Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - August 2015

21.08.2015

Fondul "Eurimages" sprijină dezvoltarea cinematografiei din Europa de Sud-Est

Consiliul Europei susține cea de-a 21-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo, care se desfășoară în perioada 14-22 august și, de asemenea, sponsorizează "Heart of Sarajevo"- premiul pentru cel mai bun film.

Festivalul de Film de la Sarajevo, care pentru prima dată a fost organizat în 1995 după asediul capitalei bosniace, urmărește să susţină şi să promoveze proiecţiile de cinema și autorii din Sud-Estul Europei, în mod special.

Multe dintre producțiile rivale sunt co-finanțate din fondul de sprijin al Consiliul Europei „Eurimages” pentru cinematografia europeană. Problemele abordate în filme îmbină de multe ori valorile susținute de Organizație.Detalii


17.08.2015

Proiecte ale Consiliului Europei în Moldova: anunţuri pentru suplinirea funcţiilor vacante

În cadrul proiectului ”Consolidarea eficienței justiției și susținerea profesiei de avocat în Republica Moldova” este anunțat un concurs pentru suplinirea funcției de consultant local. Acesta urmează să contribuie la punerea în aplicare a proiectului și susținerea experților și a echipei de proiect. n cadrul proiectului ”Suport pentru susținerea reformelor justiției penale în Republica Moldova”, Consiliul a Europei este în căutarea unui consultant național cu experiență profesională vastă, cu cunoștințe despre Consiliul Europei și alte standarde internaționale în domeniul justiției și drepturilor omului (cu accent special pe sistemul de justiție penală), având în vedere implicarea acestuia în calitate de consultant național al Consiliului Europei în activitățile de cooperare dintre Consiliul Europei și autoritățile din Republica Moldova.Detalii 

 

13.08.2015

Șeful oficiului Consiliului Europei la Chișinău a efectuat o vizită la Ministerul Justiției

E.S. Jose Luis Herrero, șeful oficiului Consiliului Europei la Chișinău, s-a întâlnit cu Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari. Părțile au abordat, în special, prioritățile instituționale pe termen mediu precum și pentru perioada imediat următoare. Printre acestea se regăsesc pachetul de legi anticorupție și proiectul de reformare a instituției procuraturii. O atenție sporită a fost acordată subiectului privind diminuarea relelor tratamente și asigurarea condițiilor de detenție a persoanelor care se află în stare de arest.

11.08.2015

Dialogul Şefului Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova cu Prim-ministrul RM


Prim-ministrul Valeriu Streleț a avut astăzi o întrevedere cu Şeful Oficiului Consiliului Europei (CoE) în Republica Moldova, José-Luis Herrero. Oficialii au discutat despre perspectivele de colaborare pe diferite segmente, unde Guvernul Republicii Moldova are nevoie de susținere din partea CoE. În special, părțile s-au referit la reforma justiției și combaterea corupției, reforma Procuraturii, situația din Autonomia găgăuză și cea din regiunea transnistreană.

Detalii

10.08.2015

Thorbjorn Jagland: „Aduceţi Moldova înapoi de pe marginea prăpastiei”


Thorbjorn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, a publicat un articol în New York Times, în care comentează situaţia din Republica Moldova.. 

Diplomatul european îndeamnă ferm. „Moldova trebuie să se gîndească și ea la securitatea ei democratică. Odată cu măsurile urgente necesare pentru fixarea sectorului bancar, guvernul trebuie să înceapă imediat eliminarea din corpurile publice a funcționarilor corupți. Pentru început, zeci de judecători – unii de profil foarte înalt – care au fost acuzați că au abuzat copios de puterea lor, ar trebui anchetați. Organele de securitate ale statului ar trebui, de asemenea, să facă tot ce le stă în putință pentru a-i aresta pe cei vinovați de masiva fraudă bancară.

 Pentru a da poporului încredere că justiția va acționa în aceste cazuri, interferența politică subterană trebuie eliminată din sistemul judiciar. Legislația aflată în Parlament, care va garanta imparțialitatea procurorilor de stat, ar trebui pusă în aplicare fără întîrziere. Și, pentru a dovedi că nimeni nu este mai presus de lege, actuala imunitate, ce acoperă de urmărire judiciară pe membri Parlamentului, ar trebui redusă.

Citeşte tot articolul în New York Times
Citeşte traducerea la Radio Europa Liberă