Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Ianuarie - Martie 2020


MARTIE 2020

31.03.20
Consiliul Europei a lansat un nou curs de formare în mod gratuit și online
 Consiliul Europei a lansat o versiune actualizată online și în mod gratuit a cursului „Introducere în Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, un curs interactiv de 5 ore, care se adresează profesioniștilor juridici, autorităților publice, societății civile și studenților.

„Europa are cel mai puternic sistem de protecție internațională a drepturilor omului oriunde în lume, datorită Convenției Europene a Drepturilor Omului. Pentru ca sistemul să-și îndeplinească potențialul, avem nevoie de avocați, judecători, oficiali guvernamentali, ONG-uri și alți profesioniști din Europa pentru a afla cum funcționează și pentru a utiliza aceste cunoștințe în activitatea lor de zi cu zi ”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Cursul conține module privind Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Curtea Europeană a Drepturilor Omului și - pentru prima dată - executarea hotărârilor de la instanța de la Strasbourg, care este esențială pentru a contribui la ridicarea standardelor în domeniul drepturilor omului.

Cursul actualizat este disponibil în limbile: engleză, rusă, română și altele.



23.03.20
Comitetul anti-tortură  al CoE emite o declarație de principii referitoare la tratamentul persoanelor private de libertate  în contextul pandemiei COVID-19


Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) a publicat o declarație de principii referitoare la tratamentul persoanelor private de libertate în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19).
„Pandemia cu boala coronavirus (COVID-19) a creat provocări extraordinare pentru autoritățile din toate statele membre ale Consiliului Europei”, spune Mykola Gnatovskyy, președintele CPT.
„Există provocări specifice și intense pentru personalul care lucrează în diferite locuri private de libertate, inclusiv centre de detenție ale poliției, instituții penitenciare, centre de detenție pentru imigrări, spitale de psihiatrie și case de îngrijire socială, precum și în diverse facilități / zone nou-înființate în care persoanele sunt plasate în carantină. Deși, recunoaște imperativul clar de a lua măsuri ferme pentru combaterea COVID-19, CPT trebuie să reamintească tuturor actorilor de natura absolută a interzicerii torturii și a tratamentelor inumane sau degradante. Măsurile de protecție nu trebuie să conducă niciodată la un tratament inuman sau degradant al persoanelor private de libertate".

În opinia CPT, următoarele principii ar trebui să fie aplicate de către toate autoritățile competente responsabile pentru persoanele private de libertate în zona Consiliului Europei.

21.03.2020
Comisia de la Veneția a adoptat avizul cu referire la proiectul de lege al R. M. privind modificarea  Constituției 

 În urma răspândirii virusului COVID-19, Biroul extins al Comisiei de la Veneția a decis anularea organizării sesiunii plenare programată pentru perioada 20 - 21 martie 2020 la Veneția.
La 20 martie 2020, trei avize au fost adoptate printr-o procedură scrisă, inclusiv și Republica Moldova: Avizul comun cu Direcția generală pentru Drepturile Omului și Statul de drept (DGI) al Consiliului Europei cu referire la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Avizul se referă la textul amendamentelor constituționale propuse pentru reforma sistemului judiciar, dar vizate de evoluțiile recente care intră în conflict cu obiectivele reformei.
În plus, Comisia a adoptat Raportul său anual de activități pentru anul 2019 (va fi publicat doar după prezentarea de către Comitetul de Miniștri în luna iunie a acestui an).



21.03.2020

R. Moldova a activat derogarea privind aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului

Republica Moldova a activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea Convenției în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului de tip nou pe 17 martie.
Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că, în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni, un stat membru poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional. Activarea articolului 15 nu permite însă derogarea de la articolele Convenţiei care protejează dreptul la viaţă şi care interzic tortura şi sclavia. Aplicarea Articolului 15 al Convenvenției Europene a Drepturilor Omului înseamnă derogarea de la aplicarea Articolului 11 – dreptul la libera întrunire și asociere, Articolului 2 Protocol nr. 1 – dreptul la educație, și Articolul 2 Protocol nr. 4 – dreptul la libera circulație.



16.03.2020


Republica Moldova ar trebui să ratifice Convenția de la Istanbul, să consolideze protecția împotriva discursului de ură și să îmbunătățească accesul la servicii medicale și locuințe sociale de calitate


„Republica Moldova a făcut progrese lăudabile în alinierea legislației sale privind drepturile femeilor și violența în familie cu standardele internaționale și a lucrat treptat pentru consolidarea implementării acesteia pe mai multe niveluri. O ratificare rapidă a Convenției de la Istanbul va trimite un mesaj puternic asupra hotărârii sale de a pune capăt violenței în familie ”, 

spune comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, în urma vizitei sale de cinci zile în Republica Moldova.

Comisarul a salutat eforturile depuse de autorități pentru dezinstituționalizarea copiilor și a persoanelor cu dizabilități, inclusiv cu dizabilități intelectuale și psihosociale și pentru aducerea sistemului de tutelă legală învechit la standardele aplicabile.

„Încurajez guvernul să accelereze consolidarea capacităților la nivel local pentru a oferi servicii comunitare necesare adulților și copiilor cu dizabilități, să promoveze includerea lor în comunitate, precum și să asigure accesibilitatea infrastructurii. Același lucru este valabil și pentru rețeaua de centre de sprijin și adăposturi pentru femeile victime ale violenței domestice ”. 

Comisarul a remarcat în special rolul fundamental jucat de organizațiile societății civile în promovarea acestor reforme și a îndemnat guvernul să continue cooperarea și să ofere sprijinul deplin activității lor, inclusiv prin asigurarea adoptării legislației relevante privind ONG-urile, ceea ce ar consolidarea mediul de funcționare a acestora.


20 - 24.04. 2020.
Sesiunea de primăvară 2020 a APCE  - Amânată

Dezbaterile privind independența judecătorilor din Polonia și Republica Moldova, precum și răspunsul politic al Europei la combaterea manipulării competițiilor sportive sunt unul dintre punctele culminante ale sesiunii de primăvară a APCE, care va avea loc la Strasbourg în perioada 20 - 24 aprilie 2020.

Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Organizației, se va adresa Adunării, în timp ce Dunja Mijatović, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, va prezenta raportul anual de activitate pentru 2019.

Alte dezbateri de pe ordinea de zi includ stabilirea unor standarde minime pentru sistemele electorale, pentru a oferi baza alegerilor libere și corecte, abordarea violenței sexuale împotriva copiilor, promovarea accesului la contracepție în Europa și crearea unei instituții Ombudsmanul Internet.

9.03.2020 - 13.03.2020

Vizita Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović


În perioada 9-13 martie, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, pentru a se întâlni cu reprezentanții autorităților publice, instituțiilor de protecție și de promovare a drepturilor omului, precum și cu societatea civilă, purtând discuții pe marginea subiectelor precum: drepturile femeilor; drepturile copilului; drepturile persoanelor cu dizabilități; drepturile imigranților; drepturile persoanelor de etnie romă; drepturile persoanelor LGBT etc.

Premierul Ion Chicu i-a mulțumit dnei Mijatović pentru sprijinul constant al Consiliului Europei și deshiderea pentru a asista Republica Moldova pe calea reformelor.
A fost menționat faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Până în prezent, Convenția a fost ratificată de 34 de state membre ale Consiliului Europei și semnată de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova.
Au fost prezentate principalele documente de politici la nivel național, printre care Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022, Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pe anii 2018-2023, Strategia Națională de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018 – 2023, etc. Se definitivează elaborarea Strategiei Sănătate 2020 – 2030 și Strategiei Educație, 2020 – 2030, care are un capitol aparte dedicat educației incluzive. Și-a reluat activitatea Consiliul Național pentru Protecția Drepturilor Copilului.



Respectarea drepturilor și libertăților oamenilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova au fost discutate la întrevederea Președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi cu Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović

Președintele Parlamentului a menționat că unul din obiectivele autorităților este ca locuitorii din raioanele din stânga Nistrului să se bucure de aceleași drepturi și libertăți de rând cu ceilalți locuitori ai țării.

Părțile au fixat drept prioritate în acțiunile ulterioare protejarea drepturilor femeilor, copiilor, persoanelor cu nevoi speciale, precum și a grupurilor vulnerabile. Referindu-se la Convenția de la Istambul, Președintele Parlamentului a menționat că urmează dezbateri largi în societate cu implicarea tuturor părților interesate pentru a obține suportul oamenilor și conștientizarea largă a necesității luptei cu violența domestică și susținerea victimelor.



Întrevederea Comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi

La 12 martie 2020, Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi.
Șeful diplomației moldovenești l-a informat pe oficialul Consiliului Europei despre acțiunile întreprinse de autorități în vederea asigurării drepturilor omului în Republica Moldova, promovarea aderării la instrumentele internaționale în domeniu, în particular avansarea în procesul de ratificare a Convenției de la Istanbul. De asemenea, au fost exprimate preocupările autorităților de la Chișinău privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, în special asigurarea drepturilor copiilor la învățământ de calitate, dar și îngrijorările în cazurile de detenție ilegală din regiune.

https://www.mfa.gov.md/ro/content/intrevederea-ministrului-aureliu-ciocoi-cu-dunja-mijatovic-comisarul-consiliului-europei



Drepturile omului în regiunea transnsitreană, discutate la întrevederea Viceprim-ministrului Alexandru Flenchea cu Comisarul pentru drepturile omului al Consiliul Europei, Dunja Mijatović


Încălcările constante ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv cazuri concrete, dar și evoluțiile în formatul „5+2”, au constituit subiectul discuțiilor din 9 martie 2020, dintre Viceprim-ministrul pentru reintegrare Alexandru Flenchea și Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliul Europei, Dunja Mijatović.

În cadrul dialogului, Vicepremierul a acordat o atenție sporită încălcării permanente a drepturilor omului de către partea transnistreană, inclusiv cazuri individuale, ilustrative în acest sens, precum cele ale cetățenilor Republicii Moldova Oleg Horjan și Alexandr Rjavitin, reținuți de către structurile de forță transnistrene și aflați în continuare în detenție ilegală.
Totodată, Viceprim-ministrul Alexandru Flenchea a menționat că accesul apărătorilor drepturilor omului care realizează acțiuni și activități în localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender este restricționat, mai mult ca atât, încălcarea permanentă a dreptului la libera circulație în Zona de Securitate are loc și pentru alte grupuri sociale.


Situația privind fenomenul discriminării în Republica Moldova a fost prezentată Comisarului pentru drepturile omului al CoE

La 10 martie curent, dna Dunja Mijatović, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a avut o întrevedere cu președintele Consiliului Ian Feldman   , în cadrul căreia a fost prezentată informația privind fenomenul discriminării în țară, prin prisma activității Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.


Un subiect aparte de discuție a fost cel cu referire la provocările ce constituie bariere în realizarea misiunii instituției, dar și în combaterea efectivă a discriminării în societate. Totodată, Comisarul a fost interesat să cunoască care, în opinia Consiliului, sunt cele mai relevante probleme care necesită soluționare în cel mai scurt timp, fiind identificate în acest sens și unele pârghii de acționare.
Comisarul pentru drepturile omului al CoE Dunja Mijatović a fost însoțită de Șeful adjunct de Oficiu Giancarlo Cardinale și consiliera Olena Petsun.



3-5.03.2020

Implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului
Reprezentanții celor 47 de state membre ale Consiliului Europei se vor reuni în perioada 3 - 5 martie 2020 la Strasbourg pentru a examina punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, în conformitate cu rolul de supraveghere al Comitetului Miniștrilor în temeiul articolului 46 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Printre ţările cu cazurile propuse pentru examinare detaliată se află şi Republica Moldova. Celelalte cazuri se referă la Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Georgia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, România, Federația Rusă, Serbia, Suedia , Turcia, Ucraina și Regatul Unit.
Informații despre cazurile care vor fi examinate în detaliu în timpul reuniunii sunt disponibile aici



FEBRUARIE 2020



27.02.2020

Raportul anual al ECRI: Racismul, discriminarea rasială, xenofobia, antisemitismul și intoleranța sunt în creștere în Europa


Influența din ce în ce mai mare a politicii ultra-naționaliste și xenofobe în întreaga Europă, discursul de ură care stabilește tonul în social media, antisemitismul rampant și ura anti-musulmană, precum și un mediu tot mai ostil pentru ONG-urile care lucrează cu grupurile vulnerabile - aceste tendințe alarmante și noi provocări legate de inteligența artificială au fost conturate de către ECRI, organismul de experți independent al Consiliului Europei împotriva rasismului și intoleranței, în raportul său anual pentru 2019.

Mai mult
Raport

28.02.2020

Ruta oenoturistică „Drumul Vinului Moldovei” devine primul itinerariu turistic al Republicii Moldova înregistrat în „ITER VITIS- Les Chemins de la vigne”, rută culturală certificată de Consiliul Europei

Afilierea europeană a fost promovată de Asociația Națională pentru Turism Receptor și Domestic (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK aid și este oficializată prin certificatul de afiliere din 28 februarie a.c.

Rutele Culturale ale Consiliului Europei cuprind peste 30 de itinerarii certificate sub auspiciile forului internațional și au scopul de a promova călătoriile de descoperire a patrimoniului divers din Europa și consacrarea valorilor globale, precum: drepturile omului, diversitatea interculturală, dialogul inter-cultural transfrontalier și dezvoltarea durabilă a turismului.

 „ITER VITIS – Les chemins de la vigne” este ruta oenoturistică pan-europeană care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din 18 state vitivinicole, promovată de Federația Europeană Iter Vitis, fiind certificată conform standardelor Consiliului Europei din 2009.

„Afilierea Drumului Vinului Moldovei la rețeaua europeană de rute culturale este un succes al industriei vinului și al turismului din Moldova , notorietatea cărora s-a afirmat, iar patrimoniul milenar, diversitatea tradițiilor vitivinicole, unicitatea galeriilor subterane și autenticitatea vinurilor constituie atuurile acestui produs turistic al Moldovei, pe care prin rețeaua Iter Vitis le vom promova ca parte a patrimoniului cultural european turiștilor în căutare de noi descoperiri oenoturistice”, a declarat Emanuela Pranke, managerul de program Iter Vitis, care urmează să viziteze Republica Moldova pentru a participa la integrarea cramelor, vinăriilor și experiențelor oenoturistice în ruta Iter Vitis.
Corina Călugăru, Ambasadorul Republicii Moldova la Consiliul Europei a felicitat Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern și industria vitivinicolă pentru acest succes mult-așteptat : „Vinul Moldovei este un simbol al identității Europene, erijat pe o vastă cultură, un patrimoniu vitivinicol valoros și secole de evoluție, la care a fost conectat din cele mai vechi timpuri și vinurile din regiunea țării noastre. Mărturie sunt beciurile vechi, cultura populară a vinului, dar și soiurile autohtone care oferă calitate și recunoaștere internațională. Cu experiențe de descoperire a patrimoniului cultural, a gastronomiei, vieții rurale dar și ospitalitatea moldovenilor, Drumul Vinului devine un produs competitiv, prin care se va reuși păstrarea biodiversității și autenticității ofertei turistice, iar certificarea Consiliului Europei conferă excelență și ralierea la valorile fundamentale ale societății moderne”.
Traseele turistice parte a Drumului Vinului Moldovei incluse în Ruta Europeană includ circuite în cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată, 
  1. Codru, 
  2. Valul lui Train, 
  3. Ștefan Vodă, 
cu vizite la 28 crame, 12 vinoteci, 27 evenimente cultural-vinicole și zeci de experiențe oeno-gastronomice și de aventură ușoară.

În cadrul programului ITER VITIS, Asociația Națională a Turismului Receptor din Moldova va iniția programe de dezvoltare a experiențelor vitivinicole autentice, noi itinerarii pentru turiștii străini și locali și va promova aceste oferte prin intermediul Centrului național de informare a turiștilor, în presa internațională și la expozițiile profesioniste.

Mai mult

27.02.2020
CEPEJ continuă să sprijine îmbunătățirea eficienței instanțelor și a calității serviciilor judiciare din Republica Moldova

În perioada 25-26 februarie 2020, în cadrul proiectului „Sprijin pentru consolidarea suplimentară a eficienței și calității sistemului judiciar din Republica Moldova”, o misiune expertă a avut ca obiectiv abordarea demersurilor pentru diseminarea Comisiei Europene pentru Instrumentele privind eficiența justiției (CEPEJ) în toate instanțele din Moldova, în baza rezultatelor unui program de instruire a instanțelor implementat între anii 2015 și 2017 a fost realizat. Au fost purtate discuții cu autoritățile naționale cu privire la publicarea statisticilor judiciare prin exemplul bazei de date dinamice CEPEJ-STAT și asupra unui set de indicatori cheie de performanță, precum și a altor înregistrări care trebuie aplicate în vederea evaluării impactului reformelor judiciare în Moldova.
Scopul acestei misiuni a fost de a permite experților CEPEJ să elaboreze un set de recomandări specifice și propuneri de activități în vederea susținerii punerii în aplicare a obiectivelor proiectului.
Proiectul „Sprijin pentru consolidarea suplimentară a eficienței și a calității sistemului judiciar din Republica Moldova”, lansat în decembrie 2019 pentru o perioadă de 24 de luni, face parte din Parteneriatul Consiliului Europei / Uniunea Europeană pentru buna guvernare 2019-2021 pentru țările Parteneriatului Estic (PGGII). Este finanțat de Comisia Europeană și Consiliul Europei și implementat de Consiliul Europei.


21.02.2020
Vizita în Republica Moldova a oficialilor CoE, membri ai Grupului de lucru ad-hoc privind reforma justiției

La întrevederile cu experții Consiliului Europei, discuțiile au fost axate pe evoluțiile în procesul de reformare a justiției, în special pe procesul de selectare a membrilor non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), a împărtășit obiectivul de a implementa o reformă eficientă în Republica Moldova, precum și interesul instituției europene pentru progresul țării în proces de democratizare și dezvoltare economică sustenabilă.
Agenda delegației a inclus întrevederi cu Președintele Republicii Moldova, speakerul Parlamentului şi Prim-ministrul RM.



21.02.2020
Comisia de la Veneţia a participat la Conferinţa internaţională dedicată împlinirii a 25 de ani de la fondarea CC a Republicii Moldova

Comisia de la Veneția a participat la 20 februarie curent la conferința internațională privind „Justiția constituțională și reacția societății: când soluțiile curților constituționale se află în dezacord cu opiniile majoritare din societate".
La conferință au mai participat: Președintele Republicii, membrii Guvernului, ai Parlamentului, președinți și judecători ai altor curți constituționale din 14 țări ale Uniunii Europene și CSI, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai mediului academic din țară și din străinătate și reprezentanți ai societății civile.



12.02.2020
Un nou plan de acțiune strategic privind protejarea drepturilor omului în biomedicină pentru anii 2020-2025

Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei a susținut astăzi un nou plan de acțiune strategic de cinci ani, prezentat de Comitetul pentru bioetică, privind drepturile omului și tehnologiile în biomedicină. Planul a fost proiectat pentru a proteja demnitatea umană, drepturile omului și libertățile individuale în ceea ce privește aplicarea biologiei și medicamentului. Planul de acțiune se concentrează pe abordarea provocărilor cheie pe care le prezintă evoluțiile tehnologice și tendințele practicilor biomedicale. Acesta se împarte în trei direcții principale:

  1. Guvernarea tehnologiei: 
  2. Echitate în asistența medicală: 
  3. În ceea ce privește integritatea fizică și mentală, planul de acțiune prevede:
  • un ghid de bune practici privind participarea copiilor la procesul de luare a deciziilor;
  • un seminar privind legislația relevantă și bunele practici cu referire la intervenția timpurie asupra copiilor intersex;
  • un instrument legal pentru a proteja drepturile omului și demnitatea persoanelor cu tulburări mintale în ceea ce privește plasarea involuntară și / sau tratamentul involuntar, precum și un compendiu de bune practici pentru promovarea măsurilor voluntare în domeniul sănătății mintale.

7.02.2020


Vizita Comitetului European pentru Prevenirea Torturiişi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) în Republica Moldova

La data de 7 februarie 2020, a avut loc ședința de lucru dintre reprezentanții Ministerului Justiției și Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante referitor la finalizarea vizitelor inopinate în instituțiile penitenciarelor din Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie-7 februarie 2020. 
Intervențiile periodice ale CPT-lui au drept scop monitorizarea respectării normelor legale și standardelor europene, în materie de tortură și rele tratamente, și anume de asigurarea condițiilor adecvate de deținere a persoanelor care îți ispășesc pedeapsa privativă de libertate, precum și respectarea drepturilor și libertăților ale acestora.


IANUARIE 2020

30.01.2020

70 de ani de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului

Anul acesta, se vor marca 70 de ani de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, o convenție pentru popor. 
"Inspirată de Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția este un tratat unic, obligatoriu din punct de vedere juridic, supravegheat de o instanță internațională independentă, care protejează drepturile de bază și libertățile fundamentale ale oamenilor." au declarat liderii Consiliului din 47 de națiuni ale Europei în declarația de a lansa această aniversare. Semnată inițial de 12 țări la 4 noiembrie 1950, Convenția protejează acum peste 830 de milioane de oameni în 47 de state europene.
De-a lungul anilor, Convenția a fost completată de o serie de protocoale pe teme precum interzicerea discriminării și abolirea pedepsei cu moartea. Cel mai recent protocol stimulează dialogul judiciar în Europa, permițând instanțelor naționale superioare din țările care au acceptat protocolul să solicite avize consultative de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.


29.01.2020
Consiliul Europei pregătit pentru a face față provocărilor viitorului

Consiliul Europei trebuie să joace un rol principal în depășirea de noi provocări pentru drepturile omului, democrație și statul de drept, a declarat secretarul general al APCE,  Marija Pejčinović Burić.
Populismul, discursul de ură, discriminarea împotriva minorităților, atacurile asupra mass-mediei și abuzul potențial al noilor tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, au fost printre prioritățile sale, a spus oficialul.


27-31 ianuarie  2020
APCE  îşi alege președintele în cadrul sesiunii de iarnă

În perioada 27-31 ianuarie 2020, la Strasbourg va avea loc sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în care va fi ales un nou președinte.

Președinții Georgiei și Republicii Moldova, precum și ministrul de externe al Georgiei și președintele Comitetului Miniștrilor și nou-alesul secretar general al Consiliului Europei vor adresa și vor răspunde la întrebări.

Dezbaterile de pe ordinea de zi includ o procedură comună complementară între Comitetul Miniștrilor și Adunare, ca răspuns la o încălcare gravă de către un stat membru a obligațiilor sale statutare, funcționarea instituțiilor democratice din Polonia și cazuri raportate de deținuții politici din Azerbaidjan.

Deputații vor discuta, de asemenea, despre amenințările la adresa libertății mass-media și a securității jurnaliștilor, un raport despre „Democrația hacked? În ce mod de răspuns? ” şi protecția libertății religioase la locul de muncă.

Adunarea va organiza două dezbateri comune - una privind traficul de migranți și copiii refugiați dispăruți, și alta despre turismul cu transplant de organe și traficul de țesuturi și celule umane.

Un raport privind standardele minime pentru sistemele electorale și un raport privind alegerile din Belarus sunt, de asemenea, pe ordinea de zi.

Din delegația Legislativului Republicii Moldova fac parte vicepreședinții Parlamentului Vlad Batrîncea, președintele delegației, și Mihail Popșoi, membru al delegației, precum și Liviu Vovc – secretarul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Gaik Vartanean - membrul Comisiei politică externă și integrare europeană, Andrian Candu - membrul Comisiei juridice, numiri și imunități.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va participa la lucrările actualei sesiuni a APCE și va ține un discurs de la tribuna forului european.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
Igor Dodon a comunicat delegațiilor celor 47 de state-membre ale acestei organizații internaționale importante despre ultimele evoluții în politica internă a țării noastre, inclusiv angajamentul cu privire la implementarea reformelor asumate, combaterea corupției, etc.


Textul integral al discursului Președintelui Moldovei : https://tinyurl.com/txo7c42

27.01.2020
Rik Daems (Belgia, ALDE) a fost ales președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)

Succesând-o pe Liliane Maury Pasquier (Elveția, SOC), Rik Daems devine cel de-al 33-lea președinte al APCE și al treilea reprezentant belgian din anul 1949, după părintele fondator al APCE, Paul-Henri Spaak (1949-1951), și Fernand Dehousse (1956-9). La concurs a participat un singur candidat.

APCE este formată din 318 de parlamentari delegați de către parlamentele naționale ale celor 47 de state membre ale Consiliului și în general se întrunește de patru ori pe an pentru sesiuni plenare de o săptămână de la Strasbourg, Franța.

26.02.20
Implementarea Convenţiei Lanzarote în Republica Moldova

La 26 februarie 2020, la Chișinău a avut loc o conferință națională privind consolidarea capacităților asistenților sociali în ceea ce privește implementarea Convenției Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale (Convenția Lanzarote) în Republica Moldova. Discuțiile au fost axate pe: identificarea şi obligația de raportare și gestionare a cazurilor de abuz sexual împotriva copiilor din perspectiva asistenților sociali. În rezultat, conferința a avut scopul sensibilizării asistenților sociali cu privire la Convenția Lanzarote și la fenomenul abuzului sexual împotriva copiilor, cât și la colectarea de feedback și informații pentru planificarea și elaborarea unei viitoare instruiri în colaborare cu partenerii naționali relevanți.

Această conferință a fost primul eveniment național de acest gen organizat în Republica Moldova în cadrul proiectului Consiliului Europei.


22.01.2020
Noua strategie a sectorului tineretului 2030: consolidarea democrației prin implicarea tinerilor

Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei a adoptat noua Strategie pentru sectorul Tineretului 2030, care va oferi orientări politice celor 50 de state, semnatare ale Convenției Culturale Europene pentru următorii zece ani.
Creativitatea, dinamismul, angajamentul social și competențele tinerilor sunt cruciale pentru orice societate democratică durabilă. De aproape cincizeci de ani, sectorul de tineret al Consiliului Europei susține generații de tineri și organizațiile lor pentru a deveni actori ai schimbării sociale și ajută autoritățile publice să pună în aplicare politici participative pentru tineret.
Noua strategie a sectorului Tineretului 2030 va oferi un nou impuls acestei lucrări în patru priorități tematice:
  1. Tineret care revitalizează democrația pluralistă,
  2. Accesul tinerilor la drepturi,
  3. Trăind împreună în societăți pașnice și incluzive
  4. Munca Tineretului

22.01.20
Opinia Comisiei de la Veneţia 

Astăzi, Comisia de la Veneția a făcut publică avizul comun de urgență cu privire la proiectele de modificare a Legii nr. 947/196 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Cererea a venit din partea ministrului Justiției al Republicii Moldovei.





22.01.2020
Declarația secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, privind reforma justiţiei în Republica Moldova


,,Experții noștri ajuns la concluzia că un concept strategic clar pentru schimbările dorite trebuie să fie elaborate ca bază pentru activitatea de urmat, inclusiv la nivel legislativ. Acest concept ar trebui să aibă sprijinul activ al tuturor părților interesate și să reflecte obligațiile țării în calitate de stat membru al Consiliului Europei. Conceptul ar trebui să ofere o viziune strategică adecvată pentru reformele planificate și să se bazeze pe o evaluare detaliată a nevoilor care să justifice și să explice inițiativele legislative și politice care urmează să fie urmate. Instituțiile în cauză vor trebui să lucreze împreună constructiv și fără grabă pentru a atinge aceste obiective importante" a declarat Marija Pejčinović Burić, secretar general CoE.


22.01.2020

Oficialii CoE, membri ai Grupului de lucru ad-hoc privind reforma justiției, în vizită la Chișinău

În perioada 20-21 ianuarie 2020, o delegație a Consiliului Europei (CoE), membri ai Grupului de lucru ad-hoc privind reforma justiției, constituită cu suportul Secretarului General al Consiliului Europei s-au aflat într-o vizită oficială la Chișinău. În cadrul discuțiilor au fost abordate eforturile de consolidare a sectorului justiției din Republica Moldova, inclusiv prin prisma proiectului Strategiei de asigurare a independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2020-2023, proiectului Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei și propunerii de proiect pentru evaluarea judecătorilor.
Oficialii s-au întâlnit cu Prim-ministrul RM. Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că Guvernul este angajat deplin în eficientizarea sistemului juridic și a salutat conlucrarea atât cu partenerii externi, cât și cu partenerii interni în cadrul acestui proces. Experții Consiliului Europei au recomandat Guvernului Republicii Moldova să asigure un proces veritabil de discuții publice a proiectelor de lege cu toate părțile interesate, inclusiv cu judecătorii și societatea civilă. După care, proiectul va putea fi remis Comisiei de la Veneția pentru expertiză. Totodată, este inacceptabilă grăbirea procesului doar pentru a reuși să se remită Comisiei de la Veneția pentru examinare, în cadrul ședinței plenare din luna martie. Părțile au agreat că proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor ar putea fi remis pentru expertiză în cadrul ședinței plenare din luna iunie 2020.

Agenda delegației a mai a inclus întrevederi şi cu Preşedintele Parlamentului, reprezentanţii Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Ministrul Justiţiei, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Procurorul General, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Şeful Centrului pentru armonizarea legislaţiei, Directorul Institutului Naţional de Justiţie, reprezentanții societății civile și corpului diplomatic din RM.


20.01.20
A fost lansat web site-ul privind Cadrul de referință al competențelor pentru cultura democratică (CRCCD)

Departamentul pentru Educație al Consiliului Europei a lansat un nou site web privind Cadrul de referință al competențelor pentru cultura democratică (CRCCD). Proiectarea site-ului a fost elaborată în baza celor 3 volume ale cadrului de referinţă privind competenţele pentru cultura democratică.
Scopul site-ului este de a sprijini factorii de decizie în domeniul educației și practicienilor din toată Europa în implementarea CRCCD prin furnizarea de informații complete privind cadrul și punerea la dispoziție a tuturor instrumentelor, materialelor și referințelor cheie de pe un site web dedicat.
CRCCD este un instrument de politică, precum și un instrument practic pentru toate nivelurile de învățământ: pornind de la şcoala preșcolară, școala primară și gimnazială şi ajungând până la treapta de învățământ superior, inclusiv educația adulților și educația profesională.
Poate fi folosit de sistemele de învățământ pentru a capacita tinerii cu toate competențele necesare pentru a lua măsuri privind apărarea și promovarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept, pentru a participa eficient la o cultură a democrației și pentru a trăi pașnic împreună cu alții în societăți diverse.