Faceți căutări pe acest blog

BV - Dialoguri europene /REL - Iulie 2014

 Interviuri, comentarii, opinii




22.07.2014


Monica Macovei: „nu puteam lăsa să se ducă de râpă proiectul integrării, trebuie să extindem spațiul democratic”

Un bilanț a cinci ani de activitate cu fosta șefă a Delegației UE-R. Moldova.

Monica Macovei:.... Mai departe, eu voi sprijini în continuare Moldova, indiferent cine va conduce această delegație. O voi sprijini politic, și în toate felurile R. Moldova, pentru ca o fac din credință, din suflet, din pasiune, și pentru că eu chiar cred că trebuie să intre în Uniunea Europeană. Nu va fi din partea mea vreo dispută politică. Voi sprijini Moldova și fără să fiu în delegație. Sunt acum membru în Delegația cu SUA. O delegație importantă și pentru România, și pentru R. Moldova.”

Monica Macovei: „Eu știu că în 2015 Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE, ceea ce înseamnă că se deschid capitolele de negociere și toată lumea trece la muncă, agricultură, competiție, comerț, justiție, administrație, și asta este bine, pentru că asta schimbă țara.

Apoi urmează primirea statutului de candidat, data la care se încep negocierile, toate acestea fiind stabilite de Consiliul (UE). Eu, din ce am vorbit cu premierul Leancă, Moldova și-a propus să devină membră în cinci ani, adică în 2019. Nu stiu dacă a vorbit cu dl Junker despre asta. Dar dacă R. Moldova  intra în UE în cinci ani este foarte bine. Ar face tot drumul ăsta mult mai repede decât România. Referitor la declarația dlui Junker: există o stare a populației, mai ales din Europa de vest, de nord, care nu e favorabilă extinderii. Eu vreau să vă spun că viața se schimbă și condițiile se schimbă. Am avut revoluțiile din Africa, am avut agresiunea armată a Rusiei, deci foarte multe lucruri se schimbă și se pot schimba în acești cinci ani.”
  

22.07.2014

Andrei Deviatkov: „Moldova are o valoare simbolică foarte importantă pentru aceşti doi actori ai politicii regionale: Rusia şi UE” : Interviu cu un expert rus, lector superior al Universităţii de Stat din Tiumen, despre noul embargo rus la fructe şi conserve moldoveneşti.

...reacţia rusă la asocierea Moldovei va consolida în Uniunea Europeană o poziţie avantajoasă Moldovei. Am şi văzut că guvernul de la Chişinău cere anularea cotelor pentru exporturile moldoveneşti în UE. Prin urmare e clar că autorităţile de la Chişinău vor folosi această situaţie pentru a impulsiona exporturile spre UE. Când Rusia va vedea că Moldova reuşeşte să-şi diversifice pieţele, va apărea şi acel factor important care va determina Rusia să anuleze interdicţiile

21.07.2014

Andi Cristea: Susținem integrarea R. Moldova în UE, dar nu proiectul unional cu România”
Un nou europarlamentar social-democrat român răspunde la Strasboug întrebărilor Europei Libere.
  
Pe parcursul negocierilor din luna iulie popularii (PPE) și social-democrații (S&D) au căzut de acord ca delegația la Republica Moldova să revină în următorii cinci ani socialiștilor, iar numele vehiculat pentru președinția acestei structuri de diplomație parlamentară este cel al proaspătului europarlamentar PSD, Andi Cristea. Într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă tânărul politician de stânga spune că una dintre prioritățile socialiștilor la cârma acestei delegații va fi integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană cât mai curând posibil.

 Andi Cristea: ...Pentru guvernul social-democrat de la București apropirea R. Moldova de UE reprezintă o prioritate. Este cunoscut acest lucru, este in topul priorităților de politică externă. Este extrem de important ca experiența românească din acest punct de vedere să fie fructficată. Pentru S&D vecinătatea estică este importantă.

 Dorim să ducem procesul de extindere către est, și când spun lucrul acesta mă gândesc la trei chestiuni: criteriile de la Copenhaga, condiționalități și predictibilitate. Ar mai fi important de spus că social-democratii români au o serie de poziții extrem de importante in PE: dna Corina Crețu este vicepreședine al PE, dl Victor Boștinaru, vicepreședinte al S&D și responsabil cu politica externă, având in portofoliu atât R. Moldova cât și Balcanii de Vest. Aș mai aminti de rolul important pe care dl Pașcu îl are în AFET, ca vicepreședinte, domnia sa fiind coordonatorul socialiștilor si democraților pentru apărare și securitate. Iată că socialiștii români au un rol decisiv in conturarea pozițiilor grupului S&D in materie de politică externă și cred că acest lucru este de salutat.”



20.07.2014

Oleg Efrim: "Judecătorii nu mai sunt plasaţi deasupra legii"



Europa Liberă: Dar şi, de exemplu, un bisturiu uitat în burtă, malpraxis. În cazul justiţiei, cum putem noi vorbi că justiţia s-a făcut de calitate? Judecătorii spun că oricând există nemulţumiţi, într-un litigiu cineva câştigă, cineva pierde şi atunci garantat că există un nemulţumit. În două cuvinte, pe înţelesul oamenilor, ce înseamnă un act de justiţie de calitate? Care nu ajunge la CEDO după aceea?

Oleg Efrim: „Este exclusă o astfel de abordare. Măcar din considerentul că cineva, una dintre părţi rămâne nemulţumită, indiferent de această hotărâre şi cât de dreaptă este ea. Dacă vom căuta ceva de genul bisturiului uitat în burtă, este mai complicat în domeniul justiţiei, pentru că vorbim despre aprecieri. Da, un om care este pregăti într-un anumit fel dă o anumită apreciere situaţiei de fapt şi o încadrează într-o lege. Anume din acest considerent şi în toată lumea nu există doar un singur grad de jurisdicţie, deci, greşeala este admisă din start. De aceea, avem prima instanţă, instanţa de apel şi Curtea Supremă de Justiţie.”


16.07.2014

Jaromír Kvapil: „Să nu abandonaţi drumul spre Europa pentru că acolo este locul Moldovei”: Interviu cu Ambasadorul Cehiei la Chişinău

Europa Liberă: Câte investiţii a adus Cehia în Republica Moldova?

Jaromír Kvapil: „Investiţii nu prea, deocamdată. Pentru că de fapt investiţiile se aduc acolo unde este stabilitate. Am citit de mai multe ori că câteodată sunt probleme, dar cred că se va schimba şi aceasta şi sunt convins că v-a ajutat şi va ajuta şi pe viitor vizita preşedintelui Cehiei, Miloš Zeman, pentru că a adus cu el în jur de 50 de oameni de afaceri şi ei nu vin degeaba, vin să găsească noi posibilităţi de desfacere şi de cooperare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus că Moldova este una dintre ţările care beneficiază de cea mai mare asistenţă oferită de partea cehă. Este evaluată astăzi la ce sumă?

Jaromír Kvapil: „Nu este chiar aşa de mult, în comparaţie cu nemţii, de exemplu, şi cu suedezii, dar sunt totuşi în jur de trei milioane de euro anual. Şi aceasta constituie 20-25 la sută din suma totală pe care o acordă Cehia în fiecare an pentru proiecte de dezvoltare în străinătate. Deci, este destul de mult.”


15.07.2014

Anne Brasseur: "Republica Moldova a făcut foarte mult pentru a avea instituţii puternice, iar vizita mea acolo este şi un semnal că îi sprijinim in continuare. Căci instituţiile puternice vor fi cele care vor ajuta Moldova să facă faţă crizei care o inconjoară.”
Europa Liberă: În Republica Moldova se vor organiza în luna noiembrie alegeri parlamentare. Știți, desigur, că Moldova este o țară divizată: o parte a cetățenilor vor către Est, iar cealaltă parte către Vest. Dacă ar fi să le dați un sfat moldovenilor, care ar fi acela?
Anne Brasseur: „Vizitez Moldova acum, și nu în apropierea alegerilor, tocmai pentru că nu doresc să intervin în dezbaterea publică despre alegeri și să influențez electoratul. Nu este rolul meu să dau sfaturi populației. Fiecare țară decide cum se autodefinește, cum își stabilește politicile. Iar dacă țara este membră a Consiliului Europei, ceea ce Moldova este, trebuie să ia aceste decizii politice în concordanță cu angajamentele pe care și le-a asumat când a devenit membru al CoE.

Ca urmare, reamintesc faptul că Moldova se află încă sub monitorizarea CoE, ceea ce înseamnă că are încă angajamente neîndeplinite. Rolul nostru nu este să îi criticăm sau să îi invinovățim pentru asta, ci să îi sprijinim pentru ca, in beneficiul populației, a democrației, a domniei legii, instituțiile să fie din ce in ce mai solide.”

14.07.2014

Eugen Carpov: „Regretăm foarte mult că Tiraspolul şi Moscova caută tot felul de pretexte şi obstacole artificiale” : Interviu cu Vicepremierul pentru reintegrare

Europa Liberă: Credeţi că poate avea vreun efect declaraţia votată recent în Legislativul de la Chişinău, în care liderii de la Tiraspol sunt chemaţi la dialog pe tema aplicării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană? Pentru că sunt voci care spun că efectul ar putea să fie nul.

Eugen Carpov: „Eu salut declaraţia Parlamentului Republicii Moldova, care prezintă o poziţie foarte clară a coaliţiei de guvernare, în raport cu paşii pe care noi îi întreprindem pentru integrarea europeană şi consecinţele acestor acţiuni pentru regiunea transnistreană. Declaraţia vine să fie ca o mână întinsă celor de la Tiraspol, pentru ca să mergem împreună pe calea care ne poate aduce beneficii şi economice, şi sociale, şi politice pentru fiecare locuitor, fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Suntem convinşi că implementarea Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană va avea efecte benefice pentru mediul de afaceri şi pe malul drept, dar şi pe malul stâng. Pentru ca să avem această convingere, au fost elaborate studii obiective şi neutre de către parteneri internaţionali. Aceste studii, unele dintre ele, au fost prezentate şi oficial la Tiraspol. Mă refer, de exemplu, la un studiu efectuat de un grup de experţi germani, care au demonstrat că în cazul aplicării Zonei de Liber Schimb, în regiunea transnistreană va exista o creştere de 3-5% pentru economia din regiune. Şi în cazul neaplicării acestei noi forme de comerţ cu Uniunea Europeană, atunci regiunea într-adevăr ar putea să suporte pierderi. Din acest punct de vedere, eu aş vrea ca partenerii noştri de dialog din Tiraspol să lase la o parte aspiraţiile, intenţiile care nu au nimic legat de realităţi şi să treacă la discuţii pragmatice, constructive, pe aspecte care în realitate sunt importante.”

09.07.2014

De ce este atât de deranjată Rusia de apropierea Moldovei de Uniunea Europeană?

Interviu cu  cu Anneli Ute Gabanyi, analista politică de la Berlin 


07.07.2014

Ghenadie Mocanu: „cred că forţa europenizării ţării este în gasterbaiterii noştri care sunt plecaţi peste hotare în UE”

Interviul despre campania „Moldova, Europa” pe tema procesului de integrare europeană, proiectul Institutului Viitorul.

Un grup de organizaţii non-guvernamentale din Republica Moldova şi-au unit eforturile în cadrul unei campanii de informare „Moldova, Europa”, despre procesul de integrare europeană şi beneficiile Acordului de Asociere şi celui de Liber Schimb. Soros Moldova, IDIS Viitorul, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova – sunt doar câteva dintre organizaţiile care şi-au propus să combată aşa numitele „mituri” despre Acordul de Asociere care, potrivit iniţiatorilor campaniei, ar descrie apropierea de comunitatea europeană drept o ameninţare în adresa ţării.
 Ghenadie Mocanu: „Avem planificat 12 „universiade stradale”, două le-am făcut deja la Edineţ şi Bălţi. Vom merge în alte zece localităţi, între care Briceni, Glodeni, Comrat, Basarabeasca, Taraclia – localităţi unde majoritatea sunt vorbitori de limbă rusă şi în care numărul scepticilor faţă de integrarea europeană este foarte mare.

05.07.2014

Manfred Weber: „Țările care aspiră la integrare trebuie să creadă în această perspectivă și să lupte pentru ea”  Interviu cu președintele Grupului Partidului Popular din Parlamentul European.


Europa Liberă: Știu că se discută despre o oboseală a extinderii la nivelul UE, însă v-aș intreba: au totuși țări mici ca Moldova vreo șansă la a deveni membre ale UE?

Manfred Weber: „Extinderea UE a adus schimbări pozitive fundamentale: a stabilizat Europa, a oferit o perspectivă multor țări, și vrem să dăm o perspectivă europeană și țărilor aflate acum la granița Uniunii, de la țările balcanice, la cele de la răsărit. Nu vom renunța la asta. Perspectiva europeană există, orice țară care dorește să se îndrepte către Europa, va primi sprijin european. Acesta este un punct central. Însă trebuie să fim preocupați de această temă, de ambele părți ale acestui parteneriat trebuie depuse eforturi pentru întărirea, pentru pregătire acestuia. Trebuie aplicate criteriile de la Copenhaga. Noi, UE, trebuie sa ne facem treaba astfel încât să rămânem pe mai departe capabili să ne extindem. Apoi, țările care aspiră la integrare, trebuie să creadă și să se lupte pentru această perspectivă.”

03.07.2014

Jennifer Brush: „Regret că următoarea rundă 5+2 nu va avea loc conform planului, pe 17 şi 18 iulie, dar cu siguranţă procesul încă funcţionează”

Interviu cu șefa misiunii OSCE la Chișinău la final de mandat.

Europa Liberă: Tocmai voiam să vă întreb, semnarea Acordului de Asociere a Moldovei la UE, apropie cele două maluri ale Nistrului sau din contra, îndepartează identificarea unei soluţii pentru criza transnistreană?

Jennifer Brush: „Desigur, trebuie să spun că eu nu aş trebui să comentez pe marginea Acordului privind Zona de Liber Schimb, pentru că nu reprezint Uniunea Europeană, ci reprezint OSCE, dar aş spune cu siguranţă că semnarea acestui Acord are un impact asupra procesului de negocieri. Cu siguranţă, unele dintre problemele despre care am vorbit intens pe parcursul anului trecut au fost probleme economice, şi cu semnarea acestui acord situaţia economică în această regiune se schimbă, mai ales pentru că Ucraina, de asemenea, a semnat acordul privind Zona de Liber Schimb. Deci, în acordul Moldovei există o clauză că sistemul general de preferinţe va fi extins pentru Transnistria până în 2016, ceea ce este foarte generos din partea Uniunii Europene. Nu vreau să comentez prea mult despre argumentele pro şi contra acestei zone, voi spune doar că este nevoie de un pic de timp pentru a fi capabili de a găsi o anumită soluţie, de la care vor beneficia oamenii de pe ambele maluri ale râului şi care ar permite industriei şi sferei de afaceri să profite de semnarea efectuată aceste zile”.


02.07.2014

Adrian Lupușor: „fără mai multe investiţii străine directe va fi dificil să extragem beneficii din Acordul de Asociere la UE”

Europa Liberă: Ce fel de cadru creează această realitate pentru o situaţie concretă: semnarea Acordului de Liber Schimb şi începerea punerii lui în practică?

Adrian Lupuşor: „Cred că creează mai multe constrângeri pentru că într-adevăr Acordul de Asociere va aduce beneficii nete pentru Republica Moldova, însă condiţia principală a acestor beneficii ţine de investiţiile străine, de influxul de investiţii străine directe. Dacă nu vom avea mai multe investiţii străine directe va fi dificil să extragem beneficii din acest Acord, pentru că nu ne vom putea moderniza economia ca să sporim exporturile în UE. Pentru a atrage investiţii directe avem nevoie de un mediu de afaceri prietenos, ceea ce la moment lipseşte, iar recentele cazuri cu anumite companii străine de fapt confirmă acest lucru şi chiar sperie investitorii. La acest capitol avem nevoie mult mai mult de lucrat, pentru a asigura un climat de afaceri prietenos, pentru a crea condiţii facile companiilor pentru a putea să se modernizeze şi să facă faţă acordului de asociere.”


02.07.2014

Veaceslav Ioniță: „Diferenţa unei guvernări bune faţă de una proastă nu este în faptul că n-a greşit, dar în reacţia la ceea ce se întâmplă”

Un interviu despre nevoia de reformă a economiei moldoveneșt după asocierea cu UE.