Faceți căutări pe acest blog

Noutati CoE-RM: Iulie 2013

31.07.2013

Reprezentanţii  tineretului sunt invitaţi să participe la Forumul Mondial pentru Democraţie - 2013



Fundaţia Europeană pentru Tineret susţine participarea a 40 de reprezentanţi ai ONGurilor de tineret la cea de-a doua  ediţie a Forumului Mondial pentru Democraţie, care se va desfăşura la Strasbourg, în perioada 27-29 noiembrie 2013. Candidaţii pot înainta dosarele până la 9 august 2013.



28.07.2013

Ziua Europeană a Justiţiei Civile

Instituţiile judiciare din Statele membre ale Consiliului Europei sunt încurajate să particpe activ la celebrarea Zilei Europene a Justiţiei Civile din 2013 prin organizarea evenimentelor pentru public (în special pentru tineret), şi pentru profesioniştii din domeniul justiţiei. Programul acestor evenimente va fi publicat pe pagina Internet a CEPEJ. Unele state (Germania, Franţa, Italia) deja şi-au plasat programele de activităţi.

Scopul Zilei Europene a Justiţiei Civile este de a aduce justiţia mai aproape de cetăţeni, de a-i informa despre drepturile sale şi de a promova activitatea Comisiei Europene şi a Consiliului Europei în domeniul justiţiei civile, prin simularea proceselor şi sesiunilor de informare.

23.07.2013

CEDO a adoptat hotararea in cauza Gorea vs Republica Moldova 


Reclamantul Mihail Gorea, cetăţean al Republicii Moldova, născut în 1962, cu domiciliul în Costeşti a pretins în faţa Curţii Europene că a fost supus relelor tratamente din partea colaboratorilor de poliţie şi precum că o investigaţie eficientă nu a fost efectuată în acest sens.
Curtea Europeană a constatat încălcarea Articolului 3 din Convenţie (interzicerea torturii) şi a satisfăcut deplin pretenţiile reclamantului cu privire la prejudiciul moral, obligînd Republica Moldova să-i achite suma de 10 000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 800 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli judiciare.



22.07.2013

Ziua europeana de actiune pentru comemorarea victimelor crimelor motivate de ura

Cu ocazia lansării de catre Consiliul Europei a Zilei Europene de Actiune pentru victimele crimelor motivate de ura, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland , a lansat un mesaj video in care a afirmat ca ziua de 22 iulie trebuie sa ramana in memoria norvegienilor si a tuturor europenilor. El a incurajat populatia statelor sale membre sa ia atitudine fata de crimele motivate de ura.

La 22 iulie 2011 au avut loc două atacuri teroriste consecutive lansate împotriva guvernului, populatiei civile si unei tabere de vară. În această zi, la 15:26, o explozie puternică propagată dintr-o masină capcană din centrul capitalei norvegiene Oslo, în apropierea unor clădiri guvernamentale, a cauzat decesul a opt persoane si rănirea altora, dintre care mai mult de zece victime în stare critică.

În total, 77 de persoane (69 în urma celui de-al doilea atac) au decedat ca urmare a exploziei din Oslo si a atacului cu arme de la o tabără a tineretului laburist de pe insula Utoya, pentru singurul motiv ca au dorit sa actioneze in sprijinul demnitatii umane si a diversitatii.

Tinerii care s-au alaturat Miscării impotriva Discursului de ura, au planificat pentru ziua de astazi actiuni online si offline in toata Europa pentru a comemora victimele discursului motivat de ura si pentru a ajuta tinerii sa oprească răspândirea lui. 

16.07.2013

Victimele violentei domestice din Moldova despagubite la CEDO


La 16 iulie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat hotararile B. vs Moldova (nr. 61382/09) si Mudric vs Moldova (nr. 74839/10).

Ambele cauze se refera la violenta domestica.
In prima cauza, reclamantii, O.B, V.B si I.B. sunt cetăţeni ai Republicii Moldova Dna Busuioc a divortat de sot din cauza abuzurilor fizice si verbale repetate. Cauza vizeaza plangerea impotriva autoritatilor Moldovei, care nu au reusit s-o protejeze de violenta si comportamentul abuziv al fostului sau sot, martorii carora au fost cei 2 copii ai sai. In special, reclamanta s-a plans ca in luna mai 2009 instantele nationale au refuzat sa emita o ordonanta de evacuare temporara a sotului din apartamentul in care locuia familia. Reclamantii fac referire la articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman si degradant) si articolul 8 (dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si corespondentei).

Reclamanta in cea de-a doua cauza, Lidia Mudric, este o cetateanca a Moldovei, nascuta in 1939, care locuieste in Lipcani. Divortata timp de 22 de ani de sotul sau, dna Mudric s-a plans ca in februarie 2010, fostul sau sot a patruns cu forta in locuinta sa, a batut-o, s-a stabilit la ea in casa si a abuzat de reclamanta pana in ianuarie 2011, pana cand politia l-a evacuat. Ea a pretins ca autoritatile au tolerat abuzul la care a fost supusa in locuinta sa, invocand boala psihica a fostului sau sot ca un pretext de a nu executa ordonantele de protectie emise impotriva lui. De asemenea, ea a pretins ca autoritatile nu au aplicat legislatia nationala pentru a o proteja de violenta domestica,din cauza ideilor preconcepute privind rolul femeii in familie. Ea a invocat articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman si degradant),articolul 8 (dreptul la rspectarea vietii private si de familie, a domiciliului), articolul 14 (interzicerea discriminarii), articolul 17 (interzicerea abuzului de drepturi).

In ambele cauze, Curtea a constatat incalcarea drepturilor reclamantilor si a acordat cate 15.000 euro cu titlu de prejudiciu moral, si 3.000 euro in prima cauza si 2.150 euro in cea de-a doua cauza, pentru costuri si cheltuieli.

Detalii

14.07.2013


Fise tematice privind jurisprudenta CEDO traduse in romana

Fisele tematice au scopul de a contribui la o mai buna raspandire si cunoastere a hotararilor  CEDO printre jurnalisti, autoritatile publice si populatia din Statele membre ale Consiliului Europei in vederea imbunatatirii implementarii Conventiei Europene a Dreptutilor Omului la nivel national. Ele ofera rezumate ale celor mai importante hotarari si decizii pe subiecte cum ar fi: dreptutile detinutilor, expulzarea si extradarea, violenta impotriva femeilor, protectia surselor jurnalistice, protectia datelor personale, protectia sociala, dreptul la viata.

Detalii

12.07.2013

Raportul Consiliului Europei privind conditiile de detentie in Moldova


Concluziile Raportului au fost discutate in cadrul unei reuniuni la care au participat expertii CoE resposabili din cadrul Departamentului Institutiilor Penitenciare, viceministrul Justitiei RM, Vl. Grosu, reprezentanti ai Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Central de Probatiune si Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova.

Raportul s-a axat pe examinarea executarii hotararilor CEDO  contra Moldovei cu privire la conditiile precare de detenti si lipsa remediilor eficiente pentru solutionarea acestora.

A fost constatata necesitatea unor masuri de combatere a supraaglomerarii in locurile de detentie, imbunatatirea conditiilor materiale de detentie si sporirea gradului de utilizare a masurilor alternative a detentiei si arestului preventiv.


09.07.2013

Hotararea CEDO in cauza Besliu versus Moldova

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat hotararea sa in cauza Besliu versus Moldova  (cererea nr. 28178/10).In fata Curtii, reclamanta, Svetlana Besliu,s-a plans in temeiul art. 6 al CEDO ca prin anularea hotararii definitive favorabile a fost incalcat principiul securitatii raporturilor juridice. De asemenea, reclamanta s-a plans de durata procedurilor penale.