Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Ianuarie - Martie 2022

25.03.2022

Implementarea hotărârilor CEDO: o nouă fișă tematică privind cazurile de violență domestică

Departamentul pentru Executarea Hotărârilor din cadrul Consiliului Europei al Curții Europene a Drepturilor Omului a publicat o nouă fișă informativă privind cazurile legate de violența domestică.
Fișa informativă rezumă măsurile raportate de 12 state membre, inclusiv Moldova  pentru a ajuta la prevenirea violenței domestice, la protejarea victimelor și la urmărirea penală a infractorilor, ca răspuns la 18 hotărâri diferite ale CEDO.
Fișele tematice urmăresc să prezinte o imagine de ansamblu a evoluțiilor legislative și jurisprudențiale selectate în statele membre, în urma hotărârilor și deciziilor Curții Europene, când executarea a fost supravegheată și încheiată de Comitetul de Miniștri. Deoarece procesul de executare în cauze aflate pe rol pot evidenția progrese importante, unele fişe pot include, de asemenea, şi cauze relevante aflate pe rol.



25.03.2022

Conferința Miniștrilor Culturii în cadrul președinției italiene a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei - „Crearea viitorului nostru: creativitatea și patrimoniul cultural ca resurse strategice pentru o Europă diversă și democratică”

Comitetul Director pentru Cultură, Patrimoniu și Peisaj (CDCPP) și Ministerul Culturii organizează o Conferință a Miniștrilor Culturii în cadrul președinției italiene a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Evenimentul va avea loc în format hibrid (Strasbourg/online) pe 1 aprilie 2022.
Conferința va examina în profunzime provocările și oportunitățile tehnologiilor digitale pentru politica culturală europeană, standardele de patrimoniu cultural și practicile audiovizuale, abordând aceste subiecte în două sesiuni principale:
  1. Consecințele dezvoltării tehnologiei digitale, inclusiv IA, pentru convențiile Consiliului Europei privind patrimoniul cultural (Granada, Valletta, Faro și Nicosia) pentru a le consolida utilitatea ca cadru unic pentru acțiunea europeană și în urmărirea obiectivelor de dezvoltare durabilă;
  2. Provocările specifice aduse creativității, diversității și pluralismului de evoluțiile IA și de actorii digitali globali care utilizează algoritmi predictivi în industria audiovizualului, precum și nevoia de a promova diversitatea culturală și participarea culturală în mediul digital și în producția creativă.
Conferința ministerială de la 1 aprilie își propune să încurajeze miniștrii să preia conducerea și să propună măsuri concrete de consolidare a poziției europene prin continuarea cooperării internaționale cu privire la orientări dedicate care ar putea modifica convențiile existente privind patrimoniul cultural și un nou program de sprijin financiar public pentru co-productii de seriale dramatice europene.

Contextul și axe de conținut ale Conferinței 

https://rm.coe.int/concept-programme-creating-our-future-creativity-and-cultural-heritage/1680a5ca06


Mai mult



17.03.2022
Guvernele europene trebuie să asigure Comemorarea Holocaustului și educație pentru combaterea antisemitismului

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat o „Recomandare cuprinzătoare privind transmiterea în memorie a Holocaustului și prevenirea crimelor împotriva umanității”. Recomandarea Consiliului Europei are ca scop prevenirea viitoarelor crime împotriva umanității

Recomandarea solicită celor 46 de state membre ale organizației să promoveze predarea și învățarea despre istoria Holocaustului și să transmită amintirea Holocaustului și a crimelor comise de naziști, complicii și colaboratorii acestora, ca parte integrantă a educației și a politicilor publice. Textul subliniază caracterul excepțional al distrugerii comunității evreiești europene, recunoscând totodată și celelalte victime ale nazismului și ale altor crime de masă ale secolului al XX-lea.


14 - 15.03.2022

Sesiune plenară extraordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)

Consecințele agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei vor fi în centrul unei sesiuni plenare extraordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are  loc în mod hibrid luni, 14 și marți, 15 martie 2022. Premierul Ucraina, Denys Shmyhal, s- adresat Adunării prin videoconferință.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis să consulte Adunarea Parlamentară cu privire la potențialele măsuri suplimentare care trebuie luate, după suspendarea drepturilor de reprezentare ale Federației Ruse în temeiul articolului 8 din Statutul Organizației (*), la 25 februarie, ca răspuns la „grave încălcări” ale obligațiilor sale statutare ca stat membru.

La 15 martie la finalul sesiunii plenare extraordinare, APCE a adoptat un Aviz Consecințele agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei" adresată Comitetului de Miniștri prin care solicită Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei să finalizeze imediat procedura declanșată în baza articolului 8 din Statut, pentru excluderea imediată a Federației Ruse din  Consiliul Europei.

La 16 martie 2022, o reuniune extraordinară a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei a decis, în contextul procedurii lansate în temeiul articolului 8 din Statutul Consiliului Europei, că Federația Rusă încetează să mai fie membru al Consiliului Europei începând de astăzi, după 26 de ani în calitate de membru. 

(*) Articolul 8: Orice membru al Consiliului Europei care a încălcat grav articolul 3 poate fi suspendat din dreptul său de reprezentare și poate fi solicitat de Comitetul Miniștrilor să se retragă în temeiul articolului 7. Dacă un astfel de membru nu se conformează acestei solicitări, Comitetul poate decide să-i fie încetată calitatea de membru al Consiliului de la data stabilită de comitet.



14.03.2022

Primul ajutor psihologic pentru poporul ucrainean

Grupul Pompidou, împreună cu experți psihologi europeni de frunte, a elaborat recomandări cu privire la modul în care oamenii pot interacționa și comunica mai bine cu persoanele care au trecut printr-o criză sau un eveniment dificil de viață.

Recomandările au fost elaborate la solicitarea Ministerului de Interne ucrainean și în lumina situațiilor traumatizante trăite de populația ucraineană din cauza ostilităților rusești în desfășurare în Ucraina.

Fiind cea mai importantă organizație pentru drepturile omului de pe continent, Consiliul Europei consideră protecția civililor de o importanță maximă.

Experiențele traumatice pot duce la tulburarea de stres post-traumatic (PTSD). Studiile epidemiologice arată că persoanele cu traume și PTSD au mai multe șanse de a avea probleme cu consumul de alcool și/sau droguri. Toți partenerii și susținătorii Grupului Pompidou sunt încurajați să disemineze aceste îndrumări importante tuturor celor care ajută oamenii care au trecut prin situații traumatice, în special lucrătorii guvernamentali și ai societății civile, voluntarii care ajută în mod activ poporul ucrainean, de exemplu în zonele de conflict, la granițe și în instituțiile de urgență.
Materialul cu recomandări este disponibil în 8 limbi: engleză, franceză, germană, maghiară, poloneză, română, rusă, slovacă și ucraineană.

📄ROM https://rm.coe.int/for-helpers-ro-download/1680a5c956
📄RUS https://rm.coe.int/for-helpers-rus-web-download/1680a5c959
📄ENG https://rm.coe.int/for-helpers-en-web-download/1680a5c928
📄UCR https://rm.coe.int/for-helpers-ukr-web-download/1680a5c967
 

05 - 09.03.2022

Vizita Comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatović

Vizita include întrevederi de documentare la Ministerul Afacerilor Interne, cu reprezentanți ai Oficiului Avocatului Poporului, societatea civilă, vizitarea localităților și centrelor de asistență a refugiaților de la frontiera moldo-ucraineană, precum și cele din Chișinău.

În cadrul discuției cu Secretarul de stat MAEIE Vladimir Cuc a fost abordata situația ce tine de gestionarea fluxului de refugiați și măsurile întreprinse de către autoritățile naționale, provocările existente în acest sens, inclusiv situația de securitate în regiune. Comisarul Dunja Mijatovic și-a împărtășit impresiile urmare a vizitării unor centre de plasament a refugiaților, apreciind eforturile depuse atât de autoritățile abilitate cât și organizațiile umanitare. Oficialii au subliniat importanta respectării drepturilor persoanelor care caută refugiul în țara noastră.

https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/more-support-urgently-needed-to-assist-people-fleeing-the-war-in-ukraine-and-countries-of-arrival-in-particular-the-republic-of-moldova

În timpul misiunii sale de urgență, Comisarul a vizitat un fost internat din Cărpineni, recondiționat de urgență pentru a servi drept locuință de urgență pentru persoanele care fug de război, și un cămin pentru mame și copii în Ruseștii Noi, administrat de oficiul local al ONG-ului Casa Concordia. Comisarul și membrii echipei sale au vizitat și centrele de primire în caz de urgență pentru persoane care au fugit din Ucraina, situate la centrul internațional de expoziții “Moldexpo” și complexul sportiv „Manej” din Chișinău. Împreună cu o delegație a Misiunii OSCE în Moldova, Comisarul s-a deplasat la Palanca în zona de Sud a Republicii Moldova și a vizitat ambele părți ale trecerii frontierei dintre Ucraina și Republica Moldova, precum și o tabără temporară de primire pe partea moldovenească la Palanca. 

La Chișinău, Comisarul a avut întrevederi cu Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco; Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc; Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu.

DECLARATIA Comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatović
Este nevoie urgentă de mai mult sprijin pentru a ajuta persoanele care fug de războiul din Ucraina și țările de sosire, în special Republica Moldova
eng 
https://www.coe.int/en/web/commissioner/home


24.02.2022

Noua Strategie pentru Drepturile Copilului (2022-2027) a fost adoptată de Comitetul Miniștrilor

La 23 februarie 2022, Comitetul Miniștrilor a adoptat noua Strategie pentru Drepturile Copilului (2022-2027) „Drepturile Copilului în Acțiune: de la implementarea continuă la inovarea comună”, care va ghida activitatea Consiliului Europei în următoarele 6 ani.

Noua Strategie este a patra dintr-o serie de Strategii de succes care vizează promovarea protecției și promovării drepturilor copilului în întreaga Europă, în cadrul programului „Construirea unei Europe pentru și cu copii” care funcționează din 2006. Ca parte a angajamentul de lungă durată al organizației de a pune copilul în centrul activității sale, Strategia a fost elaborată printr-un amplu proces consultativ, care a implicat guverne naționale, organizații internaționale, organizații ale societății civile și, nu în ultimul rând, 220 de copii din 10 state membre.


9.02.2022

Republica Moldova - publicarea Raportului Interimar de Conformitate al Rundei a 4-a de Evaluare

GRECO a făcut public astăzi Raportul Interimar de Conformitate al Rundei a IV-a de Evaluare privind Republica Moldova, care se ocupă de prevenirea corupției în ceea ce privește membrii parlamentului, judecătorii și procurorii. Acest raport a fost adoptat de GRECO la cea de-a 89-a reuniune plenară (Strasbourg, 29 noiembrie - 3 decembrie 2021).



24-28.01.2022
Sesiunea de iarnă APCE

Dezbateri privind combaterea Covid-19 cu măsuri de sănătate publică, combaterea urii în creștere față de persoanele LGBTI în Europa și presupusele încălcări ale drepturilor acestora în Caucazul de Sud, guvernanța fotbalului – cu o intervenție a președintelui FIFA, Giovanni Infantino – și otrăvirea Alexei Navalny se numără printre momentele importante ale Sesiunii de iarnă din 2022 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfășoară într-un format hibrid. La deschiderea Sesiunii, Adunarea și-a ales noul Președinte.

La 27 ianuarie, Adunarea organizează un eveniment special pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare în memoria victimelor Holocaustului, cu participarea ministrului francez al Educației, Tineretului și Sportului, Jean-Michel Blanquer, și cu discursuri video și mesaje video ale supraviețuitorilor. Evenimentul va fi urmat de o dezbatere pe tema Observatorului pentru predarea istoriei în Europa.

A fost solicitată o dezbatere de actualitate pe tema „Provocări recente la adresa securității în Europa: ce rol are Consiliul Europei?”

De asemenea, pe ordinea de zi sunt dezbateri despre rolul mass-mediei în vremuri de criză, pactul UE privind migrația și azilul văzut din perspectiva drepturilor omului, dreptul copiilor de a fi auziți într-o democrație, schimbările climatice, precum și disparițiile forțate pe teritoriul Consiliul Europei.

Deputați din Parlamentul Republicii Moldova participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în regim online.
 În cadrul sesiunii de iarnă a APCE a fost ales și președintele APCE pe durata unui an de zile – Tiny Kox, membru al Senatului din Regatul Țărilor de Jos.

Preluându-l pe Rik Daems (Belgia, ALDE), el este al 34-lea președinte al APCE din 1949 și cel de-al treilea cetățean olandez care deține această funcție. Acesta a obţinut majoritatea absolută în primul tur de scrutin cu 164 de voturi la 80 pentru celălalt candidat, Mariia Mezentseva (Ucraina, PPE/CD).
Mai mult 

Douăzeci de vicepreședinți sunt aleși anual la începutul unei sesiuni ordinare și rămân în funcție până la deschiderea următoarei sesiuni (dar un vicepreședinte a cărui delegație este reînnoită în cursul unei sesiuni nu rămâne în funcție).

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi, a fost ales, în unanimitate, vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), pentru perioada anului 2022.

Titlul de vicepreședinte al APCE îi oferă vicespeakerului Mihail Popșoi, membru al Delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCE, dreptul de a face parte din Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

 

11.01.2022

Republica Moldova are un nou Reprezentant permanent pe lângă Consiliul Europei

Sursa foto: https://mfa.gov.md/
 La 11 ianuarie 2022, Strasbourg – Daniela Cujbă a prezentat scrisorile de cabinet secretarului general al Consiliului Europei Marija Pejčinović Burić în calitatea sa de ambasador, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei.

În acest context, secretarului general Marija Pejčinović Burić i-a fost reconfirmat angajamentul autorităților Republicii Moldova pentru promovarea unei agende de reforme consistente care să asigure o reformă ireversibilă a sectorului justiției, dinamizării luptei împotriva corupției, consolidării statului de drept și protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
„Prin aceste direcții prioritare de acțiune, Republica Moldova avansează în egală măsură și în parcursul său de integrare europeană.” a menționat ambasadoarea Daniela Cujbă.
În mod special, a fost apreciată asistența oferită de Consiliul Europei prin intermediul proiectelor desfășurate în țara noastră și expertiza acordată la cel mai înalt nivel, un exemplu elocvent în acest sens constituindu-l cooperarea cu Grupul de nivel înalt în domeniul justiției.