20.03.2025
Forumul Educației pentru Cetățenie Digitală: Să Acționăm Acum!
„Să Acționăm Acum!” este mesajul-cheie și titlul viitorului Forum al Educației pentru Cetățenie Digitală, organizat la Strasbourg în perioada 27-28 mai 2025, în cadrul Anului European al Educației pentru Cetățenie Digitală 2025. Evenimentul își propune să mobilizeze principalii actori din Europa și dincolo de granițele acesteia pentru a adopta o viziune comună și a se angaja în acțiuni eficiente și concrete.
Forumul va reuni experți internaționali, factori de decizie politică, educatori, practicieni, reprezentanți guvernamentali, membri ai mediului academic, ai sectorului public și ai organizațiilor societății civile, precum și părinți, îngrijitori și tineri, pentru a discuta inițiative inovatoare în domeniul educației pentru cetățenie digitală.
Prin sesiuni plenare și discuții tematice paralele, Forumul Educației pentru Cetățenie Digitală va oferi o platformă pentru consolidarea cooperării dintre sectorul privat, public și cel al societății civile, în vederea unei implementări mai eficiente a educației pentru cetățenie digitală.
Subiectele de discuție includ:
- promovarea democrației prin educația pentru cetățenie digitală și contribuția tinerilor,
- combaterea dezinformării online și a fenomenului de cyberbullying,
- provocările educației parentale în era digitală,
- rolul companiilor de tehnologie în promovarea cetățeniei active și responsabile.
În cadrul Forumului va fi organizată și o expoziție de resurse, oferind participanților oportunitatea de a descoperi diverse materiale dezvoltate de Consiliul Europei și de alți actori relevanți, inclusiv organizații ale societății civile, companii de tehnologie și instituții academice.
Forumul va constitui, de asemenea, un prilej pentru a discuta elaborarea foii de parcurs 2027-2031 privind viitorul educației pentru cetățenie digitală și identificarea elementelor sale esențiale, în concordanță cu obiectivele Anului European 2025. Soluții inovatoare pentru provocările actuale în implementarea educației pentru cetățenie digitală vor fi analizate, iar acțiunile-cheie pentru foaia de parcurs vor fi conturate.
Consiliul Europei a publicat un Apel pe site-ul Departamentului de Educație pentru cei care doresc să participe la Forum. Există două modalități de înscriere la eveniment: ca participant sau ca vorbitor. În cel de-al doilea caz, trebuie depus un rezumat al discursului sau al prezentării propuse. Termenul-limită pentru înscrieri este 6 aprilie 2025.
Pentru mai multe informații:
Anul European al Educației pentru Cetățenie Digitală (DCEY2025) (ro)
BV : Opinia Comisiei de la Veneția privind Proiectul de Lege privind Curtea Constituțională
* * *
14-15.03.2025
Comisia de la Veneția a adoptat Opinia privind Proiectul de Lege privind Curtea Constituțională din Republica Moldova
În perioada 14-15 martie 2025, la Veneția, s-a desfășurat cea de-a 142-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția. Președinta Curții Constituționale, dna Domnica Manole, a participat la reuniunile plenare în calitate de membru reprezentant al Republicii Moldova.
Sesiunea din martie a inclus pe agendă examinarea a 14 opinii referitoare la 10 state, inclusiv Republica Moldova.
În ceea ce privește Republica Moldova, Comisia a examinat proiectul de opinie asupra proiectului de lege privind Curtea Constituțională.
Detalii
* * *
12.03.2025
Consiliul Europei adoptă o convenție internațională pentru protejarea avocaților
Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care vizează protejarea profesiei de avocat. Acesta vine ca răspuns la numărul tot mai mare de rapoarte privind atacurile asupra exercitării profesiei, fie sub formă de hărțuire, amenințări, agresiuni sau interferențe în îndeplinirea îndatoririlor profesionale (de exemplu, obstacole în accesul la clienți).
Avocații joacă un rol esențial în susținerea statului de drept și în asigurarea accesului la justiție pentru toți, inclusiv în apărarea drepturilor omului. Prin urmare, încrederea publicului în sistemele de justiție depinde și de activitatea avocaților.
Convenția Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat se aplică atât avocaților, cât și asociațiilor profesionale ale acestora, care au un rol esențial în apărarea drepturilor și intereselor avocaților ca profesie. Convenția abordează aspecte legate de dreptul de a profesa, drepturile profesionale, libertatea de exprimare, disciplina profesională și măsuri specifice de protecție pentru avocați și asociațiile profesionale.
Conform Convenției, statele trebuie să se asigure că avocații își pot îndeplini îndatoririle profesionale fără a fi ținta vreunei forme de atac fizic, amenințare, hărțuire, intimidare sau a oricărei interferențe sau obstacole nejustificate. În cazurile în care astfel de circumstanțe pot constitui o infracțiune, părțile semnatare trebuie să desfășoare o investigație eficientă. De asemenea, statele trebuie să garanteze că asociațiile profesionale funcționează ca organisme independente și autoguvernate.
Convenția va fi deschisă pentru semnare pe 13 mai, cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe ai Consiliului Europei, care va avea loc în Luxemburg.
Pentru ca tratatul să intre în vigoare, este necesar ca cel puțin opt țări, dintre care șase state membre ale Consiliului Europei, să îl ratifice. Monitorizarea respectării Convenției va fi realizată de un grup de experți și un comitet al părților semnatare.
* * *
06.08.2025
Femeile ca parteneri egali în revoluția IA: un apel pentru egalitatea de gen în era digitală
„Revoluția IA și digitală trebuie să fie, de asemenea, o revoluție pentru egalitatea de gen”, afirmă Secretarul General al Consiliului Europei, Alain Berset, înainte de Ziua Internațională a Femeii. „Împreună, putem dărâma barierele pentru a construi un viitor în care femeile și fetele să conducă, să inoveze și să impulsioneze lumea digitală înainte”, continuă el, făcând apel pentru o egalitate mai mare de gen în lumea IA și digitală.
În ciuda progreselor, femeile rămân subreprezentate în sectoarele digitale critice și în rolurile de luare a deciziilor. În prezent, doar 22% dintre profesioniștii în IA din întreaga lume sunt femei (Forumului Economic Mondial, 2022). În Europa, cele mai recente date arată o diferență persistentă de gen în cercetare și inovație: femeile dețin doar 20% din pozițiile academice de top în Știință și Inginerie (raportul UE „She Figures”, 2022). Implicarea egală a femeilor în dezvoltările digitale este crucială pentru a asigura că progresele tehnologice vor aduce beneficii întregii societăți. Cu contribuția completă a femeilor în aceste domenii, putem promova un progres mai incluziv, inovator și cu impact pentru toți.
Inteligența artificială (IA) are potențialul de a avansa egalitatea de gen prin identificarea și abordarea disparităților de tratament și prin amplificarea vocilor femeilor în procesul decizional. Dacă este dezvoltată și implementată responsabil, IA poate juca un rol transformator în întreruperea ciclului violenței bazate pe gen. Dar, dacă este lăsată necontrolată, IA și tehnologiile conexe ar putea fi utilizate greșit, perpetuând daune, consolidând stereotipurile de gen și întărind prejudecățile pe care încercăm să le eliminăm.
Pentru a aborda aceste riscuri, Consiliul Europei dezvoltă o Recomandare privind egalitatea și IA, oferind îndrumări specifice privind integrarea principiilor de egalitate și nediscriminare în sistemele IA. Scopul este de a asigura că IA promovează și sporește egalitatea de gen, mai degrabă decât să agraveze discriminarea sau să încalce drepturile femeilor.
Violența facilitată de tehnologie împotriva femeilor și fetelor rămâne o provocare formidabilă. Efectele dăunătoare ale acestei violențe depășesc mult siguranța personală, împiedicând participarea femeilor și fetelor în viața politică și publică. Ca răspuns, Consiliul Europei pregătește o Recomandare privind violența facilitată de tehnologie împotriva femeilor și fetelor, concentrându-se pe întărirea responsabilității, îmbunătățirea suportului pentru victime și protejarea împotriva amenințărilor alimentate de IA, cum ar fi deepfake-urile și abuzul algoritmic.
Egalitatea de gen și promovarea drepturilor tuturor femeilor și fetelor sunt la baza muncii Consiliului Europei și sunt esențiale pentru noua noastră Convenție Cadru privind Inteligența Artificială și Drepturile Omului, Democrația și Statul de Drept - primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic în acest domeniu.
* * *
04-06.03.2025