Faceți căutări pe acest blog

BV: CoE-RM: Studiu Național „Bariere, remedii și bune practici privind accesul femeilor la justiție, în Republica Moldova”

Străisteanu, Doina Ioana. Barriers, remedies and good practices for women’s access to justice in the Republic of Moldova: National study / Doina Ioana Străisteanu; EU/Council of Europe joint programme, the Partnership for Good Governance. - Strasbourg: Council of Europe, 2023. - 42 p. (Accesat 26.02.2024).



În 2017, Unitatea pentru Egalitate de Gen a Consiliului Europei a lansat elaborarea de studii naționale pentru a cartografia barierele, remedierile și bunele practici pentru accesul femeilor la justiție în cele cinci țări partenere din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina). Începând din acea perioadă, evenimente precum pandemia de Covid-19 și conflictele din regiune au ridicat noi provocări pentru sistemele de justiție în ansamblu și pentru femei ca utilizatoare ale justiției. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, există și exemple de progres în fiecare țară în ceea ce privește eliminarea unora dintre cele mai critice bariere, atât în legislație, cât și în practica legală, care împiedică femeile să aibă acces la justiție. 

Aceste studii naționale actualizate revizuiesc întrebările de bază ale cercetărilor anterioare și prezintă informații noi despre practicile promițătoare și domeniile de regresie ca rezultat al crizelor de sănătate, economice și de securitate. Aceste studii contribuie la programul comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei, Proiectul regional al Parteneriatului pentru o Bună Guvernare II referitor la "Accesul femeilor la justiție: implementarea Convenției de la Istanbul și a altor standarde europene privind egalitatea de gen", care susține obiectivul strategic al Strategiei pentru Egalitatea de Gen a Consiliului Europei 2018–2023 privind asigurarea accesului egal al femeilor la justiție în statele membre.

Studiul a fost realizat pentru prima dată în 2017 și actualizat în 2022 de Doina Ioana Străisteanu, avocat pentru drepturile omului. Lansarea oficială a avut loc la Chișinău, la 22 februarie 2024. 

Scopul acestui document, care este destinat factorilor de decizie, judecătorilor, procurorilor, profesioniștilor din domeniul juridic, reprezentanților mediului academic și ai societății civile, este de a identifica și sprijini eliminarea obstacolelor din calea accesului femeilor la justiție, precum și de a consolida capacitatea autorităților naționale în asigurarea unui lanț al justiției mai sensibil la dimensiunea de gen.

Din CUPRINS:

1. Introducere
2. Diferențele de gen în accesul la justiție
3. Receptivitatea sistemului de justiție față de gen
4. Remedii, bune practici și recomandări

* * *

Garantarea accesului egal al femeilor la justiție este o prioritate esențială pentru Consiliul Europei, pentru a asigura egalitatea de gen în toate statele membre. Unul dintre cele șase domenii focale strategice pentru activitatea Consiliului Europei în perioada 2018-2023 este abordarea faptului că „inegalitățile economice și sociale persistente între femei și bărbați, prejudecățile de gen și stereotipurile de gen, au ca rezultat accesul inegal al femeilor și al bărbaților la justiție”. În acest scop, Consiliul Europei a susținut o serie de studii privind barierele în calea justiției, cu care femeile se confruntă, în mod frecvent, și au convocat mai multe conferințe ale experților. 

În cadrul proiectelor specifice privind Accesul Femeilor la Justiție în cele șase țări ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina), Consiliul Europei și-a concentrat atenția asupra dezvoltării unor instrumente pentru practicienii în domeniu, în scopul îmbunătățirii competențelor acestora, pentru îmbunătățirea sistemelor de justiție în cadrul cărora aceștia își desfășoară activitatea. Resursele cheie elaborate până în prezent, în cadrul acestui proiect, sunt: 
  • Manual de formare pentru judecători și procurori privind asigurarea accesului femeilor la justiție (2017)
  • Cursul online pe tema Accesului la Justiție pentru Femei în cadrul platformei HELP3 [Formarea Juriștilor în domeniul Drepturilor Omului]. 
  • Studii de țară privind barierele, căile de atac și bunele practici pentru Accesul Femeilor la Justiție: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina (2017) 
  • Fișă informativă privind accesul femeilor la justiție - Accesul Femeilor la Justiție: Ghid pentru Practicienii în Domeniul Dreptului (2018)
*     *     *

Raport privind dezbaterile online ale Mesei Rotunde „Cadrul pentru evaluarea accesului la justiție și problemele specifice cu care se confruntă femeile”/ Consiliul Europei; Uniunea Europeană. - Strasbourg: Consiliul Europei, 2022. - 20 p. - /Accesat la 28.02.2024/.


Prezentul document a fost elaborat în cadrul proiectului „Accesul femeilor la justiție: punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul și a altor standarde europene în materie de egalitate de gen” cofinanțat de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei în cadrul Parteneriatului pentru buna guvernare II, 2019-20022

*     *     *

Csalagovits, Zora. Ghid pentru elaborarea unui program de mentorat privind accesul femeilor la justiție: Pentru profesioniștii din domeniul juridic / Zora Csalagovits, Elisabeth Duban; Consiliul Europei, Uniunea Europeană. - S.l., 2019. - 59 p. -/Accesat la 28.02.2024/.


Prezentul Ghid este un instrument care susține dezvoltarea unui program de mentorat pe tema accesului egal la justiție pentru femei. Programul de Mentorat este conceput pentru a spori învățarea continuă a practicienilor din sectorul justiției, cu precădere a judecătorilor și procurorilor.

*     *     *

Choudhry, Shazia. Accesul femeilor la justiție: Ghid pentru practicienii în domeniul dreptului / Shazia Choudhry / Consiliul Europei; Uniunea Europeană. - Sl., 2018. - 38 p. - /Accesat la 28.02.2024/


Accesul efectiv la justiție reprezintă un drept esențial prevăzut în numeroase instrumente din cadrul sistemului universal de protecție a drepturilor omului. În ceea ce privește violența împotriva femeilor (VÎF), accesul la justiție înseamnă că Statul trebuie să implementeze o serie de măsuri, printre care: 
• modificarea legislației naționale pentru a se asigura că faptele de violență împotriva femeilor sunt definite, în mod corespunzător, ca infracțiuni; 
• asigurarea procedurilor optime pentru investigare și urmărire penală; 
• asigurarea accesului la remedii juridice și despăgubiri. 

Femeile se confruntă, de asemenea, cu un număr de obstacole în ceea ce privește accesul la justiție, atât în cadrul, cât și în afara sistemului de justiție, care trebuie depășite pentru un acces efectiv la justiție.

Pentru a se asigura că femeile au un acces egal la justiție, practicienii în domeniul dreptului vor adopta în munca lor o abordare sensibilă la dimensiunea de gen și se vor asigura că interpretează legea în linie cu noțiunile de egalitate și drepturile internaționale ale omului. Procurorii și judecătorii trebuie să aibă o abordare pro-activă în asigurarea îndepărtării barierelor cu care se confruntă femeile în fața accesului la justiție în cazurile de VÎF. Bunele practici și principii incluse în prezenta publicație constituie componentele esențiale ale unui sistem de justiție sensibil la dimensiunea de gen și trebuie aplicate de profesioniștii din domeniul dreptului la gestionarea cazurilor.

*    *     *

Străisteanu, Doina Ioana. Barriers, remedies and good practices for women’s access to justice in the Republic of Moldova: Prepared under the Programmatic Cooperation Framework Project “Improving Women’s Access to Justice in the five Eastern Partnership Countries” Armenia, Azerbaijan, Georgia, Republic of Moldova, and Ukraine / Doina Ioana Străisteanu; Council of Europe; European Union. - Strasbourg: Council of Europe, 2017. - 30 p. - / Accesat la 28.02.2024/


Acest studiu se bazează pe înțelegerea profundă că accesul la justiție este un aspect central al statului de drept și este esențial pentru exercitarea deplină a drepturilor fundamentale ale omului. De asemenea, este un element vital pentru includerea socială și reprezintă un pilon critic al unei democrații funcționale. Accesul la justiție poate fi definit ca capacitatea oamenilor, inclusiv a celor din grupurile defavorizate, de a căuta și obține o soluție sau o compensație prin intermediul instituțiilor de justiție, fie ele formale sau informale, și în conformitate cu standardele drepturilor omului, fără a întâmpina obstacole de natură legală, procedurală, socio-economică sau culturală.

*     *     *