Faceți căutări pe acest blog

Cel de al 6 -lea Summit al Parteneriatului Estic


Liderii UE, ai statelor membre ale UE și ai țărilor Parteneriatului estic (PaE) s-au reunit pentru cel de al șaselea Summit al Parteneriatului Estic la Bruxelles, la 15 decembrie 2021.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a prezidat reuniunea. Președintele Michel și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, au reprezentat UE.


Partenerii estici prezenți la summit au fost Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Belarusul și-a suspendat participarea la Parteneriatul estic, însă UE continuă să coopereze cu poporul belarus.

Summit-ul s-a concentrat pe asistența oferită în cinci domenii cheie – 
  1. economie,
  2. guvernanță,
  3. mediu,
  4. digitalizare 
  5. societate. 

Aceste priorități se bazează pe realizările anterioare ale Instrumentului European de Vecinătate, considerând noile provocări și oportunități – în special tranziția ecologică și digitală, precum și redresarea post-pandemie.


Liderii au subliniat că parteneriatul lor rămâne ferm ancorat în valori fundamentale comune, în interese reciproce, într-o însușire în comun a proceselor, precum și în responsabilitate, incluziune, diferențiere și răspundere reciprocă.

Parteneriatul estic urmărește să promoveze stabilitatea, prosperitatea și cooperarea reciprocă, să înregistreze progrese în ceea ce privește angajamentul față de reformele necesare și să abordeze provocările globale și regionale.

  • Valori comune
  • Parteneriat
  • Reziliență și prosperitate
  • Politica privind Parteneriatul estic după 2020
  • Solidaritate
  • Asumarea în comun a responsabilității
  • Inițiative suplimentare
  • Parteneriatul estic a dat rezultate
  • Principalele evenimente din marja summitului

MAI MULT

MOLDOVA

Agenda vizitei delegației naționale  a inclus întrevederi bilaterale cu președinți și prim-miniștri ai statelor membre ale Uniunii Europene, șefii instituțiilor europene, în formatul Trio asociat - Moldova, Georgia, și Ucraina, dar și cu liderii din Armenia și Azerbaidjan participanți la summit, fapt ce vine să reconfirme obiectivul strategic al politicii externe a Republicii Moldova de a crea prietenii durabile și de lungă durată în beneficiul cetățeanului.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat  alături de șefi de state și de guverne din țările Parteneriatului Estic și ale Uniunii Europene, la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, desfășurat la Bruxelles

Mesajul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul celui de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic


Președintele Maia Sandu a adoptat, împreună cu liderii țărilor PaE și UE, Declarația comună a Summitului Parteneriatului Estic și Declarația comună a liderilor din țările Trio Asociat

Prioritățile Republicii Moldova pentru anul 2022 în relația cu UE, discutate de Președinta Maia Sandu cu Comisarul european Oliver Varhelyi


În prezența Președintei Maia Sandu, la Bruxelles, au fost semnate mai multe documente importante pentru Republica Moldova
https://presedinte.md/rom/comunicate-de-presa/in-prezenta-presedintei-maia-sandu-la-bruxelles-au-fost-semnate-mai-multe-documente-importante-pentru-republica-moldova

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu  a participat în delegația condusă de președintele Maia Sandu la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic.

A fost negociat  acordul regional între 6 state partenere – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. La etapa actuală se desfășoară procedurile interne pentru semnarea acestuia. De menționat faptul că Republica Moldova deja și-a îndeplinit procedurile interne respective.

În cadrul întrevederilor a fost reiterată viziunea statelor din Trio Asociat: Moldova, Georgia și Ucraina, de promovare a ireversibilității parcursului european ancorate în aspirațiile și identitatea europeană a popoarelor celor trei țări, menite să consolideze cooperarea în vederea integrării europene.

În marja participării la summit, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a semnat în numele Guvernului o serie de documente în vederea implementării proiectelor de importanță strategică pentru țara noastră.

Proiectul „Eficiența energetică a Republicii Moldova” presupune reabilitarea energetică a clădirilor cu destinație socială – spitale republicane și regionale, școli, grădinițe și alte instituții publice. Astfel, Republica Moldova va beneficia de acordarea unor împrumuturi în valoare de 30 de milioane de euro de la BEI și BERD precum și de un grant în valoare de 2,8 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și a Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic.
  • Realizarea proiectului „Moldova Drumuri IV” va fi posibilă datorită împrumutului de 150 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea a peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, o scrisoare de intenție fiind semnată în marja summit-ului.


Acordul de finanțare privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” în valoare de 60 milioane de euro reprezintă un program de suport bugetar ce completează pachetul Uniunii Europene de Redresare Economică pentru Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro care urmează a fi implementat în următorii trei ani.