municipalitatea din Lublin, Polonia.

Principale 3 obiective ale proiectului sunt:

- Îmbunătățirea politicilor și legislației de transport public municipal;
- Consolidarea capacității instituționale a DGTPCC;
- Modernizarea sistemului de management al traficului rutier în Chișinău;
Detalii 
VIDEO https://youtu.be/lKL4VuhaGNw

 18.01.2022

Republica Moldova continuă modernizarea sectorului financiar cu suportul UE

Uniunea Europeană a lansat un proiect major de Twinning pentru a consolida supravegherea, guvernanța corporativă și gestionarea riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova.

Banca Națională a Moldovei (BNM) și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) vor beneficia în următorii doi ani de sprijinul acordat de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea și reformarea în continuare a sectorului financiar al Republicii Moldova.

Instituțiile partenere ale UE, care vor oferi sprijin BNM și CNPF în cadrul proiectului Twinning, sunt Banca Națională a României, Banca Centrală a Regatului Țărilor de Jos și Banca Centrală a Lituaniei, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România.

Proiectul Twinning prevede, între altele, fortificarea și diversificarea instrumentelor de supraveghere macroprudențială, îmbunătățirea reglementării și supravegherii serviciilor de plată și a infrastructurilor pieței financiare, precum și asigurarea condițiilor necesare pentru aderarea Republicii Moldova la Zona unică de plăți în euro (SEPA).

„Uniunea Europeană se angajează să susțină reformele structurale care aduc beneficii de impact pentru Republica Moldova, cetățenii săi și comunitățile de afaceri. Sectorul financiar al țării a fost afectat semnificativ de frauda bancară din 2014. Acest lucru a fost cauzat de un cadru legal și de guvernanță insuficient de puternic al sectorului, corupție la nivel înalt și interese personale. Cu sprijinul acestui proiect de înfrățire al UE, instituțiile partenere din Republica Moldova vor primi asistență pentru gestionarea adecvată a aspectelor din sectorul financiar, inclusiv evaluarea riscurilor financiare, combaterea spălării banilor și, de asemenea, luarea de măsuri pentru aderarea la SEPA. Acest lucru va avea un impact pozitiv semnificativ asupra dezvoltării economice a țării”, a menționat ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova.

La eveniment au participat Octavian Armașu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, lider de proiect din partea țării noastre; Vicepreședintele Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Vitalie Lemne, precum și  Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. De asemenea, un cuvânt de salut au transmis Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu; Președintele Băncii Centrale a Regatului Țărilor de Jos, Klaas Knot; Președintele Consiliului Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Šimkus. 

Detalii


Mai mult


13.01.2022

Programul Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” anunță noi granturi de până la 40.000 Euro fiecare

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” (EU-CBM V), finanțat de UE și implementat de PNUD Moldova, anunță lansarea unui nou concurs de granturi pentru organizațiile de suport în afaceri, asociațiile sectoriale sau organizațiile non-guvernamentale cu experiență în dezvoltarea capacităților antreprenoriale, care vor contribui la crearea de sinergii pentru comunități de afaceri competitive pe ambele maluri ale râului Nistru.

Organizațiile selectate vor ajuta afacerile de pe ambele maluri să abordeze prin eforturi comune provocările existente, care au fost intensificate de criza COVID-19. Proiectele propuse trebuie să prezinte o soluție inovativă pentru a rezolva o problemă existentă, comună pentru mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului. Vor avea prioritate propunerile care vor aborda elementelor principale, în special: elaborarea/dezvoltarea unei soluții de afaceri, a unui modul de instruire pentru beneficiarii-țintă și o campanie de comunicare si vizibilitate pentru a asigura aprobarea comunității și sustenabilitatea.
Detalui


4.01.2022
Asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova
În urma unei solicitări din partea Republicii Moldova, Comisia Europeană a adoptat o propunere privind o nouă acțiune de asistență macrofinanciară (AMF) în valoare de până la 150 de milioane de euro, dintre care

până la 30 de milioane de euro ar urma să fie acordate sub formă de granturi și
până la 120 de milioane de euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu, în condiții de finanțare favorabile.

Detalii https://tinyurl.com/mr4567b2