Faceți căutări pe acest blog

Noutati CoE-RM - August 2012

28.08.2012


Comitetului  pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei a publicat răspunsul Guvernului Moldovei la raportul său privind vizita din iunie 2011 în Moldova

El a fost făcut public ca rezultat al solicitării Guvernului Moldovei relativ la publicarea automată a rapoartelor vizitelor  şi a răspunsurilor. În răspunsul lor, autorităţile moldoveneşti furnizează informaţii cu privire la măsurile întreprinse sau prevăzute în vederea punerii în aplicare a recomandărilor formulate de CPT în raportul său relativ la vizita din iunie 2011. Raportul Comitetului a fost publicat în ianuarie 2012. Raportul CPT şi Răspunsul Guvernului moldovenesc sunt disponibile în limba franceză şi în limba de stat pe pagina Comitetului http://www.cpt.coe.int, sau pot fi accesate mai jos :


13.08.2012

Sprijinul Consiliul Europei  în domeniul promovării măsurilor de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol


În cadrul întrevederii Şefului  Biroului pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, cu dl Ulvi Akhundlu, Şeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova. au fost discutate rezultatele vizitei întreprinse de către Directorul Diviziunii măsuri de încredere şi asistenţă electorală, dna Anna Capello-Brillat, la Chişinău şi Tiraspol, în perioada 18-19 iulie 2012. Astfel, au fost trecute în revista principalele arii de cooperare în domeniul consolidării măsurilor de încredere între cele două maluri, precum şi rolul pe care îl are Consiliul Europei în acest proces.


 07.08.2012

Şedinţa Comisiei pentru implementarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului 2011 - 2014 (PNADO)
Comisia s-a întrunit după ce Planul Naţional de Acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului a fost completat cu acţiuni noi, propuse de autorităţi publice locale, ONG-uri naţionale şi internaţionale. 

Modificările au fost efectuate inclusiv prin prisma celor 122 de recomandări oferite ţării noastre în urma prezentării Raportului final privind evaluarea Republicii Moldova, recomandări acceptate parţial sau integral.

 Alte prevederi ale PNADO urmează să îmbunătăţească cadrul legal în domeniile  social, economic, cultural. Planul vine să perfecţioneze normele legale în ceea ce ţine de asigurarea dreptului de gîndire şi religie, drepturile persoanelor apatride, migranţilor, refugiaţilor şi a solicitanţilor de azil, precum şi la perfecţionarea sistemului organelor de stat pentru protecţia drepturilor omului care urmează să-şi extindă activitatea inclusiv în zona transnistreană.

Planul naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului a fost aprobat prin hotărîrea Parlamentului nr.90 din 12 mai 2011 şi reprezintă un instrument care materializează politica statului în domeniul drepturilor omului.


2.08.2012
 

Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale: Noua platforma web dedicata editiei 2012

Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale (SEDL) este un eveniment anual creat pentru a sensibiliza cetăţenii europeni cu privire la modul în care autorităţile locale funcţionează şi oportunităţile disponibile în comunitatea lor pentru a participa la luarea   deciziilor.

În Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale, autorităţile locale sunt chemate săreflecteze asupra responsabilităţilor lor în societăţile democratice.

În Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale publicul larg este informat cu privire la Consiliul Europei, instituţia majoră de referinţă în Europa pentru valorile universale precum democraţia şi drepturile omului şi este evidenţiat rolul pe care Congresul Puterilor Locale şi Regionale (CPLR) îl joacă în dezvoltarea şi consolidarea democraţiei locale din toată Europa.

Detalii


  01.08.2012
  •  HUDOC câştigă un premiu onorific

    Bazei de Date a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omuluit - HUDOC, i-a fost oferit premiul Honorary Recognition Award in cadrul Global Architecture Excellence Awards. 

    Nouă versiunea a HUDOC permite filtrarea căutării printre cele peste 90.000 de documente pe care le conţine. 

  •  Comunicat de presa
  • CoE: Baze de date: Jurispudenta (CEDO)
  • Noua versiune a HUDOC