14.09.2021
Inteligență artificială - un nou portal de promovare a cooperării globale lansat de opt organizații internaționale
Opt organizații internaționale și-au unit forțele pentru a lansa un nou portal care promovează cooperarea globală în domeniul inteligenței artificiale (IA). Portalul reprezintă un ghișeu unic pentru date, rezultatele cercetărilor și bunele practici în politica IA.
Obiectivul portalului este de a ajuta factorii de decizie politică și publicul larg să navigheze peisajul de guvernanță internațională IA. Portalul oferă acces la instrumente și informațiile necesare, cum ar fi proiecte, cercetări și rapoarte pentru a promova cu încredere și responsabilitate IA, care este aliniată cu drepturile omului la nivel global, național și local.
Printre partenerii cheie ai acestui efort comun se numără Consiliul Europei, Comisia Europeană, Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, Banca Inter-Americană de Dezvoltare, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și Grupul Băncii Mondiale.
Despre platforma online Globalpolicy.AI
13.07.2021
Republica Moldova marchează 26 de ani în calitate de stat membru al Consiliului EuropeiLa 13 iulie se împlinesc 26 de ani de când Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Europei la 13 iulie 1995 - cea mai importantă organizație pentru drepturile omului din Europa.
„În cursul ultimilor 26 de ani, Consiliul Europei și Republica Moldova au lucrat împreună pentru o viziune comună: drepturi și șanse egale pentru toți. Atunci când se afla la o răscruce de drumuri, Consiliul Europei s-a dovedit a fi un partener dedicat al Republicii Moldova și va continua să fie alături de cetățenii săi pentru apărarea valorilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept. Votul cetățenilor exprimat în alegerile parlamentare anticipate recente este o parte esențială a procesului democratic. Consiliul Europei este gata să își extindă cooperarea deplină în aria sa de expertiză cu noul Parlament și Guvern”, a declarat William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău.
De la aderarea Republicii Moldova, Consiliul Europei susține în mod constant dezvoltarea cadrului legislativ și instituțional al țării care a asigurat tranziția sa de la un regim totalitar la un sistem democratic. Grație calității de stat membru , cetățenii moldoveni au acces gratuit la justiția europeană, iar drepturile lor sunt protejate de cele mai importante convenții ratificate de stat.
Anul acesta a fost marcat de două evenimente majore: lansarea oficială a Noului Plan de Acțiune pentru Republica Moldova și a 10-a aniversare a Convenției privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul). Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024 a fost lansat oficial pentru prima dată la Strasbourg în prezența Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și a Secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.
Republica Moldova a fost primul stat CSI care a aderat la Consiliul Europei. Apartenența sa în Consiliul Europei, împreună cu alte 46 de state europene, continuă să fie o forță motrice pe calea Republicii Moldova către democrație și statul de drept.
Detalii