24-27.03.2025
Europa răspunde amenințărilor la adresa democrației cu dorința de unitate: sesiunea Congresului se deschide la Strasbourg
„Democrația este sub amenințare, nu doar în Europa, ci și în alte părți ale lumii. Prin exercitarea unei guvernări participative și incluzive în comunitățile noastre, putem contribui la protejarea ei”, a subliniat președintele Congresului, Marc Cools, la deschiderea celei de-a 48-a sesiuni a Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa, la Strasbourg, pe 25 martie 2025. „Din fericire, Europa răspunde cu dorința de unitate și cu o puternică determinare de a sprijini Ucraina atât din punct de vedere militar, cât și politic”, a adăugat acesta.
Președintele a salutat, de asemenea, o delegație a forțelor democratice din Belarus, care participă pentru prima dată la sesiune. „Prezența dumneavoastră aici astăzi este deosebit de simbolică, deoarece această dată de 25 martie marchează Ziua Libertății și comemorează declarația de independență a Belarusului din 1918. Profit de această ocazie pentru a solicita eliberarea imediată și necondiționată a tuturor prizonierilor politici și încetarea represiunii din Belarus”, a subliniat președintele Cools.
Agenda sesiunii de trei zile, deschisă pe acordurile imnurilor european și ucrainean, include o dezbatere privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reconstrucția Ucrainei. La această dezbatere au participat Oleksii Riabykin, viceministrul ucrainean al Comunităților și Dezvoltării Teritoriale, Vitalii Bezghin, președintele Subcomisiei pentru Organizare Administrativ-Teritorială și Autoguvernare Locală a Parlamentului ucrainean, și Davide La Cecilia (Italia), trimis special pentru reconstrucția Ucrainei.
În după-amiaza zilei de 25 martie, A.S.R. Marea Ducesă de Luxemburg a susținut un discurs în fața membrilor Congresului despre eliminarea violenței sexuale în zonele de conflict, într-un dialog cu Chékéba Hachemi, președinta asociației „Stand, Speak, Rise Up”.
Printre alte subiecte importante se numără dezbateri privind situația democrației locale și regionale în Georgia și privind ingerințele externe în alegerile locale și regionale, cu participarea lui Dionisie Ternovschi, președintele Consiliului Raional Ungheni (Republica Moldova), precum și o dezbatere în procedură de urgență privind destituirea primarilor din Turcia.
Alte teme de dezbatere din cadrul sesiunii includ: problema persoanelor fără adăpost în orașe, traficul de persoane în scop de exploatare prin muncă, violența împotriva femeilor în politică, gestionarea resurselor de apă sub presiune, democrația locală și regională la nivel global, contribuția Congresului la cel de-al Doilea Summit Mondial pentru Dezvoltare Socială al ONU, rolul aleșilor locali în protejarea mediului, guvernanța financiară regională, rolul autorităților subregionale în țările cu trei niveluri de guvernare subnațională și rolul regiunilor în procesul de aderare la UE.
Congresul are incluse pe agendă, de asemenea, rapoarte privind aplicarea Cartei Europene a Autonomiei Locale în Liechtenstein și San Marino, observarea alegerilor locale din Podgorica (Muntenegru) pe 26 septembrie 2024 și din Bosnia și Herțegovina pe 6 octombrie 2024, precum și concluziile misiunii de documentare pe teme electorale în România (23 octombrie 2024).
Membrii Congresului au planificate schimburi de opinii cu secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Bjørn Berge, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Michael O’Flaherty, și ministrul de interne al Luxemburgului, Léon Gloden, în numele Președinției Comitetului Miniștrilor al țării sale.
* * *
20-21.03.2025
Protejarea democrației – o temă cheie la summitul de la Strasbourg, unde s-au reunit președinții parlamentelor din întreaga Europă
Președinții și speakerii parlamentelor din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, alături de reprezentanți ai țărilor partenere, observatoare și vecine, precum și conducătorii mai multor adunări interparlamentare, s-au reunit la Strasbourg pe 20 și 21 martie 2025 pentru un important summit parlamentar european.
Peste 60 de președinți sau vicepreședinți de parlament și aproximativ 400 de delegați au participat la Conferința Europeană a Președinților de Parlament, care are loc o dată la doi ani sub auspiciile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), cu sediul la Strasbourg. Anul acesta a fost marcată cea de-a 50-a aniversare a primei conferințe.
Discursurile de deschidere au fost susținute de președintele APCE, Theodoros Rousopoulos, și de secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset. Temele conferinței, fiecare introdusă prin alocuțiuni susținute de trei dintre speakerii participanți, sunt:
- Protejarea democrației
- Garantarea libertății de exprimare în perioade de polarizare și incertitudine
- Violența împotriva politicienilor
Printre evenimentele conexe s-au înscris un mic dejun de lucru al femeilor președinte de parlament, găzduit de secretarul general al APCE, Despina Chatzivassiliou, și dedicat temei „Femeile, pacea și securitatea”, precum și un eveniment pre-conferință despre implicarea tinerilor în protejarea planetei. Secretarii generali ai parlamentelor participante s-au reunit, de asemenea, separat pentru a discuta despre oportunitățile și provocările pe care inteligența artificială le prezintă pentru parlamente și despre activitatea ECPRD.
Prima Conferință Europeană a Președinților de Parlament a avut loc în 1975. Se desfășoară o dată la doi ani, alternând între Strasbourg și capitala unui stat membru al Consiliului Europei.
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a vorbit la Conferința Europeană a Președinților de Parlament de la Strasbourg despre situația din Republica Moldova și eforturile depuse de autorități pentru a consolida democrația și instituțiile statului, a menține pacea în țară.
Șeful legislativului a remarcat că democrația din Republica Moldova este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin de mai bine de 30 de ani. „În toți acești ani au dirijat politicile interne ale Republicii Moldova prin politicieni care se vindeau grupărilor criminale ce furau resursele țării sau dintre cei care vindeau țara Kremlinului, mențineau dependența energetică față de Gazprom și promovau canalele propagandistice ale Rusiei. În ultimele scrutine electorale, cu o implicare fără precedent din partea Federației Ruse, cu 3 ani de război nedrept și inuman la hotar, cu o întreagă mașinărie de propagandă, vocea noastră, a celor care vor pace și să trăiască în democrație, libertate, a fost mai puternică”, a subliniat Igor Grosu.
În pofida circumstanțelor complicate, moldovenii au demonstrat că știu să lupte pentru democrație, că își doresc să fie respectați și să nu fie un instrument al influenței imperialismului. „Democrația noastră poate este firavă, dar la sigur e autentică și va rezista. Știm că prin implicarea cetățenilor în procesele politice se pot realiza cele mai grandioase proiecte. Pentru noi, moldovenii, democrația înseamnă pace, prosperitate și libertate, iar autoritarismul înseamnă război, frică, foame și sărăcie. Moldovenii au înțeles că vectorul de dezvoltare european este strâns legat de democrație și libertate”, a mai spus Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a menționat că anul 2025 este un an complicat nu doar pentru Republica Moldova, dar pentru întreaga Europă, fiind amenințate valorile fundamentale ale societății. Tot în acest an, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, care sunt cruciale pentru viitorul european al țării. „Deja simțim pe deplin cum statul agresor Rusia, grupările criminale de pe loc s-au unit și vor să ne ofere pe tavă regimului de la Kremlin, să ne folosească ca zonă de conflict, să ne țină săraci și în frică. De aceea, dragi prieteni ai Moldovei, vin cu rugămintea să ne ajutați în continuare să ne apărăm democrația și țara”, a precizat șeful legislativului.
Igor Grosu a specificat că obiectivul este ca până în 2030 Republica Moldova să fie țară membră a Uniunii Europene. „Vom munci neobosit pentru a atinge acest scop. Moldova va sta dreaptă și Moldova poate să fie o inspirație pentru alții în timpuri nesigure”.
* * *
20.03.2025
Forumul Educației pentru Cetățenie Digitală: Să Acționăm Acum!
„Să Acționăm Acum!” este mesajul-cheie și titlul viitorului Forum al Educației pentru Cetățenie Digitală, organizat la Strasbourg în perioada 27-28 mai 2025, în cadrul Anului European al Educației pentru Cetățenie Digitală 2025. Evenimentul își propune să mobilizeze principalii actori din Europa și dincolo de granițele acesteia pentru a adopta o viziune comună și a se angaja în acțiuni eficiente și concrete.
Forumul va reuni experți internaționali, factori de decizie politică, educatori, practicieni, reprezentanți guvernamentali, membri ai mediului academic, ai sectorului public și ai organizațiilor societății civile, precum și părinți, îngrijitori și tineri, pentru a discuta inițiative inovatoare în domeniul educației pentru cetățenie digitală.
Prin sesiuni plenare și discuții tematice paralele, Forumul Educației pentru Cetățenie Digitală va oferi o platformă pentru consolidarea cooperării dintre sectorul privat, public și cel al societății civile, în vederea unei implementări mai eficiente a educației pentru cetățenie digitală.
Subiectele de discuție includ:
- promovarea democrației prin educația pentru cetățenie digitală și contribuția tinerilor,
- combaterea dezinformării online și a fenomenului de cyberbullying,
- provocările educației parentale în era digitală,
- rolul companiilor de tehnologie în promovarea cetățeniei active și responsabile.
În cadrul Forumului va fi organizată și o expoziție de resurse, oferind participanților oportunitatea de a descoperi diverse materiale dezvoltate de Consiliul Europei și de alți actori relevanți, inclusiv organizații ale societății civile, companii de tehnologie și instituții academice.
Forumul va constitui, de asemenea, un prilej pentru a discuta elaborarea foii de parcurs 2027-2031 privind viitorul educației pentru cetățenie digitală și identificarea elementelor sale esențiale, în concordanță cu obiectivele Anului European 2025. Soluții inovatoare pentru provocările actuale în implementarea educației pentru cetățenie digitală vor fi analizate, iar acțiunile-cheie pentru foaia de parcurs vor fi conturate.
Consiliul Europei a publicat un Apel pe site-ul Departamentului de Educație pentru cei care doresc să participe la Forum. Există două modalități de înscriere la eveniment: ca participant sau ca vorbitor. În cel de-al doilea caz, trebuie depus un rezumat al discursului sau al prezentării propuse. Termenul-limită pentru înscrieri este 6 aprilie 2025.
Pentru mai multe informații:
Anul European al Educației pentru Cetățenie Digitală (DCEY2025) (ro)
BV : Opinia Comisiei de la Veneția privind Proiectul de Lege privind Curtea Constituțională
* * *
18-19.03.2025
Conferința de analiză post-electorală: lecții învățate și reflecții asupra rezilienței electorale a Republicii Moldova
Conferința de analiză post-electorală a avut loc la Chișinău în perioada 18-19 martie 2025 cu scopul de a evalua alegerile prezidențiale din Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. Conferința a fost organizată de Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC).
Interesul sporit pentru alegeri a reunit în jur de 190 persoane - reprezentanți ai instituțiilor publice, partidelor politice, comunității internaționale, societății civile, mass-media, precum și membri ai misiunilor internaționale și naționale de observare, care au discutat și analizat contextul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale și referendumul, inclusiv din punct de vedere instituțional, internațional, juridic și din perspectiva de gen.
Falk LANGE, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a declarat că „această conferință servește drept platformă pentru îmbunătățirea proceselor și jurisprudenței electorale în Republica Moldova și ajută autoritățile moldovenești să protejeze democrația, precum și să implementeze mai bine foaia de parcurs privind cadrul de negocieri pentru aderare la Uniunea Europeană”.
Angelica CARAMAN, președinta Comisiei Electorale Centrale, a declarat că “Alegerile sunt sinonime cu democrația. Fără participare activă, democrația poate deveni fragilă și poate fi manipulată de grupuri de interese sau de autorități care nu reflectă voința poporului. Prin urmare, democrația are nevoie de cetățeni activi, care să dea dovadă de responsabilitate și care trebuie să înțeleagă că votul lor poate schimba balanța în ultimul moment. Majoritatea este cea care decide".
În cadrul conferinței, participanții au discutat activ despre extinderea metodelor alternative de vot, certificarea funcționarilor electorali, digitalizarea proceselor electorale, punerea în aplicare a recomandărilor formulate de misiunile internaționale de observare a alegerilor privind modificările la cadrul juridic, consolidarea capacităților CEC de a supraveghea finanțarea partidelor politice, combaterea discursului instigator la ură și a sexismului, soluționarea litigiilor electorale, reflectarea alegerilor în mass-media și alte aspecte-cheie legate de domeniul electoral.
Reprezentanții Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Parlamentului European, OSCE/BIDDO, ENEMO și Asociației Promo-LEX au prezentat principalele constatări și recomandări pentru organizarea alegerilor parlamentare din toamna acestui an.
Conferința reprezintă o oportunitate suplimentară pentru actorii electorali de a continua activitatea de implementare și promovare a standardelor democratice și a bunelor practici în domeniul electoral, în conformitate cu valorile și standardele Consiliului Europei. Concluziile și recomandările Conferinței sunt deosebit de importante în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare, precum și pentru implementarea agendei Republicii Moldova în vederea aderării la Uniunea Europeană.
În încheierea Conferinței, Franck DAESCHLER, Coordonator, Programul Alegeri, Direcția Cooperare Electorală și Parlamentară, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a reafirmat importanța unei astfel de Conferințe care să reunească, într-un mod incluziv, toți actorii electorali naționali și internaționali pentru a reflecta asupra procesului electoral. Exprimându-și aprecierea față de conducerea CEC și față de toți participanții pentru implicare, el a subliniat necesitatea de a investi în strategia pe termen lung de educare a alegătorilor pentru a construi o societate rezistentă la amenințările prezente și viitoare la adresa societăților noastre democratice, care este o prioritate pentru Consiliul Europei.
Conferința a fost organizată în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova (IEPRM) 2025-2028”, parte a Planului de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2025-2028.
* * *
14-15.03.2025
Comisia de la Veneția a adoptat Opinia privind Proiectul de Lege privind Curtea Constituțională din Republica Moldova
În perioada 14-15 martie 2025, la Veneția, s-a desfășurat cea de-a 142-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția. Președinta Curții Constituționale, dna Domnica Manole, a participat la reuniunile plenare în calitate de membru reprezentant al Republicii Moldova.
Sesiunea din martie a inclus pe agendă examinarea a 14 opinii referitoare la 10 state, inclusiv Republica Moldova.
În ceea ce privește Republica Moldova, Comisia a examinat proiectul de opinie asupra proiectului de lege privind Curtea Constituțională.
Detalii
* * *
13-14.03.2025
Autoritățile din Republica Moldova analizează reglementarea și supravegherea furnizorilor de servicii de active virtuale
Atelierul de lucru, organizat în cadrul inițiativei „Parteneriat pentru buna guvernare” de către Uniunea Europeană și Consiliul Europei, a oferit o platformă pentru reprezentanții autorităților naționale pentru a discuta cele mai bune practici, standardele internaționale și strategia țării pentru acordarea de licențe și supravegherea furnizorilor de servicii de active virtuale (VASP).
Acest eveniment a reunit părțile-cheie interesate, inclusiv reprezentanți din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Comisiei Naționale a Pieței Financiare și din cadrul Procuraturii Generale. Participanții au discutat mai multe modele prezentate de expertul internațional al Consiliului Europei, care trebuie luate în considerare atunci când se decide asupra cadrului legislativ și de reglementare adecvat pentru VASP, care să respecte atât Regulamentul UE privind piețele de criptomonede, cât și standardele Grupului de Acțiune Financiară Internațională, analizând totodată lacunele de reglementare din Republica Moldova.
Pe parcursul celor două zile ale atelierului, discuțiile s-au axat pe provocările principale, inclusiv riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, posibilele modele de acordare a licențelor și strategiile de punere în aplicare a unui sistem eficient de supraveghere a combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului.
În cadrul evenimentului, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange, a remarcat importanța unui cadru de reglementare puternic asupra sectorului VASPs:
„Activele virtuale reprezintă atât oportunități extraordinare, cât și provocări substanțiale. Deși oferă incluziune financiară și progres tehnologic, acestea creează, de asemenea, riscuri legate de spălarea banilor, finanțarea terorismului și fraudă. Absența unui cadru de reglementare solid ar putea expune sistemul financiar al țării la vulnerabilități. Republica Moldova se angajează să dezvolte un mediu juridic și de supraveghere care să asigure stabilitatea financiară, permițând în același timp inovarea responsabilă. Discuțiile de astăzi vor contribui la conturarea foii de parcurs pentru claritatea reglementării, asigurând că VASP-urile operează într-un cadru transparent și responsabil.”
Concluziile și recomandările atelierului vor servi drept bază pentru viitoarele eforturi legislative ale Republicii Moldova de aliniere la standardele internaționale și cerințele UE, asigurând conformitatea cu cele mai bune practici internaționale și promovând în același timp inovarea financiară responsabilă.
Acest eveniment face parte din programul comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Parteneriat pentru buna guvernare”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Consiliul Europei, implementat de Consiliul Europei, în cadrul proiectului „Consolidarea regimului de combatere a spălării banilor și de recuperare a activelor în Republica Moldova”
* * *
12.03.2025
Consiliul Europei adoptă o convenție internațională pentru protejarea avocaților
Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care vizează protejarea profesiei de avocat. Acesta vine ca răspuns la numărul tot mai mare de rapoarte privind atacurile asupra exercitării profesiei, fie sub formă de hărțuire, amenințări, agresiuni sau interferențe în îndeplinirea îndatoririlor profesionale (de exemplu, obstacole în accesul la clienți).
Avocații joacă un rol esențial în susținerea statului de drept și în asigurarea accesului la justiție pentru toți, inclusiv în apărarea drepturilor omului. Prin urmare, încrederea publicului în sistemele de justiție depinde și de activitatea avocaților.
Convenția Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat se aplică atât avocaților, cât și asociațiilor profesionale ale acestora, care au un rol esențial în apărarea drepturilor și intereselor avocaților ca profesie. Convenția abordează aspecte legate de dreptul de a profesa, drepturile profesionale, libertatea de exprimare, disciplina profesională și măsuri specifice de protecție pentru avocați și asociațiile profesionale.
Conform Convenției, statele trebuie să se asigure că avocații își pot îndeplini îndatoririle profesionale fără a fi ținta vreunei forme de atac fizic, amenințare, hărțuire, intimidare sau a oricărei interferențe sau obstacole nejustificate. În cazurile în care astfel de circumstanțe pot constitui o infracțiune, părțile semnatare trebuie să desfășoare o investigație eficientă. De asemenea, statele trebuie să garanteze că asociațiile profesionale funcționează ca organisme independente și autoguvernate.
Convenția va fi deschisă pentru semnare pe 13 mai, cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe ai Consiliului Europei, care va avea loc în Luxemburg.
Pentru ca tratatul să intre în vigoare, este necesar ca cel puțin opt țări, dintre care șase state membre ale Consiliului Europei, să îl ratifice. Monitorizarea respectării Convenției va fi realizată de un grup de experți și un comitet al părților semnatare.
* * *
06.08.2025
Femeile ca parteneri egali în revoluția IA: un apel pentru egalitatea de gen în era digitală
„Revoluția IA și digitală trebuie să fie, de asemenea, o revoluție pentru egalitatea de gen”, afirmă Secretarul General al Consiliului Europei, Alain Berset, înainte de Ziua Internațională a Femeii. „Împreună, putem dărâma barierele pentru a construi un viitor în care femeile și fetele să conducă, să inoveze și să impulsioneze lumea digitală înainte”, continuă el, făcând apel pentru o egalitate mai mare de gen în lumea IA și digitală.
În ciuda progreselor, femeile rămân subreprezentate în sectoarele digitale critice și în rolurile de luare a deciziilor. În prezent, doar 22% dintre profesioniștii în IA din întreaga lume sunt femei (Forumului Economic Mondial, 2022). În Europa, cele mai recente date arată o diferență persistentă de gen în cercetare și inovație: femeile dețin doar 20% din pozițiile academice de top în Știință și Inginerie (raportul UE „She Figures”, 2022). Implicarea egală a femeilor în dezvoltările digitale este crucială pentru a asigura că progresele tehnologice vor aduce beneficii întregii societăți. Cu contribuția completă a femeilor în aceste domenii, putem promova un progres mai incluziv, inovator și cu impact pentru toți.
Inteligența artificială (IA) are potențialul de a avansa egalitatea de gen prin identificarea și abordarea disparităților de tratament și prin amplificarea vocilor femeilor în procesul decizional. Dacă este dezvoltată și implementată responsabil, IA poate juca un rol transformator în întreruperea ciclului violenței bazate pe gen. Dar, dacă este lăsată necontrolată, IA și tehnologiile conexe ar putea fi utilizate greșit, perpetuând daune, consolidând stereotipurile de gen și întărind prejudecățile pe care încercăm să le eliminăm.
Pentru a aborda aceste riscuri, Consiliul Europei dezvoltă o Recomandare privind egalitatea și IA, oferind îndrumări specifice privind integrarea principiilor de egalitate și nediscriminare în sistemele IA. Scopul este de a asigura că IA promovează și sporește egalitatea de gen, mai degrabă decât să agraveze discriminarea sau să încalce drepturile femeilor.
Violența facilitată de tehnologie împotriva femeilor și fetelor rămâne o provocare formidabilă. Efectele dăunătoare ale acestei violențe depășesc mult siguranța personală, împiedicând participarea femeilor și fetelor în viața politică și publică. Ca răspuns, Consiliul Europei pregătește o Recomandare privind violența facilitată de tehnologie împotriva femeilor și fetelor, concentrându-se pe întărirea responsabilității, îmbunătățirea suportului pentru victime și protejarea împotriva amenințărilor alimentate de IA, cum ar fi deepfake-urile și abuzul algoritmic.
Egalitatea de gen și promovarea drepturilor tuturor femeilor și fetelor sunt la baza muncii Consiliului Europei și sunt esențiale pentru noua noastră Convenție Cadru privind Inteligența Artificială și Drepturile Omului, Democrația și Statul de Drept - primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic în acest domeniu.
* * *
04-06.03.2025